Domowe sposoby na wzmocnienie organizmu przed zimą

Domowe sposoby na wzmocnienie organizmu przed zimą

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy nietrudno o przeziębienie, katar i infekcje wirusowe. Spada wtedy odporność i organizm narażony jest na choroby, które mogą na długo przykuć nas do łóżka. Coraz niższa temperatura i zmienna pogoda nie zachęcają do wyjścia z ciepłego pomieszczenia. Nie powinniśmy się jednak zamykać w czterech ścianach, tylko znaleźć sposoby na to, żeby się wzmocnić, a później cieszyć urokami jesieni i zimy.

Hartowanie ciała

Dobrym sposobem na wzmacnianie odporności jest poddawanie naszego ciała działaniu wody o różnej temperaturze. Najpierw przez 2 minuty polewamy się ciepłym strumieniem, a następnie bierzemy zimny prysznic przez 20 sekund. Wodą polewamy całe ciało. Wykonujemy 3–4 takie serie. Sesję powinniśmy zakończyć strumieniem wody o letniej temperaturze. Kąpiele naprzemienne poprawią krążenie, wpłyną na pozbycie się toksyn z organizmu, wzmocnią odporność i doskonale przygotują do morsowania.

Wywary bogate w cenne substancje odżywcze i ich wpływ na wzmocnienie organizmu

Gdy tylko zaczyna się robić chłodniej, warto już rano po przebudzeniu wypić napój, który doda sił i podniesie poziom energii. Świetnie sprawdzą się herbatki ziołowe z cytryną i miodem (zamiast cukru, zwłaszcza białego). Dodawajmy do nich imbir, który zwalcza bakterie i wirusy, zabezpieczając przed stanami zapalnymi. Mogą być też maliny oraz suszone liście tych roślin wykazujące działanie przeciwbakteryjne i przeciwbiegunkowe. Na podniesienie odporności skuteczne są też wywary ziołowe z czystka, jeżówki purpurowej, żeń-szenia, kurkumy, a także z kwiatów czarnego bzu. Mogą być też mieszanki z kilku ziół.

Przepis na wzmacniający napój

Należy obrać ze skórki i pokroić w plasterki ok. 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru. Jedną cytrynę też kroimy w plasterki, które następnie dzielimy na cztery części. Wstawiamy wodę, a po jej zagotowaniu czekamy 5 minut i zalewamy kubek, w którym znajduje się imbir i cytryna. Przykrywamy całość np. talerzykiem, żeby napój dobrze się zaparzył. Gdy ostygnie, dodajemy dwie łyżki miodu i trzy łyżki soku z malin. Całość mieszamy łyżką i ugniatamy cytrynę, żeby wydobyć z niej sok. Warto wypijać 2–3 kubki dziennie takiego eliksiru.

Kiszonki na zdrowszy organizm

Domowym i prostym sposobem na wzmocnienie odporności przed okresem wzmożonych ataków wirusów jest spożywanie kiszonek. Te naturalne probiotyki mają zbawienny wpływ na układ trawienny. Zabezpieczają przed rozstrojem żołądka i biegunkami. Chronią też organizm przed chorobami i rozwojem infekcji. Zawierają cenne antyoksydanty, czyli witaminy A, C i E, a także takie pierwiastki jak: żelazo, potas, wapń czy magnez.

Kisić można wiele warzyw. Oprócz najpopularniejszych ogórków i kapusty białej warto też wytwarzać kiszonki z buraków, marchwi, kalafiora, cebuli, czosnku, papryki czy też kapusty pekińskiej.

Oto przepis na kiszonkę z czosnku, czyli rośliny określanej jako naturalny antybiotyk:

Najpierw należy osolić wodę – na 1 litr cieczy wsypać 1,5 łyżki stołowej soli. Sami zdecydujmy, ile takiej zalewy nam potrzeba.

Do słoika, w którym będziemy tworzyć kiszonkę, wkładamy 10 główek oczyszczonego młodego czosnku, następnie pokrojony w plasterki chrzan, jedną marchewkę, a także całe kwiatostany (baldachy) kopru. Ten ostatni składnik może być suszony.

Na całość wsypujemy jedną łyżeczkę gorczycy i wszystko zalewamy wodą z solą.

Wierzch słoika przykrywamy gazą lub bawełnianą szmatką i okręcamy gumką, a następnie odstawiamy go na 7 lub 14 dni.

Po tygodniu sprawdzamy, czy kiszonka jest gotowa. Jeśli tak, to warto przełożyć czosnek do mniejszych słoików, a zalewę rozcieńczoną zimną wodą zagotować i następnie zalać nią słoiki z czosnkiem, które po zakręceniu należy trzymać w chłodnym miejscu.

