Krzem – nieoceniony sojusznik naszego zdrowia

Krzem – nieoceniony sojusznik naszego zdrowia

Krzem jest drugim najczęściej spotykanym pierwiastkiem w skorupie ziemskiej. Zazwyczaj występuje w połączeniu z tlenem, obecny jest także w minerałach zwanych „krzemianami” oraz w krzemionce (termin „krzemionka” odnosi się do naturalnie występujących surowców składających się głównie z dwutlenku krzemu).

Pierwiastek ten odgrywa kluczową rolę, warunkując utrzymanie naszego zdrowia. Jego obecność w organizmie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu układów i narządów. Krzem odpowiada za optymalne działanie układu odpornościowego, wpływa na zdrowie kości i chrząstek, a także ma pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. W dalszej części artykułu przyjrzymy się bliżej korzyściom płynącym z suplementacji krzemu oraz źródłom jego dostarczania do naszego organizmu.



Prozdrowotna rola krzemu

Krzem pełni wiele ważnych funkcji, w tym wspiera prawidłowy wzrost i utrzymuje w zdrowej kondycji: kości, chrząstki, skórę i włosy. Krzem także pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi – pozytywnie wpływa na metabolizm lipidów u ludzi, jest ważny dla prawidłowej pracy układu immunologicznego.



Krzem – wskazania do przyjmowania


Wzmocnienie kości i chrząstek


Krzem jest ważnym składnikiem dla utrzymania zdrowych kości i chrząstek, a jego brak może prowadzić do osłabienia tych tkanek. Pierwiastek ten jest potrzebny w procesie mineralizacji, czyli tworzenia kości i chrząstek. Jest niezbędny do produkcji kolagenu – białka, które jest głównym składnikiem tkanki łącznej w kościach i w chrząstkach. Kolagen jest odpowiedzialny za ich elastyczność i wytrzymałość na urazy. Niedobory krzemu mogą zwiększać ryzyko złamań oraz prowadzić do rozwoju chorób, takich jak osteoporoza.


Poprawa stanu skóry, włosów i paznokci


Jeśli chcemy utrzymać w zdrowiu skórę, włosy i paznokcie, to krzem jest jedną z ważniejszych substancji, o której powinno się w pierwszej kolejności pomyśleć. Długotrwałe braki krzemu w diecie mogą doprowadzić do osłabienia ich kondycji. Krzem wspomaga harmonijny rozwój: skóry, włosów i paznokci, zapewniając  ochronę przed uszkodzeniami. Podobnie jak w przypadku kości i chrząstek krzem wspomaga produkcję kolagenu, białka odpowiedzialnego za elastyczność i jędrność skóry. Zadaniem tego pierwiastka jest też wsparcie procesów metabolicznych zachodzących w mieszkach włosowych i w płytce paznokcia.


Poprawa funkcjonowania układu immunologicznego


Krzem odgrywa ważną rolę w prawidłowej pracy układu odpornościowego, a tym samym jego niedobory mogą spowodować osłabienie odporności. Krzem bierze udział w procesach odpornościowych i wzmacnia funkcjonowanie komórek układu odpornościowego, takich jak limfocyty i makrofagi. Pomaga także w produkcji przeciwciał i w utrzymaniu prawidłowej funkcji błony śluzowej będącej pierwszą linią obrony przed infekcjami.


Źródła krzemu w diecie


Skrzyp polny (Equisetum arvense) – stosowany w tradycyjnej medycynie jest uważany za jedno z najlepszych naturalnych źródeł krzemu i jest bardzo skuteczną, dziko rosnącą rośliną leczniczą. Skrzyp polny wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego i moczowego, usprawnia pracę nerek oraz pęcherza moczowego. Stosuje się go przy chorobach skóry, pomaga w leczeniu osteoporozy.


Uwaga


Aby wydobyć wartościową krzemionkę, należy pamiętać, by skrzyp polny gotować, a nie zalewać w formie naparu. W celu przygotowania odwaru trzeba surowiec pociąć na mniejsze kawałki i 1 łyżkę skrzypu zalać 1 szklanką wody, gotując przez min. 5 minut, następnie odstawić na 20–30 minut.

Podczas dłuższego zażywania skrzypu konieczne jest uzupełnianie witaminy B1, ponieważ skrzyp zawiera antywitaminę B1.


Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) zawiera wysokie stężenie krzemu i jest często wykorzystywany jako środek przeciwbólowy oraz uspokajający. Podobnie jak skrzyp polny chmiel pomaga utrzymać w zdrowiu układ kostny, biorąc udział w procesach tworzenia się i odbudowy kości. Poprawia też kondycję: skóry, włosów i paznokci. Jako naturalny środek przeciwzapalny chmiel zmniejsza stany zapalne w organizmie, wspierając zdrowie układu kostnego i odpornościowego.


Przykładowe źródła krzemu w pożywieniu to: zielone warzywa (np.: szpinak, brokuły, zielona fasolka szparagowa), owoce (np.: jabłka, morele), orzechy i nasiona (np.: orzechy włoskie, słonecznik, sezam i pestki dyni), produkty pełnoziarniste (np.: płatki owsiane, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo), rośliny strączkowe (np.: soczewica i ciecierzyca).

Krzem jest lepiej wchłaniany w obecności witamin: C, B1 B6, B9. Ponadto – w połączeniu z magnezem, wapniem i żelazem – może zwiększać swoje wchłanianie w organizmie.


Podsumowanie


Korzystny wpływ krzemu na nasze zdrowie jest niezaprzeczalny. Pierwiastek ten niezbędny jest dla prawidłowego funkcjonowania wielu ważnych układów w naszym organizmie, w tym: układu immunologicznego, kości i chrząstek oraz skóry i włosów. Krzem występuje w niektórych ziołach, w pokarmach oraz w gotowych suplementach. Suplementacja krzemu daje nam szansę utrzymać zdrowie i samopoczucie na dobrym poziomie, dlatego warto rozważyć bieżące uzupełnianie tego pierwiastka w codziennej diecie.


Opracowanie Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Jelita – nasz drugi mózg

2024-05-22

Jelita – nasz drugi mózg

Jelita nazywane są naszym „drugim mózgiem”. Gdy niedomagają, odbija się to negatywnie na całym organizmie. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Co warto wiedzieć o cynku

2024-05-21

Co warto wiedzieć o cynku

Gdyby zrobić ranking składników pokarmowych najważniejszych dla zdrowia człowieka, to na szczycie tej listy znalazłby się cynk. Związek dość mało znany. Chcesz go poznać?

Czytaj dalej

Żywienie makrobiotyczne według Jewgienija Lebiediewa

2024-05-14

Żywienie makrobiotyczne według Jewgienija Lebiediewa

Leczenie alternatywne zdobywa ostatnimi laty coraz więcej zwolenników. Niezwykle dużą skutecznością w leczeniu poważnych chorób ma żywienie makrobiotyczne autorstwa Jewgienija Lebiediewa. Sprawdź.

Czytaj dalej

Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół

2024-05-09

Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół

Apiterapia jest metodą leczenia za pomocą różnych produktów, które są wytwarzane przez pszczoły. Wykorzystuje się nie tylko miód, ale także jad pszczeli oraz propolis. Zobacz jak działa.

Czytaj dalej