Głóg – nie tylko na uspokojenie

Głóg – nie tylko na uspokojenie


Kwiaty głogu w okresie kwitnienia przyciągają wzrok  swoim pięknym wyglądem. Jedne są białej barwy, a inne w odcieniu różu. Natomiast owoce w dojrzałej formie o ciemnoczerwonym kolorze mają kulisty lub owalny kształt. Roślina ta zyskała sobie poczesne miejsce w medycynie ludowej. Wywary z niej poprawiają krążenie oraz pozytywnie wpływają na pracę serca. Z głogu przygotowuje się napoje, nalewki, wina oraz dżemy.


Charakterystyka


Głóg jest rośliną w postaci krzewów, a także niedużych drzew. Znanych jest ok. 200 gatunków rosnących dziko jak też uprawianych do celów spożywczych. Głównymi rodzajami są głóg jednoszyjkowy (kwiaty mają kolor biało-kremowy) oraz dwuszyjkowy (ciemnoróżowe kwiaty). W dawnych czasach w Polsce roślinę tę określano pospolicie jako „babi mąka“ czy też „zajęcze gruszki“. Głóg dwuszyjkowy pochodzi z Europy, natomiast jednoszyjkowy można spotkać w: Azji, Europie, Afryce, Ameryce Północnej i Nowej Zelandii. W Polsce występują obydwa gatunki.


Skład


Głóg zawiera wiele cennych składników mineralnych, które mają działanie lecznicze i prozdrowotne. W owocach znajdziemy: witaminy A, C, a także flawonoidy, garbniki, saponiny, fitosterole, proantocyjanidyny i aminy. Roślina jest też zasobna w kwasy fenolowe, organiczne  oraz triterpenowe. Oprócz nich obecne są również: garbniki i cukry, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas i sód. W składzie kwiatów głogu występuje olejek eteryczny.  


Właściwości


Głóg powoduje lepsze dotlenienie serca i efektywniejsze działanie naczyń krwionośnych. Dzieje się tak dzięki substancjom występującym w tej roślinie, które korzystnie wpływają na  działanie układu sercowo-naczyniowego. To sprawia, że serce pracuje wydajniej, co może zapobiegać chorobie wieńcowej i zawałom serca. Spożywanie głogu powoduje też obniżenie ciśnienia krwi.


W składzie głogu występują substancje będące doskonałymi przeciwutleniaczami. Są one zabezpieczeniem przed zbyt dużą ilością wolnych rodników. Gdy ta równowaga jest zaburzona, to może dojść do poważnych chorób i schorzeń. Wolne rodniki mogą wywołać: miażdżycę, łuszczycę, egzemę, a także mieć negatywny wpływ na mózg. Są odpowiedzialne za powstawanie choroby Alzheimera czy Parkinsona. Mogą być przyczyną udarów mózgu, a także cukrzycy, chorób dwunastnicy i żołądka. Biorą też udział w rozwoju wielu nowotworów.


Głóg w medycynie ludowej był rozpowszechniony przede wszystkim jako środek na podniesienie odporności i hamowanie rozwoju przeziębienia czy grypy. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie. Stosuje się ją również w przypadku osób zmagających się z grzybicami.


Wywary z głogu często są spożywane profilaktycznie na lepsze trawienie oraz przy jego zaburzeniach. Są pomocne zwłaszcza przy nieprawidłowym funkcjonowaniu pęcherzyka żółciowego. Dawniej podawano je w czasie biegunek. Głóg stosuje się także w preparatach na uspokojenie.   


Dzięki wpływowi substancji zawartych w głogu na efektywniejsze krążenie, tlen szybciej i łatwiej dociera do tkanek. Nie tylko on, bo również i inne cenne minerały, dzięki którym komórki łatwiej się regenerują i są odpowiednio odżywione. To wszystko wpływa na hamowanie procesów starzenia się organizmu. Regeneracja mięśni jest bardzo ważna dla osób ciężko pracujących fizycznie oraz uprawiających sport


Kuchnia


Przepis na dżem


Najpierw musimy uzbierać ok. 2 kg owoców głogu. Należy je umyć i wysuszyć, a następnie odłożyć do zamrażalnika. Wyjąć je po 24 godzinach. Po odmrożeniu konieczne jest  usunięcie z nich pestek. Następnie obieramy 3 średnie jabłka i – po wycięciu gniazd nasiennych  – należy je zetrzeć.  Głóg i masę jabłkową wkładamy do garnka i całość zalewamy szklanką wody. Do tego wyciskamy sok z jednej pomarańczy i cytryny. Należy też wsypać 0,5 kg brązowego cukru i – do smaku – przyprawy. Bardzo dobrze nadadzą się cynamon i goździki. Całość trzeba gotować ok. 40 min, a po ostudzeniu – przełożyć do słoików.


Przepis na napar z głogu


Do przygotowania naparu można wykorzystać zarówno owoce, jak i kwiaty. To bardzo proste. Kwiaty (1 łyżeczka) lub owoce (2 łyżeczki) należy zalać jedną szklanką wrzącej wody. Następnie przykryć naczynie i czekać ok. 20 min. Po przecedzeniu wywar nadaje się do spożycia. Można go pić razem z herbatą lub też dodać do niego cytrynę i miód.   


Dodatkowe informacje


•   Mikstur zawierających głóg nie powinny spożywać osoby z niedociśnieniem, gdyż może to skutkować wstrząsem, dlatego przed jego przyjmowaniem dobrze jest skonsultować się z lekarzem.
•    Picie naparu z głogu może być zbawienne dla osób, które mają problem ze snem.
•    Z głogu można przygotować także nalewki oraz wino.
•    Spożywanie głogu może pomóc na duszności.
•    Nie należy podawać preparatów z głogu dzieciom i młodzieży poniżej 12. roku życia.
•    Owoce głogu można jeść na surowo.
•    Spożywanie głogu razem z magnezem wpływa na jeszcze efektywniejsze jego działanie.


Opracowanie Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Ćwiczenia na rwę kulszową

2024-04-24

Ćwiczenia na rwę kulszową

Czasami przy niekontrolowanym schyleniu się nagle czujemy ostry ból w okolicach odcinka lędźwiowego kręgosłupa. To może oznaczać, że właśnie mamy do czynienia z rwą kulszową. Jak sobie pomóc?

Czytaj dalej

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej