Herbatka na siłę 75g
Kompozycja trzech ziół: zielonej herbaty, yerba mate oraz mięty to orzeźwiający zastrzyk energii. Antyoksydanty z zielonej herbaty, połączone z pobudzającą mateiną (kofeiną z yerba) oraz z odświeżającymi olejkami eterycznymi pochodzącymi z liści mięty dodadzą sił, aby stawić czoła nowym wyzwaniom. Każdy nowy dzień stanie się przygodą!
Cena brutto Cena podstawowa 19,00 12,35 zł
Kompozycja trzech ziół: zielonej herbaty, yerba mate oraz mięty to orzeźwiający zastrzyk energii. Antyoksydanty z zielonej herbaty, połączone z pobudzającą mateiną (kofeiną z yerba) oraz z odświeżającymi olejkami eterycznymi pochodzącymi z liści mięty dodadzą sił, aby stawić czoła nowym wyzwaniom. Każdy nowy dzień stanie się przygodą!
Zielona herbata
Zielona herbata pochodzi z terenów Chin. Tam też traktowana jest jako rytualny napój oraz sposób na długie życie w zdrowiu. Napar z zielonej herbaty zawiera witaminy: A, z grupy B oraz witaminę C, a także dużą ilość soli mineralnych. Jak donosi literatura zielarska, zielona herbata wykazuje działanie antyoksydacyjne, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowań na wiele chorób cywilizacyjnych (m.in. zmian nowotworowych, schorzeń serca i krążenia), ochrony serca przed zawałem, stymuluje prawidłowe krążenie krwi, oraz pomaga w unormowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki właściwościom przeciwutleniajacym spowalnia procesy starzenia się komórek organizmu. Wywiera korzystny wpływ na wzmocnienie kości oraz zębów, a także reguluje procesy trawienne. Przyczynia się do zmniejszenia wchłaniania tłuszczów z układu pokarmowego, co może wspomagać odchudzanie. Japończycy zalecają pić przynajmniej 4 filiżanki zielonej herbaty na dzień, aby zachować zdrowie i przedłużyć życie o średnio 3 lata. Spożywanie naparów z zielonej herbaty korzystnie wpływa na stan i wygląd skóry. Zielona herbata działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga w eliminowaniu nadmiaru zalegającej w tkankach wody i redukcji cellulitu.
Zielona herbata również pobudza i orzeźwia umysł i ciało, dzięki zawartości pochodnej kofeiny - teiny. Substancja ta ułatwia proces uczenia się, poprawia zdolność koncentracji oraz zdolności fizyczne ciała.
Yerba mate
Yerba Mate to napar pozyskany z Ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina ta uprawiana jest głównie w Brazylii, Argentynie i Paragwaju. Od setek lat Indianie zamieszkujący tereny Ameryki Południowej raczyli się tym napojem. Napar z ostrokrzewu spożywano ze względu na jego stymulujące działanie. Na wielu obszarach Ameryki Południowej Yerba Mate stosowana jest również w celach leczniczych. Yerba Mate pobudza, znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne, wpływa dodatnio na koncentrację, zwiększa sprawność fizyczną oraz intelektualną. Jak donoszą źródła zielarskie, napar z ostrokrzewu wpływa rozluźniająco na mięśnie gładkie, usprawnia procesy trawienne, łagodzi problemy gastryczne oraz przyspiesza przemianę materii. Dzięki tym właściwościom, jej picie zaleca się podczas odchudzania. Mate wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się organizmu. Tradycyjnie, na terenach Ameryki Południowej, Yerba Mate stosowana jest w chorobie wrzodowej żołądka i problemach gastrycznych. Działa moczopędnie, co wykorzystywane jest w schorzeniach układu moczowego. Wspomaga w stanach otępienia, w długotrwałym zmęczeniu, przy bólu głowy, a także jako środek ogólnie wzmacniający całe ciało, przywracający prawidłowy stan psychoruchowy.
Yerba Mate zawiera mateinę - pochodną kofeiny. Smakosze Yerba Mate sugerują, iż mateina w przeciwieństwie do kofeiny nie powoduje osłabienia, trudności z koncentracją i spadku aktywności po krótkim czasie od zażycia kofeiny, lecz przez długi czas utrzymuje nas w skupieniu i aktywności psychofizycznej.
Mięta
Mięta to zioło każdemu dobrze znane. Przyczynia się do regulowania pracy żołądka i wątroby, do zwiększenia wydzielania soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu ułatwia trawienie, zmniejsza nudności (również wywołane przez chorobę lokomocyjną), działa hamująco na wymioty i łagodzi objawy związane z zatruciem pokarmowym. Według literatury zielarskiej, mięta działa przeciwbakteryjnie w obrębie dróg żółciowych i jelit. Napar z mięty stosowany jest w nieżytach żołądka i jelit, w niedokwaśności, w zaburzeniach trawienia objawiających się brakiem łaknienia, wymiotami, nudnościami, wzdęciami, bólami brzucha, złym trawieniem tłuszczów, nieprawidłową fermentacją w jelitach, kolką jelitową, stanami skurczowymi jelit (również podczas menstruacji), biegunkami, zaparciami, a także osłabieniu czynności trzustki. Ponadto pomaga ona w nerwicach wegetatywnych, w bólach migrenowych i w chorobie lokomocyjnej. Przynosi uczucie odświeżenia i orzeźwienia.
Sposób przygotowania: Do ulubionego kubka nasyp 1-2 łyżeczki suszu. Zalej gorącą wodą i zaparzaj pod przykryciem od 2 do 10 minut. Wypij z przyjemnością i przekonaniem, że możesz wszystkiego dokonać!
Skład: zielona herbata 40%, yerba mate 40%, mięta 20%
Uwaga:
Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-12-15
To co, idziemy w góry?
2022-11-14
Olej konopny – właściwości potwierdzone badaniami
2022-10-31
Przewodnik po herbatach
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-09-30
Otwórz oczy na sen – fundament zdrowia
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-02-23
Nagietek lekarski – do rany przyłóż
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2022-01-26
Kwiaty konopi
2021-09-27
Sposoby na pozbycie się toksyn z organizmu
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-03-18
A może czas na herbatę?
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2021-01-20
Yerba mate w walce z otyłością
2021-01-14
Cudowne lekarstwo, byle nie za gorące
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-02
Nawyk
2020-11-02
Fosfor
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-27
Herbata z hibiskusa – dlaczego warto ją pić
2020-04-27
Zielona herbata – skarbnica zdrowia
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również