Marta

Marta

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

Święta Hildegarda jako zielarka, uzdrowicielka, kaznodziejka żyjąca w XI wieku otrzymała dostęp do wiedzy uzdrowieńczej. Pożywienie, zioła, emocje, życie zgodnie z rytmami natury mogą nas leczyć lub utrzymać nasze zdrowie w równowadze. Hildegarda wiedziała, że tylko holistyczne podejście przyniesie człowiekowi harmonię.

Zalecenia przy doprowadzaniu organizmu człowieka do zdrowia powinny być indywidualne. Każdy, nawet podczas tej samej choroby, ma inne niedobory, nadmiary, inne konstytucje ciała itd. Są jednak zalecenia ziołowe czy kuracje UNIWERSALNE. Takie również posiada św. Hildegarda w swoim dorobku uzdrowicielki. Przedstawię Państwu parę z nich:

Miód z gruszkami i wszewłogą górską

Kuracja ta jest cenniejsza niż złoto – przegania migrenę, łagodzi dychawicę, przegania z człowieka wszystkie złe soki i oczyszcza go podobnie, jak czyści się garnek z nalotu pleśni – czytamy słowa św. Hildegardy.

Kurację tym genialnym dżemikiem święta zaleca zrobić co najmniej jeden raz w roku na wiosnę (można ją również zastosować na jesień).

Składniki (100 g zdrowotnej mieszanki):

  • 35 g korzenia wszewłogi (Radix Mei),
  • 28 g korzenia galgantu (Radix Galangae),
  • 22 g korzenia lukrecji (Radix Liquiritiae),
  • 15 g ziela cząbru (Herba Satureja).


Gotową, oryginalną mieszankę tych czterech ziół można zakupić w naszym sklepie internetowym witnatura.pl w dziale: ORKISZ – ŚW. HILDEGARDA albo przyrządzić ją samodzielnie.

Przygotowanie

Ugotować 8 dużych gruszek, odcedzić kompocik (do wypicia) i zblendować same gruszki. Dodać 8 łyżek miodu wielokwiatowego (dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą zalecam miód spadziowy lub akacjowy) i 100 g wyżej wymienionej mieszanki ziołowej. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać i gotować do 5 minut na małym ogniu. Na gorąco należy przełożyć dżemik ziołowy do małych słoiczków, zawekować i przechowywać w lodówce. Słoiczki można pasteryzować, ale konieczności nie ma.

Spożywać 3 razy dziennie:

  • na czczo – 1 płaska łyżeczka dżemiku, popita szklanką ciepłej wody,
  • po obiedzie – 2 płaskie łyżeczki dżemiku, popite szklanką ciepłej wody,
  • po kolacji, przed snem – 3 płaskie łyżeczki dżemiku, popite szklanką ciepłej wody.


Kurację należy stosować w ciągłości, ok. 3–4 tygodni, do skończenia dżemiku. Można powtórzyć kurację 2 razy – w zależności od wskazań terapeuty.

Ponieważ kuracja działa silnie żółciopędnie, u osób bez pęcherzyka żółciowego polecam popić podczas kuracji zioła takie jak: perz, rumianek, szałwia.

Kuracja spisana przez św. Hildegardę, mimo że sprzed 900 lat, jest bardzo skutecznym środkiem przy oczyszczaniu całego organizmu również i w naszych czasach. Z dzisiejszego ziołolecznictwa wiemy, że:

Wszewłoga górska pobudza krążenie, trawienie, wspomaga pracę i detoksykację narządów żółciotwórczych (wątroba), działa wiatropędnie, żółciopędnie, zaś dzięki kwasom fenolowym jest stosowana w profilaktyce nowotworowej.

Galgant poprawia przemianę materii, działa ogrzewająco, wspomaga pracę układu krążenia (w tym serce), działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciw kandydozie, przeciwwymiotnie.

Korzeń lukrecji chroni i regeneruje śluzówkę układu pokarmowego (uszczelnia jelita), działa wykrztuśnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie.

Cząber powstrzymuje nadmierne wzdęcia i fermentację, pobudza trawienie, działa przeciwbakteryjnie, przeciwpatogennie, przeciwgrzybiczo, wspomaga leczenia gronkowca.

Koper włoski (fenkuł)

Ma w sobie łagodne ciepło – z natury nie jest ani suchy, ani zimny. Spożywany na surowo – nie szkodzi. Niezależnie od tego, w jaki sposób jest jedzony, rozwesela człowieka, zapewnia mu łagodne ciepło, dobry pot i dobre trawienie. Jego nasiona również mają ciepłą naturę, zaś dodawane w lekarstwach do innych ziół są korzystne dla ludzkiego zdrowia.

Święta zaleca fenkuł i nasiona każdemu, codziennie – do okładów, jako napar do picia, dodatek do potraw, jedzony na surowo i po obróbce termicznej. Według jej wiedzy koper uzdrowieńczo działa przy zaflegmieniu organizmu, przy kłopotach ze snem, przy opuchniętych oczach i słabym wzroku, nieżycie nosa, słabym żołądku i problemach trawiennych, przy melancholii, obrzmieniu jąder, przy ciężko przebiegającym porodzie.

