Marta

Marta

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

Hildegarda piołun zioła

Święta Hildegarda jako zielarka, uzdrowicielka, kaznodziejka żyjąca w XI wieku otrzymała dostęp do wiedzy uzdrowieńczej. Pożywienie, zioła, emocje, życie zgodnie z rytmami natury mogą nas leczyć lub utrzymać nasze zdrowie w równowadze. Hildegarda wiedziała, że tylko holistyczne podejście przyniesie człowiekowi harmonię.

Zalecenia przy doprowadzaniu organizmu człowieka do zdrowia powinny być indywidualne. Każdy, nawet podczas tej samej choroby, ma inne niedobory, nadmiary, inne konstytucje ciała itd. Są jednak zalecenia ziołowe czy kuracje UNIWERSALNE. Takie również posiada św. Hildegarda w swoim dorobku uzdrowicielki. Przedstawię Państwu parę z nich:

Miód z gruszkami i wszewłogą górską

Kuracja ta jest cenniejsza niż złoto – przegania migrenę, łagodzi dychawicę, przegania z człowieka wszystkie złe soki i oczyszcza go podobnie, jak czyści się garnek z nalotu pleśni – czytamy słowa św. Hildegardy.

Kurację tym genialnym dżemikiem święta zaleca zrobić co najmniej jeden raz w roku na wiosnę (można ją również zastosować na jesień).

Składniki (100 g zdrowotnej mieszanki):

  • 35 g korzenia wszewłogi (Radix Mei),
  • 28 g korzenia galgantu (Radix Galangae),
  • 22 g korzenia lukrecji (Radix Liquiritiae),
  • 15 g ziela cząbru (Herba Satureja).


Gotową, oryginalną mieszankę tych czterech ziół można zakupić w naszym sklepie internetowym witnatura.pl w dziale: ORKISZ – ŚW. HILDEGARDA albo przyrządzić ją samodzielnie.

Przygotowanie

Ugotować 8 dużych gruszek, odcedzić kompocik (do wypicia) i zblendować same gruszki. Dodać 8 łyżek miodu wielokwiatowego (dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą zalecam miód spadziowy lub akacjowy) i 100 g wyżej wymienionej mieszanki ziołowej. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać i gotować do 5 minut na małym ogniu. Na gorąco należy przełożyć dżemik ziołowy do małych słoiczków, zawekować i przechowywać w lodówce. Słoiczki można pasteryzować, ale konieczności nie ma.

Spożywać 3 razy dziennie:

  • na czczo – 1 płaska łyżeczka dżemiku, popita szklanką ciepłej wody,
  • po obiedzie – 2 płaskie łyżeczki dżemiku, popite szklanką ciepłej wody,
  • po kolacji, przed snem – 3 płaskie łyżeczki dżemiku, popite szklanką ciepłej wody.


Kurację należy stosować w ciągłości, ok. 3–4 tygodni, do skończenia dżemiku. Można powtórzyć kurację 2 razy – w zależności od wskazań terapeuty.

Ponieważ kuracja działa silnie żółciopędnie, u osób bez pęcherzyka żółciowego polecam popić podczas kuracji zioła takie jak: perz, rumianek, szałwia.

Kuracja spisana przez św. Hildegardę, mimo że sprzed 900 lat, jest bardzo skutecznym środkiem przy oczyszczaniu całego organizmu również i w naszych czasach. Z dzisiejszego ziołolecznictwa wiemy, że:

Wszewłoga górska pobudza krążenie, trawienie, wspomaga pracę i detoksykację narządów żółciotwórczych (wątroba), działa wiatropędnie, żółciopędnie, zaś dzięki kwasom fenolowym jest stosowana w profilaktyce nowotworowej.

Galgant poprawia przemianę materii, działa ogrzewająco, wspomaga pracę układu krążenia (w tym serce), działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciw kandydozie, przeciwwymiotnie.

Korzeń lukrecji chroni i regeneruje śluzówkę układu pokarmowego (uszczelnia jelita), działa wykrztuśnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie.

Cząber powstrzymuje nadmierne wzdęcia i fermentację, pobudza trawienie, działa przeciwbakteryjnie, przeciwpatogennie, przeciwgrzybiczo, wspomaga leczenia gronkowca.

Koper włoski (fenkuł)

Ma w sobie łagodne ciepło – z natury nie jest ani suchy, ani zimny. Spożywany na surowo – nie szkodzi. Niezależnie od tego, w jaki sposób jest jedzony, rozwesela człowieka, zapewnia mu łagodne ciepło, dobry pot i dobre trawienie. Jego nasiona również mają ciepłą naturę, zaś dodawane w lekarstwach do innych ziół są korzystne dla ludzkiego zdrowia.

Święta zaleca fenkuł i nasiona każdemu, codziennie – do okładów, jako napar do picia, dodatek do potraw, jedzony na surowo i po obróbce termicznej. Według jej wiedzy koper uzdrowieńczo działa przy zaflegmieniu organizmu, przy kłopotach ze snem, przy opuchniętych oczach i słabym wzroku, nieżycie nosa, słabym żołądku i problemach trawiennych, przy melancholii, obrzmieniu jąder, przy ciężko przebiegającym porodzie.

