Chlorella – zielone źródło detoksu

Chlorella – zielone źródło detoksu

Przyjrzyjmy się chlorelli – bardzo bogatemu źródłu chlorofilu. Substancji, o której warto wiedzieć więcej niż tylko to, że bierze ona udział w procesie fotosyntezy i to, że dzięki niej między innymi rośliny są zielone. Chlorofil to dużo pożytku nie tylko dla roślin i innych organizmów, ale i dla ludzi. Dlatego warto korzystać w codziennej diecie z jego bogatych źródeł. Jednym z nich jest chlorella. Właściwości jej to także wiele innych cennych składników.



Chlorella – co to jest



Chlorella jest jednokomórkową zieloną algą (glonem) słodkowodną. I to właśnie ten intensywnie zielony kolor zawdzięcza cennemu (nie tylko dla niej) chlorofilowi. Chlorella pochodzi z Dalekiego Wschodu. Na pytanie: chlorella co to jest?, możemy także usłyszeć odpowiedź, że: alga japońska. Chlorella wygrała wyścig z innymi roślinami i algami o najwyższą zawartość chlorofilu i dzięki tym osiągnięciom stała się sławna także w... kosmosie. A to dlatego, że została oceniona przez NASA jako pożywienie odpowiednie dla kosmonautów. Jednak badania nad nią – wtedy też została odkryta – rozpoczęły się już w 1890 roku. Preparaty z chlorelli są czystymi, naturalnymi ekstraktami „zielonego zdrowia”. Chlorella zyskała też miano superfood, czyli pożywienia, które jest naturalne i bardzo bogate w składniki odżywcze konieczne dla zdrowia człowieka.



Chlorella – właściwości    



Poza wspomnianą wysoką zawartością chlorofilu, a tym samym cennego dla zdrowia kwasu foliowego, chlorella właściwości to również duża zawartość:

•    aminokwasów,
•    innych witamin z grupy B, a także witamin: A, C i E,
•    kwasów tłuszczowych omega-3,
•    beta-karotenu,
•    ważnych składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez, miedź, sód, wapń, cynk czy żelazo.




Chlorella – działanie detoksykujące  



Dziś bardzo modne – w pozytywnym znaczeniu tego słowa – stały się różnego rodzaju detoksy, czyli oczyszczanie organizmu z pasożytów czy toksyn. W tym drugim przypadku warto sięgnąć po wsparcie pomocnika, którym jest chlorella w proszku, kapsułkach czy też w tabletkach. Działanie odtruwające chlorelli wiąże się z jej unikalną budową komórkową, dzięki której wiąże ze sobą metale ciężkie oraz toksyny i pomaga usuwać je z organizmu. Pomocne jest spożywanie chlorelli w okresach nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu, takich jak głodówka lub diety lecznicze. Pomaga ona wtedy pozbyć się dużej ilości toksyn nagromadzonych w naszych organizmach. Jest to ważne dla zachowania prawidłowej pracy narządów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu – nerek i wątroby.

Chlorofil zawarty w chlorelli usuwa:

•    Metale ciężkie (kadm, rtęć, ołów).
•    Toksyny powstałe po spożyciu alkoholu sceptyków zachęcam do przyjęcia przed planowaną konsumpcją alkoholu jednorazowej dawki chlorelli. Już 45 jej gramów powinno uchronić od tzw. kaca alkoholowego.
•    Azotany.
•    Pestycydy.
•    Chemikalia obecne w zanieczyszczonym środowisku.

Chlorella działanie to także dzięki zawartości chlorofilu niedopuszczenie do tego, by różne toksyny i szkodliwe substancje przenikały głęboko do organizmu. Dlatego też chlorella w proszku czy w kapsułkach jest stosowana przez ludzi, którzy są po tak zwanej chemii czy też radioterapii. Ponadto chlorella przyspiesza regenerację wątroby oraz wspomaga jej prawidłowe funkcjonowanie.



Chlorella – działanie na odporność




Chlorella działanie doceniane to także bardzo pozytywny wpływ na odporność naszego organizmu – a to dzięki temu, że przyczynia się do produkcji białych ciałek krwi, które są odpowiedzialne za walkę z bakteriami i wirusami. Z kolei czynnik wzrostu chlorelli działa jak probiotyk. Wspiera system immunologiczny, zwiększając odporność, hamuje wzrost bakterii patogennych, wirusów oraz grzybów, nie niszcząc flory fizjologicznej.

O jej suplementację powinny zadbać osoby: przeprowadzające głodówki, wycieńczone, w okresach rekonwalescencji i stresu, mające zaburzenia wchłaniania i trawienia oraz skłonności do częstych infekcji oraz grzybic, a także te z problemami skórnymi (wszelkie zapalenia i egzemy) i cierpiące na: reumatyzm, artretyzm i cukrzycę.

Co jeszcze daje nam chlorella? Właściwości lecznicze to również przywracanie równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu. Chlorofil wspomaga ponadto leczenie niedokrwistości, przyspiesza gojenie się ran, zwalcza patogenne bakterie, likwiduje przykre zapachy i stabilizuje ciśnienie krwi.


