5 naturalnych energetyków dodających mocy

5 naturalnych energetyków dodających mocy

5 naturalnych energetyków dodających mocy

W ciągu dnia nierzadko zdarza się, że następuje spadek energii. Jesteśmy ospali i trudno jest nam podołać swoim obowiązkom. Czujemy się zmęczeni, brak nam sił i po prostu nic się nie chce. Umysł też nie pracuje tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Spada poziom koncentracji, nie potrafimy się skupić, logicznie i szybko myśleć, a do tego… pogarsza się nastrój. Pojawia się przemożna chęć na sen, jednak nie zawsze można sobie na to pozwolić. Zwłaszcza gdy jesteśmy w pracy albo na wykładzie podczas studiów. W takich chwilach najczęściej sięgamy po przekąski lub napoje energetyczne.   

Negatywne skutki przyjmowania ,,energetyków”

    • Te najbardziej popularne, reklamowane i ogólnie dostępne produkty mają za zadanie jak najszybciej postawić nas na nogi. Zawarte w nich składniki działają prawie natychmiastowo ze względu na szybką wchłanialność przez organizm. Tak nagłe pobudzenie fizyczne i psychiczne dają przede wszystkim: kofeina, tauryna, efedryna, a także substancje słodzące. Nawet jeśli zawierają witaminy i minerały, to substancje chemiczne niwelują ich pozytywne właściwości. Spożywanie produktów dodających energii może wywołać poważne skutki uboczne, co w konsekwencji przyniesie pogorszenie zdrowia oraz może być przyczyną różnych groźnych chorób. Zagrożenia, jakie za sobą niesie stałe przyjmowanie sztucznych energetyków, to:

    •  przybranie na wadze, otyłość, 

    • choroby wywołane nadmiarem przyjmowania cukru, a także np. próchnica,

    • nadpobudliwość,

    • stany lękowe, niepokój,

    • stres,

    • problemy z pamięcią i koncentracją, 

    • uzależnienie od takich ,,dopalaczy" energetycznych,

    • fizyczne objawy uzależnienia, czyli: drżenie rąk, przyspieszone bicie serca (kołatanie), zbyt duża ilość wydzielanej śliny, 

    • zaburzenia snu,

- zamiast poczucia wzrostu energii pojawia się uczucie zmęczenia i zniechęcenia.   

Produkty naturalne

Zaletą przyjmowania produktów naturalnych dodających energii jest to, że posiadają one wiele właściwości zdrowotnych. Nie tylko zniwelują uczucie zmęczenia i pobudzą do działania, ale również wzmocnią, poprawią odporność i wpłyną na lepsze funkcjonowanie narządów, ich układów oraz procesów życiowych. Brak sztucznych, chemicznych substancji nie zanieczyszcza organizmu, co wpływa na jego lepsze funkcjonowanie. Oto kilka naturalnych energetyków.

Nasiona chia 

Nasiona chia zwane są też „szałwią hiszpańską”. To dobre źródło białka, tłuszczów i węglowodanów. Zawierają także błonnik pokarmowy, witaminę A, te z grupy B oraz witaminy C i E. Wśród biopierwiastków na wyróżnienie zasługują: fosfor, potas, wapń, sód i żelazo. Znajdziemy też kwas chlorogenowy, kawowy, omega-3 oraz kwercetynę. Z nasion chia można sporządzić napój iskiate, zalewając je wodą oraz dodając sok z cytryny lub limonki, a także cukier – tak jak robią to Indianie z meksykańskiego plemienia Tarahumara. Mikstura ta dodaje im sił i pozwala na pokonywanie biegiem ultramaratońskich dystansów. 

Awokado

Owoc awokado w swoim składzie ma: błonnik oraz witaminy: A, C, E, K oraz te z grupy B. Zawiera cenne minerały: żelazo, fosfor, wapń, miedź, mangan oraz potas. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. linolowego oraz oleinowego. Wpływają one pozytywnie na zdrowie i dodają mnóstwa energii. Z awokado można przygotować przekąskę podawaną z sosem z oliwy z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny, musztardą i przyprawami.  

Żeń-szeń

Żeń-szeń zawiera witaminy: A, C, E oraz te z grupy B. Oprócz minerałów w swoim składzie ma także: panaksany, panaksynole i sole mineralne. O jego właściwościach pobudzających, dodających energii i wpływających na poprawę libido decydują ginsenozydy – związki dostarczające tlen do organizmu. Ze sproszkowanego żeń-szenia można przyrządzić energetyczną herbatę z dodatkiem suszonej róży chińskiej i miodu. 

Miód

Miód nie tylko dodaje energii. Dodatkowo wzmacnia również odporność organizmu, wspomaga leczenie przeziębień i działa bakteriobójczo. W jego składzie oprócz wody występują też węglowodany, głównie cukry proste – glukoza oraz fruktoza. Są też witaminy z grupy B, oraz witamina C, a także minerały, czyli: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń, sód, mangan i jod. Na właściwości zdrowotne wpływają też enzymy. Miód doskonale sprawdza się jako przedtreningowa przekąska z dodatkiem np. bananów i rodzynek. Można go też spożyć z kromką pieczywa.    

Banany

Banany świetnie się sprawdzają, kiedy potrzebujemy dużej dawki energii, dlatego są częstym posiłkiem sportowców i osób aktywnych. Dodają sił i jednocześnie zaspokajają głód. Ich głównym składnikiem są węglowodany. Występują również witaminy A, z grupy B, C, E i K. Zawierają także cenne minerały: przede wszystkim potas oraz żelazo, fosfor, magnez, sód, cynk i wapń. Banany można spożywać bezpośrednio, świeże, jak też w formie koktajli, a także z innymi owocami i miodem.      

Jarosław Cieśla