Grawerowany miedziany kubek - PURAM - 300ml

Objętość netto: 300 ml

Cena brutto 59,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Grawerowany miedziany kubek - PURAM - 300ml

Technika obróbki powierzchni, jaką jest młotkowanie, sprawia, że woda umieszczona w naczyniu ma kontakt z miedzią na większej powierzchni, niż byłoby to w przypadku naczynia o gładkiej powierzchni.

Skład:

• miedź 99,6%,

• cynk 0,4%.

Wszystkie naczynia PURAM produkowane są w Indiach z miedzi jednego dostawcy i mają dokładnie ten sam skład potwierdzony certyfikatem i hologramem.

Miedziane naczynia pochodzą z Indii, gdzie od tysiącleci są stosowane do przechowywania wody. Miedź posiada bowiem właściwości biobójcze i bakteriostatyczne. Według tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej naczynie miedziane wpływa na redukcję wirusów, bakterii i grzybów zawartych w wodzie. Dodatkowo jonizują ją. Obecnie antybakteryjne zalety miedzi zaczęły być już nawet wykorzystywane w szpitalach – wprowadza się m.in. samodezynfekujące się łóżka miedziane, klamki itp.(1)

Skąd popularność naczyń miedzianych? 

Miedź zostaje obecnie odkryta w Europie chociaż w medycynie ajurwedyjskiej jest stosowana od bardzo dawna właśnie ze względu na swoje działanie biobójcze. Aktualne badania potwierdzają, że po 7-8 godzinach inkubacji drobnoustrojów na powierzchni miedzianej nie znajduje się już na niej żadnych żywych mikroorganizmów (2). Dzieje się tak już przy stopach metalów, w których miedź występuje przynajmniej w 58 proc.(3)

Kontakt z miedzianymi powierzchniami skutecznie zabija nawet tak oporne bakterie jak: Shigella flexneri (odpowiedzialna za niezwykle groźną czerwonkę), enterotoksyczne szczepy Escherichia coli czy Salmonella Paratyphi(4). Dlatego też miedziane naczynia do wody od zawsze przyczyniały się m.in. w Indiach do poprawy zdrowia oraz jakości życia ludzi je stosujących.

Miedź jako mikroelement jest ważnym składnikiem wielu enzymów w naszym ciele odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Bierze też udział w powstawaniu krwinek czerwonych oraz w procesie syntezy kolagenu i elastyny potrzebnych do prawidłowej regeneracji kości, ścięgien czy skóry (tkanek łącznych). Jej odpowiedni poziom zapewnia płodność mężczyzn, a także prawidłową pracę układu nerwowego.

Naturalnym źródłem miedzi są suche nasiona roślin strączkowych, nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, kakao, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, owoce morza oraz wątroba. 

Jak czyścić miedziane naczynia?

W tym celu wystarczy płyn do mycia naczyń i woda. Przebarwienia usuwamy sokiem z cytryny wymieszanym z dobrze rozpuszczoną solą i bardzo dobrze płuczemy. 

UWAGA!

Nie należy wlewać do miedzianych butelek wrzątku oraz alkoholu.

W miedzianych naczyniach nie wolno przechowywać kwaśnych produktów, ponieważ w takim przypadku zachodzi reakcja chemiczna, w wyniku której uwalniają się szkodliwe siarczany.

Naczynia i akcesoria miedziane PURAM to produkty wytwarzane ręcznie. Dlatego też możliwe i dopuszczalne są małe niedoskonałości, które nie wpływają na estetykę naczyń i ich funkcjonalność. Należą do nich: drobne zarysowania, małe wgniecenia czy też lekkie przebarwienia.

Produkty PURAM rekomendowane są przez Towarzystwo Lekarzy Medycyny Zintegrowanej, miesięcznik „Zdrowie bez Leków” oraz Białego Sai Babę.

Źródła naukowe:

(1) Michael G. Schmidt, Hubert H Attaway, Sarah E Fairey, Jayna Howard, Denise Mohr, Stephanie Craig - Samodezynfekujące się łóżka miedziane. Trwałe czyszczenie i dezynfekcja terminali w całej opiece nad pacjentem - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31704675/

(2) Gregor Grass, Krzysztofa Rensinga, Marc Solioz - Miedź metaliczna jako powierzchnia antybakteryjna – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21193661/;

(3) TJ Karpanen, AL-Casey, PA Lambert, BD Cookson, P Słowik, L Miruszenko, TSJ Elliott - Skuteczność przeciwdrobnoustrojowa mebli ze stopów miedzi w środowisku klinicznym: badanie krzyżowe - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22173515/

(4) V B Preethi Sudha, Sheeba Ganesan, G P Pazhani, T Ramamurthy, G B Nair, Padma Venkatasubramanian - Przechowywanie wody pitnej w miedzianych garnkach zabija skażające bakterie wywołujące biegunkę - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22524115/

Dowiedz się więcej...

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

2025-10-08

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

Wirus grypy co roku atakuje miliony organizmów na całym świecie, wywołuje przy tym poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne. Mimo rozwoju medycyny wirus wciąż wymyka sie spod kontroli. Dlaczego?

Czytaj więcej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj więcej

Naturalne probiotyki na odporność

2025-09-04

Naturalne probiotyki na odporność

Dużo się mówi o probiotykach (szczególnie w reklamach), choć nie każdy dokładnie wie, o czym tak właściwie mowa. Sprawdź i jedz na zdrowie.

Czytaj więcej

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

2025-04-23

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

ALFA9 to zaawansowany produkt oparty na synergii lucerny siewnej, fermentacji, liofilizacji i mocy superowoców. To nie suplement diety – to żywność funkcjonalna nowej generacji. Sprawdź.

Czytaj więcej

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

2025-04-15

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

Dwa składniki, które coraz częściej pojawiają się w świadomej suplementacji, to cytykolina i colostrum bovinum, czyli siara bydlęca. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Czytaj więcej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu