Właściwości olejów z orzechów

Właściwości olejów z orzechów

Właściwości olejów z orzechów

Oleje tłoczone na zimno mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto spożywać oleje roślinne, w tym oleje z orzechów?

Tłuszcze roślinne są cennym elementem zdrowej diety dzięki zawartości niezbędnych do naszego prawidłowego funkcjonowania rzadko spotykanych witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zimnotłoczone oleje roślinne mają ogromny wpływ na organizm:

– opóźniają procesy starzenia,

– chronią przed rozwojem wolnych rodników,

– poprawiają pamięć,

– obniżają poziom złego cholesterolu,

– normalizują ciśnienie,

– wspomagają układ odpornościowy,

– poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów,

– chronią przed chorobami układu nerwowego i układu krążenia.



Aby urozmaicić swoją dietę, warto wprowadzić do niej różnego rodzaju oleje roślinne: lniany, sezamowy, konopny, rzepakowy, olej z pestek dyni, kolendry, czarnuszki, ostropestu, a także z licznych orzechów, z których każdy ma swój wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne. Wszystkie wymienione oleje, a także wiele innych, z łatwością przygotujemy również w domu, posiadając domową prasę do tłoczenia oleju Yoda. Wystarczy wsypać nasiona lub orzechy do maszyny, aby za kilka minut cieszyć się pysznym, a co najważniejsze – świeżym i zdrowym olejem.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, do tłoczenia oleju w domu idealnie nadają się nie tylko oleiste nasiona, lecz także orzechy.

Oleje – wiele rodzajów



Za pomocą domowej prasy do oleju Yoda z łatwością wytłoczymy olej z orzechów włoskich, nerkowców, migdałów, makadamii, orzeszków ziemnych, pistacji i wielu innych. Oleje z orzechów zawierają dużo witamin i minerałów, a także mają liczne właściwości prozdrowotne.

Olej z orzechów włoskich zawierający witaminy: A, E, K, witaminy z grupy B, kwas linolowy, linolenowy oraz oleinowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, obniża poziom cholesterolu, działa antybakteryjnie, a także łagodzi stany zapalne. Oprócz kuchni olej ten znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olej z orzechów włoskich stosowany zewnętrznie nawilża skórę, odżywia włosy i wspiera leczenie chorób grzybiczych.

Olej z orzechów nerkowca z kolei wykorzystywany jest przede wszystkim w kosmetyce. Regeneruje i odmładza skórę, pomaga na oparzenia słoneczne, przeciwdziała wypadaniu włosów i wzmacnia paznokcie. Wśród właściwości prozdrowotnych nerkowców warto wymienić również zmniejszenie ryzyka wystąpienia i rozwoju chorób oczu, wspomaganie przyswajania się wapnia, a także wsparcie układu krążenia.

Olej migdałowy ze względu na swój skład również znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce naturalnej. Możemy go używać jako olejku do masażu, odżywki do włosów, paznokci, a nawet jako środka do demakijażu.

Olejek makadamia, znany i stosowany od wielu lat w kosmetyce, chroni skórę przed słońcem i doskonale wpływa na włosy, chroniąc je przed szkodliwym działaniem wysokiej temperatury, np. lokówek lub prostownic.

Chociaż zimnotłoczony olej arachidowy pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nie powinniśmy spożywać go w dużych ilościach ze względu na bardzo niską zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Zbyt duża ilość kwasów omega-6 może nasilać stany zapalne, dlatego wprowadzając do swojej diety olej arachidowy, warto pamiętać też o olejach zawierających kwasy omega-3, np. o oleju lnianym.

Olej z pistacji znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dzięki dużej zawartości witaminy E świeżo tłoczony olej z pistacji wzmacnia system odpornościowy, pozytywnie wpływa na stan skóry i zapobiega wypadaniu włosów. Reguluje również poziom cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu.

Inne wpisy w tej kategorii

Fasolka mung

2021-07-20

Fasolka mung

Fasolka mung Fasolka mung w Chinach oraz w wielu krajach Azji Południowej jest bardzo popularną rośliną strączkową. Jej spożywanie dostarcza organizmowi dużej ilości białka, dlatego polecana jes [...]

Czytaj dalej

Założenia diety ketogenicznej

2021-07-16

Założenia diety ketogenicznej

Założenia diety ketogenicznej Dieta ketogeniczna zyskuje coraz większe grono entuzjastów i sympatyków, jak również zatacza coraz szersze kręgi wśród fanów życia „w ketozie”. A to dlatego, że dla [...]

Czytaj dalej

Daktyle

2021-07-15

Daktyle

Daktyle Daktyle mają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Są uważane za najstarsze owoce Bliskiego Wschodu. Wykorzystywano je zarówno do spożywania na świeżo, jak też suszono, gotowano i [...]

Czytaj dalej

Cieciorka

2021-07-15

Cieciorka

Cieciorka Ciecierzyca jest rośliną, która znajduje poczesne miejsce w kuchni arabskiej. Ceni się ją także za właściwości zdrowotne i lecznicze, dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym. Wspom [...]

Czytaj dalej

Co daje drzemka w ciągu dnia?

2021-07-14

Co daje drzemka w ciągu dnia?

Co daje drzemka w ciągu dnia? Mała ilość snu, tryb życia, stres, codzienne wyzwania i obowiązki, sprawiają, że pojawia się znużenie i uczucie zmęczenia. Brak energii nie pozwala na pełną koncent [...]

Czytaj dalej

Soczewica zielona

2021-07-13

Soczewica zielona

Soczewica zielona Soczewica już przed wiekami była pokarmem, który często gościł na stołach zarówno bogatych, jak i biednych ludzi. Przypisywano jej wiele właściwości uzdrawiających i zalecano d [...]

Czytaj dalej