Oxymel – pogromca przeziębienia

Oxymel – pogromca przeziębienia


Oxymel to nic innego jak mieszanka octu z miodem (z łaciny „kwas i miód“ i ze starożytnej greki – również) stosowana jako lek. Obecnie oxymel wytwarzany jest również z dodatkiem soków owocowych oraz ziół i różnych przypraw. Ma szerokie spektrum działania leczniczego: od leku na gardło po ogólne wzmocnienie organizmu.


Domowy ocet jest nieocenionym i niedocenianym produktem, choć każdy go zna. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale ma też wiele cennych właściwości leczniczych, a do tego może być używany jako baza do przygotowania preparatów kosmetycznych.
O domowych sposobach na wcierkę do włosów czy opuchnięte nogi, zbytnie pocenie albo inne właściwości i zastosowania octu napiszę
w następnym artykule.


Oxymel – a cóż to za dziwo i jak go zrobić?


Swój pierwszy oxymel przygotowałam na bazie octu z czarnego bzu, miodu spadziowego i soku malinowego.


Składniki:


•    1 l octu z kwiatów czarnego bzu,
•    ok. 330 ml miodu spadziowego,
•    150 ml soku malinowego.


Przygotowanie:

Zmieszałam wszystko razem, lekko podgrzewając, by nie tracić cennych właściwości surowego octu i miodu. Jest to świetny produkt na podniesienie odporności, do zażywania profilaktycznie przez okres 10–14 dni, codziennie rano: 1–2 łyżki na szklankę ciepłej wody.
W takcie różnych eksperymentów z octem i oxymelem wyłoniło się kilka różnych ciekawych możliwości, które daje takie właśnie połączenie: octu, miodu i ziół.


Oxymel na przeziębienie


Do tradycyjnego octu jabłkowego i miodu – jakie mamy akurat w domu – dodajemy zioła. Wszystko należy podgotować. Ale też można użyć octu zrobionego z konkretnych ziół czy owoców.


Składniki:


•    0,5 l octu wrotyczowego,
•    100 ml miodu lipowego lub wielokwiatowego,
•    100 ml soku z czarnego bzu,
•    po 1 łyżeczce ziół: imbir suszony, cynamon mielony lub mocno rozdrobniony, goździki, jałowiec, macierzanka, majeranek, tymianek, rozetka anyżku i 1–2 gniazda nasienne kardamonu (zmielone).


Przygotowanie:

Wszystkie zioła zalewamy 1 szklanką octu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20–30 min. Należy pamiętać, że ocet lubi wykipieć. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie do temp. ok 35–40°C, przecedzamy i rozpuszczamy miód w tym odwarze, dodając resztę octu i sok z bzu. Należy wszystko dobrze wymieszać i odstawić na jedną dobę w ciepłe miejsce, a następnie szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Niepasteryzowany ocet lubi fermentować z dodatkiem cukru czy miodu, dlatego jeśli chcemy mieć zapas oxymelu, należy albo cały ocet zapasteryzować, gotując, albo przechowywać gotowy produkt w lodówce.


Ten oxymel jest bardzo aromatyczny, delikatny w smaku, słodkawy. Profilaktycznie wystarczy jedna łyżka do szklanki wody raz na dobę przez 10–14 dni. Natomiast w trakcie przeziębienia trzeba popijać jak najczęściej.


Oxymel wzmacnia organizm, dostarcza witamin, oczyszcza ze zbędnych złogów i toksyn, wzbudza pracę nerek, co jest bardzo istotne przy chorobach. Stabilizuje florę bakteryjną, a to również wpływa na odporność. Dodaje energii i jest orzeźwiającym napojem. Oxymel będzie zawierał takie właściwości lecznicze jak ocet, którego użyjemy, miód i zioła dodane do gotowania. Gotowanie dodatkowo wyciąga z ziół cenne substancje.


Już samo zastosowanie octu domowego z jabłek daje wiele korzyści dla organizmu i zdrowia:


•    wspiera walkę z nadwagą i otyłością, regulując poziom cukru we krwi i wspomagając  trawienie;
•    zmniejsza stężenie glukozy we krwi i glikemię poposiłkową, spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi, zwiększając wrażliwość komórek na insulinę (wspiera osoby z cukrzycą i insulinoopornością);
•    wspiera rozkładanie tłuszczów, reguluje poziom pH żołądka, zwiększa produkcję soków i enzymów trawiennych, dzięki czemu pomaga w niestrawności, wspomaga organizm w walce z refluksem i zgagą, regulując zbyt zasadowe środowisko żołądka;
•    zmniejsza ryzyko miażdżycy poprzez utlenianie cholesterolu LDL;
•    ponadto działa: przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antyseptycznie, dlatego doskonale nadaje się m.in. jako produkt do: oczyszczenia
i odkażania wszelkich powierzchni i narzędzi, naturalnego konserwowania żywności przed zepsuciem, a także mycia warzyw i owoców.

Dawniej ocet był również używany do przemywania powierzchni zapleśniałych, co zapobiegało na długi czas gromadzeniu się pleśni.
Wykorzystanie octu w kosmetyce wciąż rośnie. Domowym sposobem możemy przygotować dla siebie doskonały kosmetyk z ulubionymi ziołami, wykorzystując gotowanie lub po prostu macerację na zimno, która – mimo iż trwa zdecydowanie dłużej – jest równie skuteczna.

Krystyna Judka


Inne wpisy w tej kategorii

Jak zadbać o płaski brzuch?

2021-11-26

Jak zadbać o płaski brzuch?

Wiele osób marzy o tym, żeby mieć sportową figurę i szczupłą sylwetkę. Takie cele pojawiają się zwłaszcza gdy nadchodzi lato albo… nowy rok. Dobrze byłoby bez skrępowania zdjąć koszulkę będąc na [...]

Czytaj dalej

Domowa krioterapia

2021-11-26

Domowa krioterapia

Już dawno odkryto, że na różnego rodzaju bóle pomaga oddziaływanie zimnem. Schładzanie miejsca, z którym związane są dolegliwości przynosi ulgę. Najlepiej o tym wiedzą zawodowi sportowcy, a także [...]

Czytaj dalej

Podnieś odporność

2021-11-26

Podnieś odporność

Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który ma kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest on potrzebny do rozwoju i komunikacji komó [...]

Czytaj dalej

Ból brzucha

2021-11-26

Ból brzucha

Ból brzucha to niespecyficzny, subiektywny objaw występujący w obrębie jamy brzusznej. Ból w okolicach brzucha może być spowodowany zarówno dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak równi [...]

Czytaj dalej

Zdrowe oczy

2021-11-24

Zdrowe oczy

Niedobory poszczególnych witamin mogą zwiększać ryzyko wielu chorób oczu, zwłaszcza takich jak: zaćma, jaskra i związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Badania sugerują, że niektóre [...]

Czytaj dalej