Systematyczna aktywność fizyczna

Ruch powoduje, że poprawia się krążenie, dzięki czemu wszelkie składniki odżywcze dostarczane do organizmu łatwiej i efektywniej zostają przetransportowane do tkanek. To powoduje, że narządy wewnętrzne lepiej funkcjonują, a mechanizmy obronne działają skuteczniej. Warto zatem codziennie spacerować, wykonując ok. 10 tys. kroków i co najmniej 3–4 razy w tygodniu uprawiać aktywności fizyczne o umiarkowanej intensywności. Można do nich zaliczyć: jazdę na rowerze, pływanie, jogging, a także wzmacnianie mięśni ćwiczeniami siłowymi. Dobrym pomysłem będzie 10-minutowa poranna gimnastyka.

Ważne dla zdrowia

Okres jesienno-zimowy jest szczególny dla naszego organizmu, więc powinniśmy zmienić swoje nawyki, żeby lepiej przygotować się na niższą temperaturę i zmienną pogodę. Warto więc:

  • zadbać o relaks, odpoczynek i rozładowanie napięć po ciężkim dniu – świetnie w tym kontekście sprawdzą się sesje medytacji i autohipnoza, a także czytanie książki i inne rozrywki;
  • zrezygnować z palenia wyrobów tytoniowych, ponieważ jest to używka, która prowadzi do wielu chorób, w tym nowotworowych;
  • zrezygnować lub przynajmniej znacznie ograniczyć picie napojów alkoholowych zawierających toksyczne związki osłabiające układ immunologiczny;
  • codziennie pić wodę (kobiety ponad 2 litry, a mężczyźni ok. 3 litrów), bo jest to zbawienny płyn dla naszego organizmu – wspomaga procesy życiowe i zabezpiecza przed osłabieniem;
  • pić rozgrzewające ciepłe napoje;
  • suplementować się witaminą D, zwłaszcza wtedy, gdy nasza skóra ma coraz mniej kontaktu z promieniami słonecznymi;
  • po wysiłku fizycznym, a także umysłowym zadbać o regenerację ciała i odpoczynek – nie kładźmy się późno spać, a na sen przeznaczajmy 7–9 godzin;
  • jeść ciepłe posiłki, a zwłaszcza rozgrzewające zupy z dodatkiem przypraw, które hamują rozwój infekcji wirusowych;
  • wietrzyć mieszkanie i dopilnować odpowiedniego nawilżenia pomieszczeń, zwłaszcza tego, w którym śpimy, ponieważ suche powietrze negatywnie wpływa na śluzówkę gardła, podrażnia ją, co może doprowadzić do infekcji;
  • wychodząc z domu, zakładać czapkę, gdy tylko zacznie robić się chłodniej i wietrznie.

Bibliografia:
1. Pyszności.pl, Świetny dodatek do grilla, zup, kanapek i sosów. Wystarczy ukisić popularne warzywo, https://pysznosci.pl/kiszony-czosnek-przepis-zastosowanie/.
2. www.emc-sa.pl, Jak zwiększyć odporność na jesień? Skuteczne sposoby na wzmocnienie układu immunologicznego, https://www.emc-sa.pl/dla-pacjentow/blog/jak-zwiekszyc-odpornosc-na-jesien-skuteczne-sposoby-na-wzmocnienie-ukladu-immunologicznego.
3. M. Olczak, Jak zwalczać infekcje bez antybiotyków i wzmocnić organizm?, Wydawnictwo Poraj, 2012.

Inne wpisy w tej kategorii

Rola elektrolitów w utrzymaniu energii i nawodnienia przez cały rok

2025-09-09

Rola elektrolitów w utrzymaniu energii i nawodnienia przez cały rok

Nie trzeba nikomu tłumaczyć, jak ważną rolę odgrywają elektrolity w okresie letnich upałów czy dużego wysiłku. Aby jednak cieszyć się zdrowiem, należy zadbać o ich prawidłowy poziom przez cały ro [...]

Czytaj dalej

Naturalne probiotyki na odporność

2025-09-04

Naturalne probiotyki na odporność

Dużo się mówi o probiotykach (szczególnie w reklamach), choć nie każdy dokładnie wie, o czym tak właściwie mowa. Sprawdź i jedz na zdrowie.

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2025-08-28

Magnez – życiodajny biopierwiastek

Człowiek nie może być zdrowy bez magnezu. Ten niedoceniany biopierwiastek jest niezbędny do życia wielu organizmów żywych (nie tylko ludzi). Co jednak powoduje, że latem tracimy go tak dużo? Sprawdź.

Czytaj dalej

Oznaki niedoboru witaminy D

2025-08-22

Oznaki niedoboru witaminy D

Niedobór witaminy D to powszechny problem, który może dotknąć niemal każdego, jednak niektóre grupy osób są szczególnie na niego narażone. Kto powinien szczególnie zadbać o kontrolę poziomu witaminy D

Czytaj dalej

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

2025-08-19

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

Bez wody nie ma życia! Latem, gdy dokuczają nam upały, to szczególnie istotne, albowiem zapotrzebowanie na wodę znacznie wzrasta. Jak więc prawidłowo nawodnić się w tym gorącym okresie?!

Czytaj dalej