Przepis Hildegardowy z koprem na wzmocnienie

Weź nasiona kopru włoskiego, połowę tej ilości galgantu, połowę tej ilości dyptamu i połowę tej ilości jastrzębca kosmaczka, i utłucz wszystko razem na proszek. Po godzinie po jedzeniu włóż proszek do ciepłego, ale niegotującego się wina i wypij. Ten proszek zachowa w zdrowiu zdrowego, chorego zaś wzmocni, ponadto wspomoże trawienie, doda sił i zapewni dobrą i ładną cerę. Spożywany po jedzeniu przyniesie korzyści każdemu – niezależnie od tego, czy jest zdrowy, czy chory…

Bylica piołun

Gdy piołun jest świeży, rozetrzyj go i wyciśnij sok przez ściereczkę. Później lekko zagotuj wino z miodem, wlej do niego sok, tak aby rzeczony sok w stosunku do wina przebił się pod względem smaku. Otrzymany napój pij zimny od maja do października co trzy dni na czczo. Stłumi od w tobie ból nerek, melancholię, rozjaśni twoje oczy, wzmocni serce, nie dopuści do osłabienia płuc, rozgrzeje żołądek, oczyści trzewia i zapewni dobre trawienie.

Winko piołunowe to genialny uzdrowieńczy napój, który stosowany profilaktycznie utrzymuje w zdrowiu organizm człowieka. Często zalecam ten napój doraźnie lub na różne dolegliwości układu pokarmowego, przez cały rok.
 
Piołun w fitoterapii jest obszernie opisany. U dra Różańskiego czytamy: Działanie: przeciwrobacze, antypierwotniakowe, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, w tym kwasu solnego, soku trzustkowego, żółci i jelitowego, poprawiające trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, antybakteryjne, cytotoksyczne i antynowotworowe, spazmolityczne, czyszczące krew (depurativum), przeciwnieżytowe. Leczy dyspepsję i anoreksję, pobudza miesiączkowanie i diurezę. Wspomaga leczenie chorób zakaźnych i skórnych. Działa silnie przeciwzapalnie i odkażająco. Hamuje rozwój gronkowców, paciorkowców, laseczek beztlenowych oraz drożdżaków. Usuwa nieprzyjemny zapach z przewodu pokarmowego. Obniża gorączkę. Dawniej używano okłady na oczy z naparu przy zapaleniu, zmęczeniu i zakażeniach. Odpędzano nalewką i świeżym zielem wiele owadów, np. pchły, pluskwy, szkodniki zbóż. Odpędza również roztocze.

W mojej praktyce fitoterapeuty i doradcy medycyny św. Hildegardy zauważyłam, że te i inne uniwersalne kuracje przynoszą moim podopiecznym wiele dobrego. Pacjenci mniej chorują, mają silniejszą odporność, znikają im wzdęcia i problemy jelitowe. Serdecznie polecam zapoznać się z poradami świętej, bo wiedza ta, mimo że dawno spisana, jest uniwersalna oraz skuteczna również w naszych czasach.

Cytaty:
Physica. Uzdrawiające dzieło stworzenia”

Na zdrówko,


Marta Dul

Inne wpisy w tej kategorii

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

2021-04-08

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji Jedną z ważnych i dość prostych metod konserwacji ziół jest ich suszenie. Ogólnie ujmując temat, można powiedzieć, że każde zioło możn [...]

Czytaj dalej

Dziurawiec na stany zapalne i nie tylko

2021-04-06

Dziurawiec na stany zapalne i nie tylko

Dziurawiec na stany zapalne i nie tylko Dawniej fitoterapia – czyli leczenie ziołami – było czymś normalnym i na porządku dziennym. Napary z roślin przyrządzano na wiele schorzeń, chorób i doleg [...]

Czytaj dalej

Rumianek pospolity

2021-03-31

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity Na bóle brzucha, wzdęcia i biegunki nasze prababki miały wypróbowane sposoby. Wytwarzały mikstury z polnych kwiatów i ziół, których skuteczność niejednokrotnie sprawdzały na s [...]

Czytaj dalej

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

2021-03-25

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych Przetwarzanie i przechowywanie ziół to bardzo szeroki temat. Obejmuje szereg procesów od suszenia, przez gotowanie i zamrażanie po [...]

Czytaj dalej

Ziołowy Alfabet

2021-03-02

Ziołowy Alfabet

Zioła, ziółka, ziółeczka – nasi mali przyjaciele na dobre i na złe.

Czytaj dalej

Zrób sobie sam olejki eteryczne

2021-03-01

Zrób sobie sam olejki eteryczne

Roślina produkuje olejki eteryczne dla własnych potrzeb. Są we wszystkich częściach roślin, w: owocach, liściach i organach podziemnych, a nawet w pniu drzew (np. sosny, kamforowca).

Czytaj dalej