- Poradnik
- Witaminy i minerały
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2023-02-17
Krzem – nieoceniony sojusznik naszego zdrowia
Krzem jest drugim najczęściej spotykanym pierwiastkiem w skorupie ziemskiej. Zazwyczaj występuje w połączeniu z tlenem, obecny jest także w minerałach zwanych „krzemianami” oraz w krzemionce (termin „krzemionka” odnosi się do naturalnie występujących surowców składających się głównie z dwutlenku krzemu).
Pierwiastek ten odgrywa kluczową rolę, warunkując utrzymanie naszego zdrowia. Jego obecność w organizmie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu układów i narządów. Krzem odpowiada za optymalne działanie układu odpornościowego, wpływa na zdrowie kości i chrząstek, a także ma pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. W dalszej części artykułu przyjrzymy się bliżej korzyściom płynącym z suplementacji krzemu oraz źródłom jego dostarczania do naszego organizmu.
Prozdrowotna rola krzemu
Krzem pełni wiele ważnych funkcji, w tym wspiera prawidłowy wzrost i utrzymuje w zdrowej kondycji: kości, chrząstki, skórę i włosy. Krzem także pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi – pozytywnie wpływa na metabolizm lipidów u ludzi, jest ważny dla prawidłowej pracy układu immunologicznego.
Krzem – wskazania do przyjmowania
Wzmocnienie kości i chrząstek
Krzem jest ważnym składnikiem dla utrzymania zdrowych kości i chrząstek, a jego brak może prowadzić do osłabienia tych tkanek. Pierwiastek ten jest potrzebny w procesie mineralizacji, czyli tworzenia kości i chrząstek. Jest niezbędny do produkcji kolagenu – białka, które jest głównym składnikiem tkanki łącznej w kościach i w chrząstkach. Kolagen jest odpowiedzialny za ich elastyczność i wytrzymałość na urazy. Niedobory krzemu mogą zwiększać ryzyko złamań oraz prowadzić do rozwoju chorób, takich jak osteoporoza.
Poprawa stanu skóry, włosów i paznokci
Jeśli chcemy utrzymać w zdrowiu skórę, włosy i paznokcie, to krzem jest jedną z ważniejszych substancji, o której powinno się w pierwszej kolejności pomyśleć. Długotrwałe braki krzemu w diecie mogą doprowadzić do osłabienia ich kondycji. Krzem wspomaga harmonijny rozwój: skóry, włosów i paznokci, zapewniając ochronę przed uszkodzeniami. Podobnie jak w przypadku kości i chrząstek krzem wspomaga produkcję kolagenu, białka odpowiedzialnego za elastyczność i jędrność skóry. Zadaniem tego pierwiastka jest też wsparcie procesów metabolicznych zachodzących w mieszkach włosowych i w płytce paznokcia.
Poprawa funkcjonowania układu immunologicznego
Krzem odgrywa ważną rolę w prawidłowej pracy układu odpornościowego, a tym samym jego niedobory mogą spowodować osłabienie odporności. Krzem bierze udział w procesach odpornościowych i wzmacnia funkcjonowanie komórek układu odpornościowego, takich jak limfocyty i makrofagi. Pomaga także w produkcji przeciwciał i w utrzymaniu prawidłowej funkcji błony śluzowej będącej pierwszą linią obrony przed infekcjami.
Źródła krzemu w diecie
Skrzyp polny (Equisetum arvense) – stosowany w tradycyjnej medycynie jest uważany za jedno z najlepszych naturalnych źródeł krzemu i jest bardzo skuteczną, dziko rosnącą rośliną leczniczą. Skrzyp polny wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego i moczowego, usprawnia pracę nerek oraz pęcherza moczowego. Stosuje się go przy chorobach skóry, pomaga w leczeniu osteoporozy.
Uwaga
Aby wydobyć wartościową krzemionkę, należy pamiętać, by skrzyp polny gotować, a nie zalewać w formie naparu. W celu przygotowania odwaru trzeba surowiec pociąć na mniejsze kawałki i 1 łyżkę skrzypu zalać 1 szklanką wody, gotując przez min. 5 minut, następnie odstawić na 20–30 minut.
Podczas dłuższego zażywania skrzypu konieczne jest uzupełnianie witaminy B1, ponieważ skrzyp zawiera antywitaminę B1.
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) – zawiera wysokie stężenie krzemu i jest często wykorzystywany jako środek przeciwbólowy oraz uspokajający. Podobnie jak skrzyp polny chmiel pomaga utrzymać w zdrowiu układ kostny, biorąc udział w procesach tworzenia się i odbudowy kości. Poprawia też kondycję: skóry, włosów i paznokci. Jako naturalny środek przeciwzapalny chmiel zmniejsza stany zapalne w organizmie, wspierając zdrowie układu kostnego i odpornościowego.
Przykładowe źródła krzemu w pożywieniu to: zielone warzywa (np.: szpinak, brokuły, zielona fasolka szparagowa), owoce (np.: jabłka, morele), orzechy i nasiona (np.: orzechy włoskie, słonecznik, sezam i pestki dyni), produkty pełnoziarniste (np.: płatki owsiane, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo), rośliny strączkowe (np.: soczewica i ciecierzyca).
Krzem jest lepiej wchłaniany w obecności witamin: C, B1 B6, B9. Ponadto – w połączeniu z magnezem, wapniem i żelazem – może zwiększać swoje wchłanianie w organizmie.
Podsumowanie
Korzystny wpływ krzemu na nasze zdrowie jest niezaprzeczalny. Pierwiastek ten niezbędny jest dla prawidłowego funkcjonowania wielu ważnych układów w naszym organizmie, w tym: układu immunologicznego, kości i chrząstek oraz skóry i włosów. Krzem występuje w niektórych ziołach, w pokarmach oraz w gotowych suplementach. Suplementacja krzemu daje nam szansę utrzymać zdrowie i samopoczucie na dobrym poziomie, dlatego warto rozważyć bieżące uzupełnianie tego pierwiastka w codziennej diecie.
Opracowanie Agata Majcher
- Poradnik
- Witaminy i minerały
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2023-02-17
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-01
Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3
2024-09-20
Sarkopenia – jak zapobiegać utracie masy i siły mięśni w starszym wieku
2024-09-19
Nasiona na każdy dzień
2024-08-28
Pies – przyjaciel i lekarz człowieka
2024-08-27