Suramina – tajna broń na wszelkie wirusy i patogeny

Suramina – tajna broń na wszelkie wirusy i patogeny

Suramina jest związkiem chemicznym o ponad 100-letniej tradycji popularnie stosowanym w medycynie podróży. W krajach tropikalnych i subtropikalnych dożylne zastrzyki z suraminą podaje się przy chorobie pasożytniczej o nazwie trypanosomoza afrykańska (inaczej: śpiączka afrykańska) przenoszonej na człowieka i zwierzęta przez muchy tse-tse.

Suramina jest lekiem z wyboru stosowanym w przypadku śpiączki bez zajęcia ośrodkowego układu nerwowego. Suramina została odkryta w 1916 roku i znajduje się na Liście Leków Podstawowych Światowej Organizacji Zdrowia wśród najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych leków wykorzystywanych w systemie opieki zdrowotnej.


Suramina po raz pierwszy została wyizolowana przez chemików z laboratoriów koncernu Bayer, który to koncern ze względów handlowych i strategicznych przez dłuższy czas utrzymywał w ścisłej tajemnicy chemiczny skład struktury tego związku. Obecnie lek jest nadal sprzedawany przez firmę Bayer pod marką Germanin.


Sama zaś suramina (podobnie jak amantadyna) została na nowo „wygrzebana” na światło dzienne w związku z modnym ostatnio wirusem. Związek jest skutecznym remedium na różnego typu pasożyty i wirusy, i nie jest to żadna zaskakująca informacja, jeśli się zna źródło suraminy. Otóż suramina to związek pochodny z olejków eterycznych igieł sosny. Tak oto pilnie strzeżony sekret został bezpardonowo ujawniony.


Ekstrakty z igieł młodych pędów sosny można suplementować na różne sposoby, w formie: herbatki, soli, syropu czy oleju. W naszym sklepie dostępna jest fermentowana suramina z igieł młodych pędów sosny wzbogacona dodatkowo sokami z: mięty pieprzowej, babki lancetowatej i czereśni. W składzie znajduje się również miód akacjowy i lipowy. Towarzystwo pozostałych surowców zielarskich poprawia synergię preparatu. I tak powlekające działanie babki lancetowatej działa ochronnie na płuca i oskrzela, wzmacniając ich wydolność, a z kolei miód łagodzi ostry smak igieł sosnowych.


Suramina szczególnie polecana jest w okresach obniżonej odporności, w porze jesienno-zimowej, która sprzyja rozprzestrzenianiu się infekcji wirusowych. Wielka moc tkwi w igłach sosnowych. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych, z których wyróżnić można działanie: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, odkażające i rozkurczowe. Właściwości te wzmocnią również odporność, jak również pomogą złagodzić wiele objawów związanych z chorobami układu oddechowego. Zimne dni przed nami, zadbajmy więc o naszą odporność już teraz.



Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Ćwiczenia na rwę kulszową

2024-04-24

Ćwiczenia na rwę kulszową

Czasami przy niekontrolowanym schyleniu się nagle czujemy ostry ból w okolicach odcinka lędźwiowego kręgosłupa. To może oznaczać, że właśnie mamy do czynienia z rwą kulszową. Jak sobie pomóc?

Czytaj dalej

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej