Jak leczyć chorobę refluksową przełyku właściwym stylem życia

Jak leczyć chorobę refluksową przełyku właściwym stylem życia

To, w jaki sposób się odżywiamy, w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Chorobę refluksową przełyku (podobnie jak wiele innych chorób) można opanować, wprowadzając odpowiednie nawyki, jak również modyfikując styl życia. Istnieją czynniki zaostrzające tę chorobę. Zalicza się do nich: otyłość i nadwagę, palenie papierosów, jedzenie w pozycji półleżącej, stres, niektóre leki (np. antagoniści kanałów wapniowych i azotany) nadużywanie alkoholu oraz brak aktywności fizycznej. Zapewne wdrożenie poniższych wskazówek pozwoli zredukować liczbę zażywanych leków z apteki, a może nawet pozwoli uniknąć ich przyjmowania. Oczywiście decyzję odnośnie ustalenia programu leczenia najlepiej skonsultować z dobrym lekarzem posiadającym rozległą wiedzę i doświadczenie.

Dieta

Istnieje grupa pokarmów mogąca wywoływać lub nasilać objawy refluksu. Zalecenia dietetyczne w chorobie refluksowej zakładają  spożywanie potraw lekkostrawnych, ograniczanie produktów spożywczych pobudzających wydzielanie soku żołądkowego czy spowalniających opróżnianie żołądka. Powinno się wystrzegać ostrych i pikantnych przypraw, warzyw cebulowych, kapusty, brukselki, fasoli, fasolki, owoców cytrusowych i soków z tych owoców, wysoko przetworzonych słodyczy, czekolady i wyrobów czekoladowych, tłustych serów żółtych i topionych, tłustych wędlin i podrobów, boczku, tłustych mięs, tłustego drobiu, zup na wywarach z kości, zaprawianych śmietaną lub zasmażką, dań tłustych, smażonych czy z dużą ilością sosów, chleba pszennego i produktów z mąki z wysokiego przemiału, mocnej kawy i herbaty oraz napojów gazowanych.

Picie alkoholu

Choroba refluksowa, podobnie jak wiele innych chorób, nasila się na skutek spożywania napojów alkoholowych. W przypadku refluksu negatywne działanie alkoholu polega na upośledzeniu motoryki przełyku, sprzyjając cofaniu się do niego treści z żołądka. Alkohol wywiera toksyczny wpływ na błonę śluzową przełyku, drażniąc nadżerki przełyku (jeśli występują).


Trunki, które najbardziej przyczyniają się do powstania zgagi to… niskoprocentowe alkohole typu piwo czy białe wino. Refluks nasilają także drinki z sokami cytrusowymi.    

Palenie papierosów

U osób palących obserwuje się znacznie częstsze epizody zgagi w porównaniu z osobami wolnymi od tego nałogu.

Stres

Uważa się, że ludzie żyjący w stresie częściej lekceważą zasady tzw. zdrowego stylu życia: częściej palą tytoń, piją alkohol, jedzą w pośpiechu i w nerwach, odżywiają się nieregularnie lub nie zwracają zbytnio uwagi na to, co jedzą, objadają się tuż przed snem, co w konsekwencji skutkuje problemami ze spaniem. Te wszystkie wyżej wymienione czynniki zaburzają motorykę żołądka, rozwijając chorobę.

Pozycja podczas snu

Nagłe wybudzenie się w nocy, wywołane zgagą, świadczyć może o niewłaściwej pozycji podczas snu. Rekomenduje się, by osoby z chorobą refluksową miały wysoko ułożone poduszki – około 30° stopni nachylenia od poziomu podłoża. Dzięki takiej pozycji do snu epizody refluksu występują rzadziej, są krótsze, a przełyk szybciej oczyszcza się z kwaśnej treści. Nie bez znaczenia jest również pozycja, jaką się przyjmuje podczas snu – najlepsze ułożenie ciała to spanie  na lewym boku. Ostatni zjedzony posiłek powinien być lekkostrawny, niewielki i nietłusty, spożyty co najmniej na 3 godziny przed snem.

Jak w naturalny sposób można sobie pomóc

Reasumując: powinno się każdego dnia pilnować dobrych nawyków, dzięki którym objawy refluksu zostaną ograniczone do minimum. Nie są to uciążliwe zalecenia, a wdrożenie ich w znacznym stopniu polepszy komfort życia chorego. Pamiętajmy więc, że osobie z chorobą refluksową nie służy spanie na brzuchu czy schylanie się od razu po zjedzeniu posiłku. Posiłki powinny być spożywane najpóźniej 3 godziny przed snem, nie powinno się jeść dużych porcji na raz, należy też starać się przeciwdziałać stresowi i unikać używek, jak również pokarmów sprzyjających refluksowi,  a w zamian spożywać pokarmy uzdrawiające.


Warto pić napary z ziół pomocnych w walce z refluksem. Wskazane będą: napary z kłącza imbiru, kopru włoskiego, doprawianych  kardamonem czy cynamonem. Godne polecenia są także migdały lub mleko migdałowe, które zalecane są kobietom ciężarnym zmagającym się ze zgagą. Garść migdałów jest w stanie zniwelować  objaw uporczywego pieczenia w klatce piersiowej. Kisiel z siemienia lnianego polecany jest na wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego, także w refluksie. Siemię lniane działa osłonowo na śluzówkę przed szkodliwym, drażniącym działaniem kwasów żołądkowych.


Żołądek jest narządem, który do  prawidłowego funkcjonowania powinien być odpowiednio zakwaszony. Neutralizowanie   pH może przynieść krótkotrwałą ulgę, choć na dłuższą metę koszty mogą być zbyt wysokie.

Inne wpisy w tej kategorii

Ćwiczenia na rwę kulszową

2024-04-24

Ćwiczenia na rwę kulszową

Czasami przy niekontrolowanym schyleniu się nagle czujemy ostry ból w okolicach odcinka lędźwiowego kręgosłupa. To może oznaczać, że właśnie mamy do czynienia z rwą kulszową. Jak sobie pomóc?

Czytaj dalej

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Chiropraktyka – terapia usuwająca blokady ruchu i nie tylko

2024-04-10

Chiropraktyka – terapia usuwająca blokady ruchu i nie tylko

Przy zaburzeniach narządów ruchu oraz dysfunkcji występujących w obrębie układu mięśniowo-szkieletowego mogą pomóc zabiegi chiropraktyki. Sprawdź gdzie jeszcze?

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej