Suramina – tajna broń na wszelkie wirusy i patogeny

Suramina – tajna broń na wszelkie wirusy i patogeny

Suramina jest związkiem chemicznym o ponad 100-letniej tradycji popularnie stosowanym w medycynie podróży. W krajach tropikalnych i subtropikalnych dożylne zastrzyki z suraminą podaje się przy chorobie pasożytniczej o nazwie trypanosomoza afrykańska (inaczej: śpiączka afrykańska) przenoszonej na człowieka i zwierzęta przez muchy tse-tse.

Suramina jest lekiem z wyboru stosowanym w przypadku śpiączki bez zajęcia ośrodkowego układu nerwowego. Suramina została odkryta w 1916 roku i znajduje się na Liście Leków Podstawowych Światowej Organizacji Zdrowia wśród najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych leków wykorzystywanych w systemie opieki zdrowotnej.


Suramina po raz pierwszy została wyizolowana przez chemików z laboratoriów koncernu Bayer, który to koncern ze względów handlowych i strategicznych przez dłuższy czas utrzymywał w ścisłej tajemnicy chemiczny skład struktury tego związku. Obecnie lek jest nadal sprzedawany przez firmę Bayer pod marką Germanin.


Sama zaś suramina (podobnie jak amantadyna) została na nowo „wygrzebana” na światło dzienne w związku z modnym ostatnio wirusem. Związek jest skutecznym remedium na różnego typu pasożyty i wirusy, i nie jest to żadna zaskakująca informacja, jeśli się zna źródło suraminy. Otóż suramina to związek pochodny z olejków eterycznych igieł sosny. Tak oto pilnie strzeżony sekret został bezpardonowo ujawniony.


Ekstrakty z igieł młodych pędów sosny można suplementować na różne sposoby, w formie: herbatki, soli, syropu czy oleju. W naszym sklepie dostępna jest fermentowana suramina z igieł młodych pędów sosny wzbogacona dodatkowo sokami z: mięty pieprzowej, babki lancetowatej i czereśni. W składzie znajduje się również miód akacjowy i lipowy. Towarzystwo pozostałych surowców zielarskich poprawia synergię preparatu. I tak powlekające działanie babki lancetowatej działa ochronnie na płuca i oskrzela, wzmacniając ich wydolność, a z kolei miód łagodzi ostry smak igieł sosnowych.


Suramina szczególnie polecana jest w okresach obniżonej odporności, w porze jesienno-zimowej, która sprzyja rozprzestrzenianiu się infekcji wirusowych. Wielka moc tkwi w igłach sosnowych. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych, z których wyróżnić można działanie: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, odkażające i rozkurczowe. Właściwości te wzmocnią również odporność, jak również pomogą złagodzić wiele objawów związanych z chorobami układu oddechowego. Zimne dni przed nami, zadbajmy więc o naszą odporność już teraz.



Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

2025-10-15

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

Polifenole to cenne związki, które można odnaleźć w różnych częściach roślin – w owocach i w ich skórce, w nasionach, liściach, kwiatach czy korzeniach. Spełniają one ważną funkcję ochronną. Sprawdź.

Czytaj dalej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj dalej

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

2025-10-02

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pełni istotną rolę w detoksykacji. Troska o zdrowie wątroby jest kluczowa dla naszego dobrostanu. Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Układ limfatyczny w detoksykacji organizmu – jak go naturalnie wspierać?

2025-09-26

Układ limfatyczny w detoksykacji organizmu – jak go naturalnie wspierać?

Często mówimy o odporności czy detoksykacji organizmu, ale zazwyczaj pomijamy – jakże istotny w tym obszarze – układ limfatyczny. Sprawuje on wiele kluczowych dla organizmu funkcji.

Czytaj dalej

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

2025-09-22

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

Aktualnie niedożywienie, zwłaszcza w kontekście niedostatecznej podaży białka, staje się jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych osób starszych. Jak temu zaradzić dowiesz się z tego artykułu.

Czytaj dalej