Kasza gryczana 500g

Kasza gryczana to wyłuskane ziarna gryki zwyczajnej (Fagopyrum) – pseudozboża z rodziny rdestowatych. Kasza gryczana (podobnie jak jaglana) nie zawiera glutenu i polecana jest osobom będącym na diecie bezglutenowej. To źródło wartościowego i dobrze przyswajalnego białka, błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów (rutyny) oraz witamin i minerałów.

Cena brutto 9,99 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Kasza gryczana to wyłuskane ziarna gryki zwyczajnej (Fagopyrum) – pseudozboża z rodziny rdestowatych. Kasza gryczana (podobnie jak jaglana) nie zawiera glutenu i polecana jest osobom będącym na diecie bezglutenowej. To źródło wartościowego i dobrze przyswajalnego białka, błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów (rutyny) oraz witamin i minerałów. W skład wchodzą także witaminy z grupy B, witaminy E i K, a także: magnez, cynk, fosfor, jod, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.

Kasza gryczana polecana jest osobom zmagającym się z chorobami jelit i żołądka. Regularne jej spożywanie pomaga uporać się z zaparciami i innymi typowymi dolegliwościami trawiennymi. Zawarta w kaszy gryczanej rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, zapobiega chorobom układu krwionośnego. Kaszę gryczaną diabetycy powinni włączyć do swojego menu, ponieważ błonnik w niej zawarty spowalnia proces uwalniania się glukozy do krwi. 

Dowiedz się więcej...

Miedź

2020-11-02

Miedź

Miedź występuje w tkankach takich organów jak: mózg, serce, wątroba, nerki. Przede wszystkim pierwiastek ten odpowiada za prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.  Zalecane dzienne spożycie to 0,7 [...]

Czytaj więcej

Magnez

2020-11-02

Magnez

Magnez to pierwiastek, który pełni bardzo ważną funkcję w ludzkim organizmie. Dlatego trzeba bardzo dbać o to, by był on dostarczany w odpowiedniej ilości. Zwłaszcza w sytuacjach, gdy występuje n [...]

Czytaj więcej

Cynk

2020-10-27

Cynk

Cynk to składnik bardzo wielu enzymów w naszym ciele, dlatego też, gdy występują jego braki, bardzo odbija się to na naszym zdrowiu. Zalecane spożycie cynku to: mężczyźni 9,4 mg–11 mg, kobiet [...]

Czytaj więcej

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

2020-10-22

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

Kasza gryczana, a także i inne kasze, wiodą prym wśród tzw. zdrowej żywności. Są produktem bardzo praktycznym, który może długo zalegać na kuchennych półkach. Warto zaopatrzyć się w kaszę gryczan [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu