Oxymel – pogromca przeziębienia
Oxymel – pogromca przeziębienia

Oxymel to nic innego jak mieszanka octu z miodem (z łaciny „kwas i miód“ i ze starożytnej greki – również) stosowana jako lek. Obecnie oxymel wytwarzany jest również z dodatkiem soków owocowych oraz ziół i różnych przypraw. Ma szerokie spektrum działania leczniczego: od leku na gardło po ogólne wzmocnienie organizmu.


Domowy ocet jest nieocenionym i niedocenianym produktem, choć każdy go zna. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale ma też wiele cennych właściwości leczniczych, a do tego może być używany jako baza do przygotowania preparatów kosmetycznych.
O domowych sposobach na wcierkę do włosów czy opuchnięte nogi, zbytnie pocenie albo inne właściwości i zastosowania octu napiszę
w następnym artykule.

Oxymel – a cóż to za dziwo i jak go zrobić?

Swój pierwszy oxymel przygotowałam na bazie octu z czarnego bzu, miodu spadziowego i soku malinowego.


Składniki:

  • 1 l octu z kwiatów czarnego bzu,
  • ok. 330 ml miodu spadziowego,
  • 150 ml soku malinowego.


Przygotowanie:

Zmieszałam wszystko razem, lekko podgrzewając, by nie tracić cennych właściwości surowego octu i miodu. Jest to świetny produkt na podniesienie odporności, do zażywania profilaktycznie przez okres 10–14 dni, codziennie rano: 1–2 łyżki na szklankę ciepłej wody.
W takcie różnych eksperymentów z octem i oxymelem wyłoniło się kilka różnych ciekawych możliwości, które daje takie właśnie połączenie: octu, miodu i ziół.

Oxymel na przeziębienie

Do tradycyjnego octu jabłkowego i miodu – jakie mamy akurat w domu – dodajemy zioła. Wszystko należy podgotować. Ale też można użyć octu zrobionego z konkretnych ziół czy owoców.

Składniki:

  • 0,5 l octu wrotyczowego,
  • 100 ml miodu lipowego lub wielokwiatowego,
  • 100 ml soku z czarnego bzu,
  • po 1 łyżeczce ziół: imbir suszony, cynamon mielony lub mocno rozdrobniony, goździki, jałowiec, macierzanka, majeranek, tymianek, rozetka anyżku i 1–2 gniazda nasienne kardamonu (zmielone).


Przygotowanie:

Wszystkie zioła zalewamy 1 szklanką octu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20–30 min. Należy pamiętać, że ocet lubi wykipieć. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie do temp. ok 35–40°C, przecedzamy i rozpuszczamy miód w tym odwarze, dodając resztę octu i sok z bzu. Należy wszystko dobrze wymieszać i odstawić na jedną dobę w ciepłe miejsce, a następnie szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Niepasteryzowany ocet lubi fermentować z dodatkiem cukru czy miodu, dlatego jeśli chcemy mieć zapas oxymelu, należy albo cały ocet zapasteryzować, gotując, albo przechowywać gotowy produkt w lodówce.


Ten oxymel jest bardzo aromatyczny, delikatny w smaku, słodkawy. Profilaktycznie wystarczy jedna łyżka do szklanki wody raz na dobę przez 10–14 dni. Natomiast w trakcie przeziębienia trzeba popijać jak najczęściej.


Oxymel wzmacnia organizm, dostarcza witamin, oczyszcza ze zbędnych złogów i toksyn, wzbudza pracę nerek, co jest bardzo istotne przy chorobach. Stabilizuje florę bakteryjną, a to również wpływa na odporność. Dodaje energii i jest orzeźwiającym napojem. Oxymel będzie zawierał takie właściwości lecznicze jak ocet, którego użyjemy, miód i zioła dodane do gotowania. Gotowanie dodatkowo wyciąga z ziół cenne substancje.

Już samo zastosowanie octu domowego z jabłek daje wiele korzyści dla organizmu i zdrowia:

  • wspiera walkę z nadwagą i otyłością, regulując poziom cukru we krwi i wspomagając  trawienie;
  • zmniejsza stężenie glukozy we krwi i glikemię poposiłkową, spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi, zwiększając wrażliwość komórek na insulinę (wspiera osoby z cukrzycą i insulinoopornością);
  • wspiera rozkładanie tłuszczów, reguluje poziom pH żołądka, zwiększa produkcję soków i enzymów trawiennych, dzięki czemu pomaga w niestrawności, wspomaga organizm w walce z refluksem i zgagą, regulując zbyt zasadowe środowisko żołądka;
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy poprzez utlenianie cholesterolu LDL;
  • ponadto działa: przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antyseptycznie, dlatego doskonale nadaje się m.in. jako produkt do: oczyszczenia
  • i odkażania wszelkich powierzchni i narzędzi, naturalnego konserwowania żywności przed zepsuciem, a także mycia warzyw i owoców.

Dawniej ocet był również używany do przemywania powierzchni zapleśniałych, co zapobiegało na długi czas gromadzeniu się pleśni.
Wykorzystanie octu w kosmetyce wciąż rośnie. Domowym sposobem możemy przygotować dla siebie doskonały kosmetyk z ulubionymi ziołami, wykorzystując gotowanie lub po prostu macerację na zimno, która – mimo iż trwa zdecydowanie dłużej – jest równie skuteczna.

Inne wpisy w tej kategorii

Otwórz oczy na sen – fundament zdrowia

2022-09-30

Otwórz oczy na sen – fundament zdrowia

Tak często się skupiamy na poszukiwaniu różnych sposobów na poprawę zdrowia, że aż nie mamy kiedy spać. Tymczasem sen jest podstawą zdrowia. Nie zmieni tego nawet fakt, że powszechnie docenia się [...]

Czytaj dalej

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj dalej

Kawa z reishi – dwa w jednym

2022-09-29

Kawa z reishi – dwa w jednym

Któż nie lubi małej czarnej kawki – nie ma chyba takiej osoby. Dla kawoszów mamy wspaniałą wiadomość. Doskonałą alternatywą jest kawa grzybowa z dodatkiem ekstraktu z grzybów reishi. Napój ten zn [...]

Czytaj dalej

Eliksir młodości, czyli mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN)

2022-09-27

Eliksir młodości, czyli mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN)

Oprócz wielu chorób, które dotykają ludzkość, sam upływ czasu powoduje, że organizm naturalnie się starzeje, a jego liczne organy pracują coraz słabiej. Czasu oczywiście nie zatrzymamy, ale dzięk [...]

Czytaj dalej