Biała sól Kłodawska gruboziarnista naturalna niejodowana 1kg

Źródło naturalnych pierwiastków takich jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, mangan, potas.

Nie poddaje się jej chemicznym procesom oczyszczania, dzięki czemu nie jest wyjałowiona z cennych składników.

Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Stosowana jest w gastronomii, kosmetyce i różnych terapiach wspomagających.

Cena brutto 4,50 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Sól kamienna spożywcza z Kłodawy – wydobywana od 1956 roku tradycyjnymi metodami górniczymi w Kopalni Soli w Kłodawie – to wysoka zawartość związków mineralnych. Ich skład i proporcje są podobne do tych w płynie ustrojowym ludzkiego organizmu. Sól kamienna spożywcza z Kłodawy – wydobywana od 1956 roku tradycyjnymi metodami górniczymi w Kopalni Soli w Kłodawie – to wysoka zawartość związków mineralnych. Ich skład i proporcje są podobna do tych w płynie ustrojowym ludzkiego organizmu. Sól kłodawska pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 mln lat temu z odparowania wód morskich.

Sól kłodawska – dlaczego ona?

Źródło naturalnych pierwiastków takich jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, mangan, potas.

Nie poddaje się jej chemicznym procesom oczyszczania, dzięki czemu nie jest wyjałowiona z cennych składników.

Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Stosowana jest w gastronomii, kosmetyce i różnych terapiach wspomagających.

Sól kłodawska – zastosowanie

Sól kłodawska to nie tylko zastosowanie kulinarne – naturalnie wzbogaca potrawy o smak oraz o pierwiastki chemiczne, a także konserwuje je. To sposób (płukanki: sól rozpuszczona w wodzie – 1,5 łyżeczki na 50 ml wody) na poradzenie sobie z bólem gardła, migdałków i ich obrzękiem. Sól kłodawska to także naturalny kosmetyk, można jej roztworem przemywać zmiany skórne na twarzy, takie jak trądzik. Niektórzy zalecają ją również przy zmianach łuszczycowych czy kurzajkach. W formie podgrzanej sól (wsypana do woreczka z naturalnego materiału) może służyć do robienia okładów na bolące stawy, migreny, ból zatok, przy zapaleniu dróg moczowych, ucha i dolegliwościach reumatycznych.

Dowiedz się więcej...

Rośliny strączkowe w kuchni

2021-04-19

Rośliny strączkowe w kuchni

Fasolka, cieciorka, bób, a może soczewica lub soja? Rośliny strączkowe, bo o nich mowa, są przez nas mocno ignorowane. Wynika to z niewiedzy na temat, co z nimi zrobić, oraz z lęku przed proble [...]

Czytaj więcej

Jod

2020-03-30

Jod

Tarczyca potrzebuje jodu do produkcji hormonów, a gdy go brakuje – gruczoł ten się powiększa. Niedobory dotyczą głównie osób zamieszkujących rejony górskie.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: