Zioła działające na psychikę i lepszą pracę mózgu

Zioła działające na psychikę i lepszą pracę mózgu

Zioła działające na psychikę i lepszą pracę mózgu

Większa sprawność umysłowa przydaje się na każdej płaszczyźnie życia. W pracy, szkole, przy wykonywaniu jakichś ważnych zadań, a także w wielu sytuacjach codziennej egzystencji. Warto jest mieć podzielną uwagę, lepszą zdolność koncentracji, refleks, szybkość kojarzenia itp. 

Niestety przy słabszej pracy umysłu tracimy na wielu polach. Zapobiec temu możemy, spożywając zioła, które poprawiają funkcjonowanie mózgu. Jakie są najlepsze?

Miłorząb dwuklapowy

Miłorząb dwuklapowy, znany także jako miłorząb japoński, pomaga w przypadkach zmniejszonej wydolności intelektualnej. Wpływa na lepsze skupienie i koncentrację. Zalecany na efektywniejsze przyswajanie wiedzy i poprawę pamięci. Wykazuje skuteczność w hamowaniu lęków i fobii różnego rodzaju.  

Bazylia

Wytwarzany z bazylii aromatyczny olejek wpływa na lepsze samopoczucie i pogodniejszy nastrój. Skutkuje też spokojniejszym snem. Wykazuje skuteczność przy nadpobudliwości, a także poprawia umiejętność skupienia i koncentracji. Zioło to ma właściwości przeciwdziałające rozwojowi depresji. 

Wąkrotka azjatycka

Wąkrotka azjatycka określana również jako „gotu kola”, to roślina, której w medycynie indyjskiej przypisuje się właściwości hamujące starzenie. Bardzo pozytywnie wpływa też na funkcjonowanie mózgu. Poprawia pamięć oraz intelekt. Możliwości myślowe podnoszą się na wyższy poziom, tak samo jak percepcja. Wąkrotka azjatycka ma też wpływ na rozwój świadomości. Osoby, które ją spożywają, wykazują większą koncentrację, skupienie oraz kreatywność. Roślina ta zalecana jest jako środek na uspokojenie, a także przeciwdziałanie depresji.

Żeń-szeń

Po spożyciu żeń-szenia organizm zostaje wzmocniony. Mija uczucie osłabienia i braku sił. Ma to wpływ również na mózg, który zaczyna lepiej funkcjonować. Poprawia się koncentracja, a zdolność przyswajania wiedzy jest na dużo wyższym poziomie. Łatwiej jest nam zapamiętywać różne informacje i skupić się na zadaniu do wykonania. Sprawdza się także u osób narażonych na sytuacje stresowe, powodując większe opanowanie.  

Dziurawiec 

Dziurawiec – znany także jako „ziele świętojańskie” – wykorzystywany był od dawna w medycynie ludowej ze względu na właściwości uspokajające. Wpływa na zahamowanie odczucia niepokoju. Wyciąg z tego zioła zalecany jest także jako środek w leczeniu depresji. Podaje się go dzieciom zmagającym się z moczeniem nocnym spowodowanym nocnymi lękami. Sprawdza się u osób wykazujących objawy wyczerpania na tle nerwowym.   

Szafran 

Zawarte w szafranie substancje wpływają na podniesienie poziomu serotoniny, dzięki czemu poprawia się nastrój. Hormon ten przeciwdziała zaburzeniom snu oraz zachowaniom impulsywnym. Działając na mózg, odpowiada za dobry poziom libido. Spożywanie szafranu może wywołać lepszy humor i zmniejszyć uczucie przygnębienia. Hamuje lęki i sprawia, że człowiek lepiej jest w stanie podołać trudnościom życiowym.    

Różeniec górski

Różeniec górski poprzez silne oddziaływanie na układ nerwowy wpływa na większą wytrzymałość na stres. Warto więc go spożywać podczas wytężonej nauki oraz przy zwiększonym wysiłku intelektualnym. Pomaga zachować spokój i być bardziej opanowanym. Wspomaga przyswajanie wiedzy, poprawia koncentrację i pamięć. Środki farmakologiczne na bazie różańca górskiego stosuje się w leczeniu chorób degeneracyjnych mózgu. Warto spożywać tę roślinę również przy dużym zmęczeniu zarówno fizycznym, jak i psychicznym, gdyż poprawia ogólną formę. 

Melisa 

Melisa znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości wpływających na uspokojenie. Warto ją stosować przy rozdrażnieniu oraz w stanach smutku. Poprawia też jakość snu i ułatwia zasypianie. Sprawdza się u osób wykazujących przemęczenie, a także skarżących się na bóle głowy. Melisa zalecana jest na nerwice, depresję, a także stany lękowe. 

Bertram

Bertram, czyli przyprawa św. Hildegardy, określany jest też jako „pierściennik”. Wzmacnia układ nerwowy, wpływa na poprawę nastroju i hamuje uczucie przygnębienia. Ceniony jest za wzmocnienie doznań erotycznych i poprawę libido. Wpływa na lepszą pracę mózgu. Dzięki tej roślinie zdolności poznawcze są na wyższym poziomie, a uczenie się i przyswajanie wiedzy jest łatwiejsze.  

Bakopa drobnolistna

Bakopa drobnolistna, znana również pod nazwą „brahmi”, to roślina, której właściwości lecznicze od dawna wykorzystuje starohinduska metoda leczenia, czyli ajurweda. Zioło to wpływa na lepszą komunikację, która zachodzi pomiędzy neuronami. Spożywanie bakopy drobnolistnej pozwala na szybsze zapamiętywanie i przyswajanie informacji oraz wspomaga procesy kojarzenia. Następuje przypływ energii i poprawia się również ogólny nastrój. Człowiek czuje się odprężony, a niepokoje są hamowane.   

Jarosław Cieśla 

Inne wpisy w tej kategorii

Dieta bogatoresztkowa

2021-06-09

Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa Dieta bogatoresztkowa jest stosowana przede wszystkim w zaparciach nawykowych (postać atoniczna, wynikająca z małej aktywności fizycznej i z siedzącego trybu życia), jak ró [...]

Czytaj dalej

Kozłek lekarski na uspokojenie

2021-06-08

Kozłek lekarski na uspokojenie

Kozłek lekarski na uspokojenie Już w starożytności doceniano działania roślin, które pozwalały na tzw. sen sprawiedliwego i wykazywały się działaniem uspokajającym. Do takich zaliczano kozłek le [...]

Czytaj dalej

Kuklik – gwoździkowate ziele

2021-05-18

Kuklik – gwoździkowate ziele

Kuklik – gwoździkowate ziele Kuklik to taka niepozorna roślinka, bardzo delikatna i wyglądająca na nieśmiałą. A choć jest dość pospolita, skrywa się w zaroślach tak, że czasem trudno jest ją d [...]

Czytaj dalej

Miedź – z czym to się je

2021-05-17

Miedź – z czym to się je

Miedź – z czym to się je Miedź jest interesującym pierwiastkiem śladowym, jednak trochę niedocenianym. Gdy mówimy o konieczności suplementowania mikroelementami, na myśl przychodzą nam: magnez, [...]

Czytaj dalej

Burak

2021-05-12

Burak

Burak Burak jest bardzo popularnym warzywem często goszczącym na stołach. Należy do rodziny szarłatowatych i jest uprawiany w Europie, Afryce oraz Azji. Istnieje 12 gatunków tej rośli [...]

Czytaj dalej