Izabela

Izabela

Antybiotyki – coraz mniej skuteczne

Antybiotyki – coraz mniej skuteczne



    
„To natura wyprodukowała penicylinę, ja ją tylko odkryłem“ – twierdził Alexander Fleming, odkrywca pierwszego naturalnego antybiotyku. W 1928 roku podczas swoich prac laboratoryjnych, hodując bakterie, całkiem przypadkowo odkrył, że pleśń (konkretnie Penicillium) powstrzymuje ich rozwój. Tak też powstał pierwszy antybiotyk, czyli penicylina. Ten sam naukowiec przestrzegał jednak 17 lat później, że: „Mogą nadejść czasy, gdy penicylina będzie mogła być kupiona przez każdego w sklepie. Istnieje więc niebezpieczeństwo, że nieświadomy człowiek będzie przyjmował w zbyt niskiej dawce i drobnoustroje poddawane subtelnym dawkom leku staną się oporne”. Jakże prorocze słowa wypowiedział Fleming 76 lat temu… dziś faktyczne poważnym problemem staje się antybiotykooporność.

Niebawem po epokowym odkryciu Fleminga rozpoczęła się masowa produkcja i sprzedaż  antybiotyków. Zarówno lekarze, jak i pacjenci, zapomnieli jednak o tym, że środki te skuteczne są tylko wobec bakterii. Prawdziwy boom nastąpił w latach 60. i 70. ubiegłego wieku. Wówczas to (a nawet i dużo później) aplikowano pacjentom antybiotyki niemal na wszystkie choroby, a ci bezmyślnie przyjmowali je. Powszechnie ludzie poddawani byli terapii antybiotykowej w chorobach wirusowych (np. grypa), gdzie środki te były całkowicie nieskuteczne. Podawano nawet antybiotyki „na wszelki wypadek”, aby zapobiec infekcji bakteryjnej. Mało tego, podawanie antybiotyków rozpowszechniło się w hodowli zwierząt i ma to miejsce do dziś, a wiadomo przecież, że w zasadzie to, co przyjmuje zwierzę przeznaczone na rzeź, spożywają później ludzie.


Mówiąc o antybiotykach, dodać należy, że początkowo były to naturalne specyfiki. Z upływem czasu „nieświadomy człowiek” chcąc – jak zwykle zresztą – udoskonalić świat, zaczął produkować substancje półsyntetyczne, a nawet całkowicie syntetyczne, czyli po prostu sztuczne chemiczne preparaty. Natura jak zwykle negatywnie zareagowała na takie postępowanie człowieka. Terapie antybiotykowe, skuteczne co prawda w chorobach bakteryjnych, powodowały jednak spustoszenie w organizmie człowieka. Ktoś kiedyś porównał organizm człowieka po terapii antybiotykowej do spalonego lasu, w którym pozostały tylko nadpalone kikuty drzew. Pół biedy, jeśli terapia taka skierowana była w bakterie. Natomiast gdy pacjent przyjmował przepisane mu środki na choroby wirusowe lub „na wszelki wypadek”, to można już mówić o tragedii, ale tak niestety działo się przez  dziesięciolecia.


Domniemanie o niesamowitych właściwościach antybiotyków spowodowało, że nawet jeden z nich (Furaginę) można było nabyć bez recepty i bezmyślnie sięgano po nie przy każdej niemal okazji. Antybiotyk miał być antidotum na niemal wszystkie dolegliwości. Obojętnie, czy lekarz przepisał lek, czy też nie.


Te i inne błędy, które ludzie popełnili, spowodowały nieodwracalne skutki uboczne. Osoby nadużywające antybiotyków nadszarpnęły oczywiście stan swojego zdrowia ogólnego, obniżając jednocześnie swoją odporność. Tragedią dla ludzkiego zdrowia było i jest nadal dodawanie antybiotyków do paszy dla zwierząt, szczególnie w hodowli drobiu. Krąży takie śmieszne – ale i smutne jednocześnie – powiedzenie, że jeśli ktoś spożywa dużo drobiu, to nie musi kupować antybiotyków.


Efektem takiego postępowania stało się to, że bakterie zaczęły być oporne na tego rodzaju leki. Wkrótce po masowym wprowadzeniu penicyliny gronkowiec złocisty wypracował sobie oporność na ten substytut. W chwili obecnej bakteria ta jest już wielooporna, czyli niereagująca na wiele rodzajów antybiotyków. Z powodu błędów popełnionych przez lekarzy i pacjentów bakterie oprócz posiadanej naturalnej oporności mają tzw. oporność nabytą. Zaczęły one się modyfikować, niszcząc mikroorganizmy antybiotyku. W tenże sposób medycyna przegrała wojnę z bakteriami i mamy to, co mamy, czyli obecny stan antybiotykooporności. Siła obronna bakterii jest niestety dziedziczna, a więc przekazywana następnym szczepom tego gatunku. W chwili obecnej wiele chorobotwórczych drobnoustrojów jest już odpornych na działanie antybiotyków. Niesamowita broń odkryta przez Fleminga stała się więc nieskuteczna. Nastąpiło to, co naukowiec przewidział w 1945 roku.


Na całe szczęście w ostatnich latach podejście wielu lekarzy do terapii antybiotykowych diametralnie się zmieniło. Nie przepisują już bezmyślnie tych środków na niemal wszystkie niedomagania organizmu, a zalecają inne metody leczenia – bardziej naturalne. Świadomość pacjentów również się zwiększyła.


Jak więc postępować w tej sytuacji? Kraje Unii Europejskiej rozpoczęły już monitorowanie antybiotykooporności. Wypracowano też procedury (w tym przypadku akurat pozytywne) ograniczające stosowanie omawianych środków. Swoje skutki przyniosła też edukacja społeczeństwa mająca na celu informowanie o negatywnych następstwach bezmyślnego stosowania tej broni. Rozpoczęto też co prawda badania nad wynalezieniem nowych środków przeciwbakteryjnych, ale nie jestem w tym temacie optymistą.


Jak wielokrotnie już wspominałem: człowiek jeszcze nie wygrał i nigdy nie wygra z naturą. Należy więc swoim stylem życia oraz właściwym odżywianiem dbać o własną naturalną odporność. Uważam, że nie ma bardziej skutecznej metody walki z bakteriami. Wykorzystujmy więc to, co dała nam natura.


Sławomir Śmiełowski
    
    


Inne wpisy w tej kategorii

Suszone pomidory

2021-09-24

Suszone pomidory

Suszone owoce i warzywa cieszą się dużą popularnością. Można je dłużej przechowywać, niż świeże, jednak co ważniejsze posiadają zwiększoną ilość składników odżywczych, dzięki czemu mają silniejsz [...]

Czytaj dalej

Sposoby na reumatyzm

2021-09-21

Sposoby na reumatyzm

Często można usłyszeć, że komuś ,,strzyka w stawach”. Bóle w tych częściach ciała najczęściej związane są ze schorzeniami reumatoidalnymi, co popularnie określa się po prostu reumatyzmem. Dolegli [...]

Czytaj dalej

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj dalej

Ananas

2021-09-20

Ananas

Ananas to owoc tropikalny, który jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Roślina ta jest także wykorzystywana w lecznictwie. Substancje w niej zawarte wykazują się działaniem p [...]

Czytaj dalej

Czarny czosnek – słodsza alternatywa

2021-09-16

Czarny czosnek – słodsza alternatywa

Czosnek czarny to nic innego jak biały czosnek, który dobrze znamy. Uzyskuje się go ze świeżego czosnku (Allium sativum L.), który poddawany był przez dłuższy czas „fermentacji” w kontrolowanej w [...]

Czytaj dalej

Powrót do zdrowia po COVID-19

2021-09-16

Powrót do zdrowia po COVID-19

Od ponad roku świat zmaga się z wirusem SARS-CoV-2, który zainfekował już miliony ludzi na naszej planecie. Obojętnie, czy wierzymy w podawane dane statystyczne, czy też nie, czy popieramy często [...]

Czytaj dalej