Przepis Hildegardowy z koprem na wzmocnienie

Weź nasiona kopru włoskiego, połowę tej ilości galgantu, połowę tej ilości dyptamu i połowę tej ilości jastrzębca kosmaczka, i utłucz wszystko razem na proszek. Po godzinie po jedzeniu włóż proszek do ciepłego, ale niegotującego się wina i wypij. Ten proszek zachowa w zdrowiu zdrowego, chorego zaś wzmocni, ponadto wspomoże trawienie, doda sił i zapewni dobrą i ładną cerę. Spożywany po jedzeniu przyniesie korzyści każdemu – niezależnie od tego, czy jest zdrowy, czy chory…

Bylica piołun

Gdy piołun jest świeży, rozetrzyj go i wyciśnij sok przez ściereczkę. Później lekko zagotuj wino z miodem, wlej do niego sok, tak aby rzeczony sok w stosunku do wina przebił się pod względem smaku. Otrzymany napój pij zimny od maja do października co trzy dni na czczo. Stłumi od w tobie ból nerek, melancholię, rozjaśni twoje oczy, wzmocni serce, nie dopuści do osłabienia płuc, rozgrzeje żołądek, oczyści trzewia i zapewni dobre trawienie.

Winko piołunowe to genialny uzdrowieńczy napój, który stosowany profilaktycznie utrzymuje w zdrowiu organizm człowieka. Często zalecam ten napój doraźnie lub na różne dolegliwości układu pokarmowego, przez cały rok.
 
Piołun w fitoterapii jest obszernie opisany. U dra Różańskiego czytamy: Działanie: przeciwrobacze, antypierwotniakowe, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, w tym kwasu solnego, soku trzustkowego, żółci i jelitowego, poprawiające trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, antybakteryjne, cytotoksyczne i antynowotworowe, spazmolityczne, czyszczące krew (depurativum), przeciwnieżytowe. Leczy dyspepsję i anoreksję, pobudza miesiączkowanie i diurezę. Wspomaga leczenie chorób zakaźnych i skórnych. Działa silnie przeciwzapalnie i odkażająco. Hamuje rozwój gronkowców, paciorkowców, laseczek beztlenowych oraz drożdżaków. Usuwa nieprzyjemny zapach z przewodu pokarmowego. Obniża gorączkę. Dawniej używano okłady na oczy z naparu przy zapaleniu, zmęczeniu i zakażeniach. Odpędzano nalewką i świeżym zielem wiele owadów, np. pchły, pluskwy, szkodniki zbóż. Odpędza również roztocze.

W mojej praktyce fitoterapeuty i doradcy medycyny św. Hildegardy zauważyłam, że te i inne uniwersalne kuracje przynoszą moim podopiecznym wiele dobrego. Pacjenci mniej chorują, mają silniejszą odporność, znikają im wzdęcia i problemy jelitowe. Serdecznie polecam zapoznać się z poradami świętej, bo wiedza ta, mimo że dawno spisana, jest uniwersalna oraz skuteczna również w naszych czasach.

Cytaty:
Physica. Uzdrawiające dzieło stworzenia”

Na zdrówko,


Marta Dul

Marta

Marta

Inne wpisy w tej kategorii

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

2022-11-25

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

Bylica piołun (Artemisia absinthium), czyli piołun, zwana jest także „psią rutą”, „wermutem” lub „absyntem”. Roślina ta rośnie dziko niemal w całej Europie, Afryce Północnej, w zachodniej części [...]

Czytaj dalej

Żyworódka pierzasta – zdrowie prosto z… parapetu

2022-11-23

Żyworódka pierzasta – zdrowie prosto z… parapetu

Żyworódka pierzasta (Kalanchoe pinnata, choć popularna jest też żyworódka o nazwie Kalanchoe Daigermonta, której można używać tylko zewnętrznie ) ze względu na swoje prozdrowotne właściwości staw [...]

Czytaj dalej

 Olej konopny – właściwości potwierdzone badaniami

2022-11-14

Olej konopny – właściwości potwierdzone badaniami

Wokół konopi narosło wiele mitów. Temat leczniczych właściwości oleju konopnego coraz częściej pojawia się w mediach. Jakiś czas temu działo się tak za sprawą Tomasza Kality, który aż do swojej ś [...]

Czytaj dalej

Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem

2022-11-08

Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem

Imbir (jego kłącze) jest w medycynie i kuchni stosowany od czasu sięgającego 3000 lat przed naszą erą. W starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej był używany przy dolegliwoś [...]

Czytaj dalej

Przewodnik po herbatach

2022-10-31

Przewodnik po herbatach

„Herbata czarna myśli rozjaśnia, a list twój sam się czyta”. A. ZiemianinGdy czekałam na naprawę mojego samochodu, obsługa zaproponowała mi napicie się herbaty. Jakie to było miłe, gdy pani pod [...]

Czytaj dalej

Kelp, czyli jod na zawołanie

2022-10-31

Kelp, czyli jod na zawołanie

Kelp to glon o nazwie „morszczyn pęcherzykowaty" (Fucus vesiculosus) – należący do brunatnic. Najczęściej występuje w przybrzeżnych wodach północnego Atlantyku oraz Oceanu Arktycznego. Kelp można [...]

Czytaj dalej