Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla (Phyllanthus emblica) znana również jako agrest indyjski jest jednym z podstawowych i najbardziej docenionych owoców wykorzystywanych w ajurwedzie. 

Owoc pochodzi z drzewa uważanego za święte przez Hindusów oraz buddystów z Indii I jest uznawany za mistrzowski lek na wiele dolegliwości. Drzewo to możemy spotkać dziko rosnące na Półwyspie Indyjskim, w Malezji, Indochinach i Chinach. Uprawiane jest również na wybrzeżach Indii oraz w Kaszmirze, a także na obszarach leśnych. Osiąga 10 m wysokości. Zielone i wąskie podłużne liście wyrastają pojedynczo w 1,5 cm odstępach. Małe kwiaty o zabarwieniu bladozielonym rosną z kątów liści. Najczęściej wykorzystywane w ajurwedzie są owoce przypominające agrest – okrągłe, zielone torebki o wielkości 2 cm mają kwaśny miąższ, cierpki i odświeżający w smaku, a co najważniejsze – bogaty w składniki odżywcze.


Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).


Agrest indyjski jest bogaty w wit. C, flawonoidy, kwas elagowy, kwas galusowy (należący do grupy polifenoli) oraz cytokiny, a wśród nich najwięcej jest zeatyn: zeatyny rybosydowe i zeatyny nukleotydowe oraz garbniki, z których powstaje atrament i naturalne barwniki. Ma właściwości przeciwutleniające, pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem, wspiera odpowiedź immunologiczną oraz produkcję białych krwinek. Wspomaga trawienie, dzięki czemu jest doceniany jako wsparcie w odchudzaniu. Wspiera pracę wątroby, wpływa na detoksykację, obniża poziom cukru we krwi. Odżywia mózg, wzmacnia płuca oraz serce, poprawia płodność, wspomaga układ moczowy i poprawia jakość skóry oraz włosów (wpływa dodatnio na ich kondycję, porost, zapobiega siwieniu).


Wykorzystywana jest w postaci: herbat, soków, przetworów, papek, suszonych całych owoców i proszku czy kapsułkowanych suplementów oraz w kosmetyce jako szampony, olejki i maseczki.


Inne nazwy: Indian gooseberry (agrest indyjski), amalaki, liściokwiat garbnikowy.


Opracowała Karina Powieśnik