Chlorella

Chlorella

Chlorella

Chlorella lub chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris) to jednokomórkowa alga, czyli glon. Należy do grupy zielenic i występuje w wodach słodkich oraz morskich. Zaliczana jest do tzw. superżywności (superfoods) ze względu na swoje wysokie walory prozdrowotne.

Skład

W składzie chlorelli, jeśli chodzi o makroskładniki, znajdują się spore ilości białka, ponad połowę mniej węglowodanów oraz tłuszcze. Występują także witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), C, E oraz K. Z mikroelementów można wyróżnić: wapń, żelazo, magnez, jod, potas, selen, fosfor i cynk. Ważnymi składnikami są również kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, chlorofil i aminokwasy. 
 

Odtruwanie organizmu 

Składniki zawarte w chlorelli doskonale radzą sobie z usuwaniem szkodliwych substancji z organizmu. Dotyczy to zarówno zanieczyszczeń wynikających z wdychania smogu, dymu z wyrobów nikotynowych, jak również przyjmowanych w pożywieniu, czy też te powstałe na skutek spożycia alkoholu. Działanie ochronne zapobiega głębszemu wniknięciu toksyn do tkanek i narządów. Chlorella pomaga również w przywróceniu równowagi po zatruciu oraz w przypadku zanieczyszczenia organizmu np. po zabiegach związanych z leczeniem chorób nowotworowych (chemioterapia).   

Na odporność

Chlorella dzięki swoim składnikom ma właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Zabezpiecza przed infekcjami, a w przypadku choroby skraca okres rekonwalescencji oraz łagodzi objawy. Spożywając chlorellę, ciało otrzymuje niezbędne składniki, które odżywiają tkanki i pozwalają na ich lepsze działanie. Oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych wzmacnia układ immunologiczny i poprawia jego funkcjonowanie. Warto sięgać po chlorellę zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, czyli wtedy, gdy zwiększa się liczba zachorowań i przeziębień. 
  

Inne właściwości chlorelli: 

    • minimalizuje ryzyko wystąpienia anemii i pomaga w jej leczeniu,

    • przyspiesza gojenie ran i zadrapań skórnych,

    • weganom i wegetarianom dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,  

    • dzięki obecności błonnika zaspokaja głód i pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów, 

    • oczyszczenie toksyn z organizmu może pomóc zniwelować przykry zapach z ust,

    • ogranicza nadmierne pocenie się,

    • reguluje pracę układu pokarmowego oraz pomaga w jej zaburzeniach,

    • hamuje wzrost ,,złego” cholesterolu we krwi,

    • oczyszczanie organizmu z toksyn zabezpiecza przed chorobami nowotworowymi, 

    • pomaga w leczeniu nadciśnienia,

    • mleko karmiącej piersią matki ma mniej toksyn, jeśli kobieta spożywała chlorellę w trakcie ciąży, 

    • przyjmowanie chlorelli przez sportowców i osoby poddane wysiłkowi pomaga wzmocnić siły i dodaje energii.     

Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Czerwona koniczyna

2021-05-17

Czerwona koniczyna

Czerwona koniczyna Koniczyna czerwona (Trifolium pratense L.) – zwana też łąkową – to bylina z rodziny bobowatych. Rośnie na łąkach, polach, przy drogach, na żyznych glebach oraz w jasnych lasac [...]

Czytaj dalej

Burak

2021-05-12

Burak

Burak Burak jest bardzo popularnym warzywem często goszczącym na stołach. Należy do rodziny szarłatowatych i jest uprawiany w Europie, Afryce oraz Azji. Istnieje 12 gatunków tej rośli [...]

Czytaj dalej

Acerola

2021-05-07

Acerola

Acerola Owoce aceroli wyglądem przypominają czereśnie oraz wiśnie. Roślina ta należy do rodziny malpigiowatych. Występuje w Ameryce Północnej, głównie na obszarze Teksasu i Meksyku oraz w Ameryc [...]

Czytaj dalej

Olejek oregano

2021-04-15

Olejek oregano

Olejek oregano Nazwa „oregano” większości ludzi kojarzy się z kuchnią i przywodzi na myśl pizzę lubinne włoskie danie. Mało kto natomiast wie, że roślina ta kryje w sobie potężne siły lecznicz [...]

Czytaj dalej

Cudotwórcza moc aronii

2021-03-08

Cudotwórcza moc aronii

Cudotwórcza moc aronii Aronia czarnoowocowa, bo tak brzmi jej pełna nazwa (łac. Aronia melanocarpa), należy do rodziny roślin różowatych. Istnieją też odmiany aronii czerwonej (łac. Aronia a [...]

Czytaj dalej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj dalej