Migdały nieblanszowane 250g PK

250g

Migdały to owoce pestkowe wydawane przez długowieczne drzewo o nazwie migdałowiec pospolity. W Polsce nie jest on uprawiany, gdyż do wzrostu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, na przykład wysokich temperatur. Takie możliwości rozwoju ma na terenach ciepłych krajów. Znane są dwie odmiany migdałowca pospolitego, z których jedna obradza migdałami słodkimi, a druga – gorzkimi. Migdały są bardzo odżywcze. Zawierają naturalny błonnik, który między innymi usprawnia pracę jelit. Migdały są bogate w: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, lekkostrawne białko, flawonoidy, witaminę B2, E, magnez, wapń, potas, miedź, mangan.

Cena brutto 14,00 zł

Wybierz wariant

1-2 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Migdały to owoce pestkowe wydawane przez długowieczne drzewo o nazwie migdałowiec pospolity. W Polsce nie jest on uprawiany, gdyż do wzrostu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, na przykład wysokich temperatur. Takie możliwości rozwoju ma na terenach ciepłych krajów. Znane są dwie odmiany migdałowca pospolitego, z których jedna obradza migdałami słodkimi, a druga – gorzkimi. Migdały są bardzo odżywcze. Zawierają naturalny błonnik, który między innymi usprawnia pracę jelit. Migdały są bogate w: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, lekkostrawne białko, flawonoidy, witaminę B2, E, magnez, wapń, potas, miedź, mangan.

Migdały – jak stosować?

Słodkie migdały używane są w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Można z nich uzyskać aromat migdałowy chętnie dodawany do wypieków. Z nich wytwarza się także roślinne mleko oraz wytłacza olej, który jest znanym i cenionym produktem kosmetycznym. Z migdałów robi się także aromatyczny likier amaretto oraz wykwintne słodycze – marcepany.

Aby migdały mogły być zdatne do spożycia, należy je pozbawić przylegającej skórki. W tym celu najlepiej namoczyć je w zimnej wodzie i pozostawić na noc, a następnego dnia – obrać. Dzięki temu zabiegowi migdały zostaną pozbawione fitynianów obniżających przyswajanie pierwiastków mineralnych, których migdały sporo zawierają. 

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu