Selen

Selen

Selen jako pierwiastek śladowy został odkryty prawie 200 lat temu. Dziś jest niezbędnym minerałem potrzebnym do zachowania optymalnego zdrowia.


Pierwiastek ten hamuje namnażanie wirusów i innych patogenów poprzez zmniejszenie wolnych rodników tlenowych, ułatwiając układowi odpornościowemu niszczenie obcych białek.

Selen to jeden z najważniejszych pierwiastków chroniących przed rozwojem chorób nowotworowych i przed toksynami. Blokuje on również przedostawanie się z pokarmem i wdychanym powietrzem ciężkich toksycznych metali do organizmu, takich jak: kadm, arsen, rtęć, antymon, ołów.


Selen można przedawkować, ponieważ kumuluje się w organizmie. Średnia ilość uzupełniająca to 50 mcg/dobę, a maksymalna – 400 mcg/dobę.


Pierwiastek ten redukuje stres oksydacyjny, poprzez zmniejszanie reakcji zapalnych i stężenia CRP. Zwiększa on również ochronę antyoksydacyjną poprzez redukcję wolnych rodników.


Występuje we wszystkich komórkach organizmu i w znacznym stopniu chroni je przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym.
Selen jest aktywnym składnikiem peroksydazy glutationowej, jednego z głównych enzymów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, zmniejszona aktywność peroksydazy glutationowej nasila utlenianie lipidów, co zwiększa stres i stany zapalne. Aktywuje enzymy antyoksydacyjne, które chronią komórki, oraz mitochondria przed wolnymi rodnikami.


Hamuje także wytwarzanie prozapalnych cytokin: IL-6 i TNF-alfa oraz obniża wysoki poziom IL-8 i TNF-alfa.
Selen bywa w formie nieorganicznej, jak i organicznej, a jego działanie zależy od formy, w jakiej występuje. Lepiej przyswajalne są formy organiczne.


Naturalny selen występuje w żywności jako selenometionina (głównie w żywności roślinnej) lub selenocysteina (głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego).


W wielu częściach Europy poziom selenu w glebie jest niższy, a to wpływa zarówno na pokarmy roślinne, jak i na niektóre z najlepszych zwierzęcych źródeł selenu, takich jak: wołowina z krów wypasanych na pastwiskach, mięso drobiowe z indyka i kurczaka. Większe ilości selenu są też w: rybach, jajach i orzechach brazylijskich.

Tarczyca to narząd z najwyższą zawartością selenu. Pierwiastek ten jest niezbędny do wytwarzania hormonu tarczycy T3 – trójodotyroniny – oraz konwersji T4 – tyroksyny – do aktywnej postaci, czyli T3.   Selen jest konieczny do tego, by cieszyć się zdrowymi włosami i paznokciami.

Limfocyty osób, które uzupełniły selen, były bardziej aktywne i skuteczne w niszczeniu patogenów oraz komórek nowotworowych.
Selen działa w synergii z kwasami tłuszczowymi omega-3, zapobiegając ich rozpadowi i zwiększając ich korzystny wpływ na funkcje poznawcze.


Niski poziom selenu jest związany z osłabieniem funkcji poznawczych i problemami z pamięcią. Pacjenci z chorobą Alzheimera mają o 40 proc. niższy poziom selenu w mózgu w porównaniu do osób zdrowych.


Selen wpływa na komórki układu nerwowego, neuroprzekaźniki, a tym samym na nastrój. Niskie poziomy selenu są skorelowane z: depresją, lękiem, dezorientacją i agresją.


U kobiet odpowiedni poziom selenu jest szczególnie istotny w pierwszym trymestrze ciąży. Kobiety, które poroniły, miały niższy poziom selenu we krwi. U mężczyzn zaś selen jest potrzebny do produkcji nasienia. Suplementy selenu znacznie zwiększają ruchliwość plemników w ciągu 3 miesięcy.


Niski poziom selenu jest związany ze zwiększonym ryzykiem raka i zgonu.
Zwiększone, ale w normie, poziomy selenu zmniejszają ryzyko raka jelita grubego, gruczołu krokowego i płuc.
Przyjmowanie selenu przez 8 do 10 lat zmniejsza ryzyko śmierci po przebyciu raka płuca, jelita grubego i gruczołu krokowego.


dr Marek Ślusarski

Inne wpisy w tej kategorii

Rola elektrolitów w utrzymaniu energii i nawodnienia przez cały rok

2025-09-09

Rola elektrolitów w utrzymaniu energii i nawodnienia przez cały rok

Nie trzeba nikomu tłumaczyć, jak ważną rolę odgrywają elektrolity w okresie letnich upałów czy dużego wysiłku. Aby jednak cieszyć się zdrowiem, należy zadbać o ich prawidłowy poziom przez cały ro [...]

Czytaj dalej

Naturalne probiotyki na odporność

2025-09-04

Naturalne probiotyki na odporność

Dużo się mówi o probiotykach (szczególnie w reklamach), choć nie każdy dokładnie wie, o czym tak właściwie mowa. Sprawdź i jedz na zdrowie.

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2025-08-28

Magnez – życiodajny biopierwiastek

Człowiek nie może być zdrowy bez magnezu. Ten niedoceniany biopierwiastek jest niezbędny do życia wielu organizmów żywych (nie tylko ludzi). Co jednak powoduje, że latem tracimy go tak dużo? Sprawdź.

Czytaj dalej

Oznaki niedoboru witaminy D

2025-08-22

Oznaki niedoboru witaminy D

Niedobór witaminy D to powszechny problem, który może dotknąć niemal każdego, jednak niektóre grupy osób są szczególnie na niego narażone. Kto powinien szczególnie zadbać o kontrolę poziomu witaminy D

Czytaj dalej

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

2025-08-19

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

Bez wody nie ma życia! Latem, gdy dokuczają nam upały, to szczególnie istotne, albowiem zapotrzebowanie na wodę znacznie wzrasta. Jak więc prawidłowo nawodnić się w tym gorącym okresie?!

Czytaj dalej

Jak długo należy stosować probiotyki po antybiotykoterapii?

2025-08-13

Jak długo należy stosować probiotyki po antybiotykoterapii?

Z dzisiejszego artykułu dowiesz się także, jakie szczepy probiotyczne są najbardziej skuteczne i jakie czynniki wpływają na regenerację mikrobioty.

Czytaj dalej