Chlorella w proszku to także doskonałe rozwiązanie dla wegan i wegetarian, gdyż w 100 g znajduje się aż 58 g białka. Duża zawartość białka sprawiła, że jest jeszcze jedna dziedzina życia, w której doceniana jest chlorella. Właściwości jej są wykorzystywane przez sportowców – chlorella przyspiesza regenerację i zwiększa wydolność (dzięki zawartości cennych aminokwasów BCAA).





Chlorella – właściwości cenne dla ludzkiej psychiki



Chlorella właściwości to nie tylko dobro dla fizycznego zdrowia. Glon ten zawiera też tryptofan aminokwas, dzięki któremu w naszym organizmie wytwarzana jest serotonina, czyli „hormon radości”. Niski poziom serotoniny jest głównym powodem depresji i zmęczenia, zaś najnowszej generacji leki antydepresyjne bazują na stymulacji utrzymywania przez organizm ludzki wysokiego poziomu tej „szczęśliwej” substancji. Chlorella zażyta zaś wieczorem przetwarza serotoninę na melaninę, dzięki temu szybciej" się wysypiamy.



Chlorella dla dzieci



Wiemy już, że dla wspierania odporności może być wykorzystywana chlorella. Dla dzieci i ich opiekunów ten aspekt dbania o zdrowie ma szczególne znaczenie. Dbanie o odporność to długotrwały proces, dlatego warto więc zacząć go jak najwcześniej. Oprócz zdrowej diety, ruchu na świeżym powietrzu, chlorella dla dzieci to dobry sposób na wsparcie systemu immunologicznego dziecka. Jakie jeszcze korzyści daje chlorella dla dzieci? Otóż jej suplementacja to wsparcie wzrostu – zostało to udowodnione podczas przeprowadzonego badania. To także pozytywne działanie na: zdrowie skóry, wzroku i prawidłowego rozwoju mózgu. Chlorella dla dzieci najwygodniejsza w podawaniu będzie, gdy rozpuścimy ją w koktajlach. Warto też suplementację chlorellą u dzieci skonsultować z lekarzem.





Chlorella – spirulina, algowy duet



Wśród glonów popularna jest nie tylko chlorella. Spirulina to kolejna alga, której właściwości prozdrowotne są doceniane. Obydwa glony to bez wątpienia bogactwo składników odżywczych. Jaka jest między nimi różnica? Pierwsza to taka, że są one odmienne pod względem budowy na poziomie molekularnym. Chlorella zawiera też więcej drogocennego barwnika, którym jest chlorofil, w stosunku, do spiruliny. Ma więc silniejsze właściwości detoksykujące. Poza tym dla osób, które chcą pobudzić pracę jelit zalecana jest chlorella. Spirulina zaś jest polecana dla tych, którzy cierpią na częste biegunki. Jeśli chodzi o kaloryczność, to więcej kalorii ma chlorella. Spirulina jest zaś bardziej kaloryczna.  Jest jeszcze jeden element, którym różni się od wymienionego drugiego glonu chlorella. Spirulina zawiera inny cenny dla zdrowia barwnik, czyli fikocyjaninę. Ale o tym w innym artykule.



Chlorella w proszku – dawkowanie



Chlorella w proszku to zalecane dawkowanie od 1do 3 łyżeczek dziennie. Taki proszek należy wymieszać z wodą lub sokiem i wypić podczas posiłku. Można też go dodawać do koktajli owocowych. Chlorella w proszku jest też dostępna w formie łatwych do spożycia kapsułek – w tym przypadku zaleca się dawkę 2 razy dziennie po 2 kapsułki (popić wodą). Chlorellę można zakupić również w formie tabletek.



Chlorella – przeciwwskazania



Chlorella przeciwwskazania to:


•    przyjmowanie antykoagulantów (czyli leków przeciwdziałających krzepnięciu krwi),
•    okres ciąży i karmienia piersią,
•    choroby autoimmunologiczne.


Warto też wiedzieć o tym, że chlorellę można przyjmować przez 2 miesiące, a potem należy zrobić przerwę.

Opracowanie Tomasz Kapuściński

 

 

Inne wpisy w tej kategorii

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

2024-03-22

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwości i popularność moringi na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory leczniczo-odżywcze

Czytaj dalej

Te witaminy chronią przed nowotworami

2024-03-21

Te witaminy chronią przed nowotworami

Odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych może mieć przełożenie na ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory. W niniejszym artykule skupimy się na tej pierwszej grupie – witaminach.

Czytaj dalej

Program Arbonne - 30 Dni Do Zdrowego Stylu Życia

2024-03-20

Program Arbonne - 30 Dni Do Zdrowego Stylu Życia

Weź udział w oczyszczającym programie żywieniowym marki Arbonne. Zadzwoń do mnie o szczegóły!

Czytaj dalej

Zakazana bakteria wsparciem w samoleczeniu organizmu

2024-03-14

Zakazana bakteria wsparciem w samoleczeniu organizmu

Kluczowym dla naszego zdrowia jest stan mikroflory jelitowej, bowiem zasiedlające jelita bakterie, mają szczególne znaczenie w zdrowiu całego organizmu. Poznaj ważną dla zdrowia bakterię Narine.

Czytaj dalej