Kuchnia latem

Kuchnia latem

KUCHNIA LATEM

Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpując jego soki

Dlatego właściwe jest spożywanie lekkich zup krótko gotowanych tylko na wywarach warzywnych i dodawanie dopiero na końcu łyżki masła lub oleju tłoczonego na zimno. Korzystne jest też gotowanie na parze, blanszowanie oraz krótkie obsmażanie warzyw na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek. Dodawanie tłuszczu do dań czy soków warzywnych jest niezmiernie ważne, gdyż pozwoli na wchłonięcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, których źródłem są warzywa. Nie należy też nadużywać zwykłej marketowej soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i nie jest wskazana w chorobach układu krążenia i nerek. Dania doprawiać można oryginalnym sosem sojowym shoyu (bez drożdży) oraz dużą ilością przypraw, np. estragon nadaje potrawom słony smak, a dodatkowo zawiera jod, prowitaminę A oraz poprawia trawienie. 

Podstawę naszego jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce oraz zboża, fasolki, oleje, kiełki, orzechy, nasiona i zioła. Jemy mniej białka pochodzenia zwierzęcego, które nadmiernie zakwasza nasz organizm. W okresie lata większości z nas przyda się dieta wegetariańska. Pozostawiamy w diecie rośliny strączkowe i naturalny fermentowany nabiał. W największe upały polecam chłodniki na bazie kefiru czy zsiadłego mleka z warzywami czy owocami. Lato, wysokie temperatury, suchość w powietrzu, to najlepszy moment w ciągu roku na dominację mlecznych produktów fermentacyjnych. Ważne, by nabywać je tylko od sprawdzonego ekologicznego producenta.

Objawy zakwaszenia, które mogą się pojawiać po ciężkim białkowym jedzeniu dominującym zimą to: uczucie stałego zmęczenia, bóle głowy, apatia, ziemista cera, zmiany skórne, zmarszczki, zaparcia i zaburzenia przemiany materii. W warzywach i owocach jest bogactwo witamin i związków mineralnych, które utrzymują równowagę kwasowo-zasadową w organizmie oraz dodają nam wigoru. Dla prawidłowego zrównoważenia kwasów ze 100 g surowego mięsa, ryby lub sera potrzeba jest przeciętnie ok 300 g warzyw i owoców. 

Owoce sezonowe najlepiej spożywać jako osobny posiłek. Można również w okresie lata pokusić się o jednodniowe posty owocowe, np. w każdy piątek przez cały dzień jadamy tylko świeże owoce. Truskawki, poziomki, czereśnie, porzeczki są bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że owoce te nie były wcześniej pryskane środkami ochrony roślin. W związku z tym uważajmy, od kogo kupujemy owoce. Truskawki zawierają mało cukrów, dlatego mogą być jadane nawet przez osoby chorujące na cukrzycę. Są źródłem witaminy C, żelaza, wapnia, fosforu , magnezu czy potasu. Aby nie zmarnować ich cennych składników, najlepiej odszypułkować je dopiero po umyciu tuż przed jedzeniem. Unikniemy wówczas utlenienia witaminy C. Czereśnie z kolei mają zdolność czyszczenia krwi z wszelkich toksyn, przez co poprawiają jej skład. W sezonie czereśniowym warto jadać ich pierwszą porcję na czczo. 

Pamiętać musimy o tym, aby zachować umiar w spożywaniu produktów odświeżających. Ich nadmiar może spowodować wychłodzenie przewodu pokarmowego i nerek, które objawia się upośledzeniem trawienia i wydalania. Osoby wychłodzone, ze skłonnością do przeziębień powinny pozostać przy następujących metodach przygotowywania posiłków: blanszowanie, krótkie duszenie, gotowanie na parze, zupy.

Latem mamy również najlepszy dostęp do wspaniale przyswajalnego wapnia, chlorofilu i magnezu. Zielone liście kalafiora, brokułu, kalarepy, rzodkiewek, sałaty, ziół są jego najlepszym źródłem. Z każdego spaceru po czystych zielonych terenach warto przynieść do domu listki mniszka lekarskiego, krwawnika, babki lancetowatej czy podagrycznika. Idealnie nadają się do posypywania potraw czy jako dodatek do sałatek. W przyswajaniu wapnia przeszkadzają m.in. przetwory mleczne: słodkie mleko, sery, jogurty z cukrem, lody; produkty wysokobiałkowe: mięso, drób, ryby; cukier, ziemniaki, pomidory, bakłażany, papryki, wino, ocet winny, cytryny (zwłaszcza w herbacie), pomarańcze, kawa, alkohol.

Do picia warto regularnie parzyć świeże zioła. O tej porze roku jesteśmy otoczeni kwitnącym czarnym bzem, miętą, melisą, przytulią, wierzbówką, babkami, wrotyczem, dziurawcem i innymi cudnymi ziołami. Ich rozpoznawanie nie jest takie trudne i warto poświęcić choć chwilę, by się z tymi podstawowymi roślinami zapoznać.   

Odchudzający wywar z szypułek czereśni



Łyżkę świeżych ogonków czereśni zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Pić ½ szklanki 2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Jeżeli korzystamy z suszonych szypułek, to wcześniej należy je na 12 h namoczyć. Napoju nie słodzimy.



Zupa botwinkowa z pokrzywą



W garnku podsmażamy na maśle klarowanym: marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, por, cebulę. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i 4 cm wodorostu wakame, posiekane liście lubczyku i gotujemy. Następnie dodajemy natkę pietruszki, pokrojoną botwinkę, liście pokrzywy. Doprawiamy kminkiem, majerankiem, pieprzem.  Solimy do smaku i posypujemy natką pietruszki. Można dodać również dobrą naturalną śmietankę lub mleko kokosowe. 



Pasta z kalafiora 

½ kalafiora gotujemy na parze do miękkości i miksujemy z 2 ząbkami młodego czosnku. Następnie przyprawiamy solą i naturalnym jogurtem oraz koperkiem.

Anna Grzechowiak

grzechotka-dieta.pl 

Inne wpisy w tej kategorii

Suszone pomidory

2021-09-24

Suszone pomidory

Suszone owoce i warzywa cieszą się dużą popularnością. Można je dłużej przechowywać, niż świeże, jednak co ważniejsze posiadają zwiększoną ilość składników odżywczych, dzięki czemu mają silniejsz [...]

Czytaj dalej

Skuteczne sposoby na wypadające włosy

2021-09-24

Skuteczne sposoby na wypadające włosy

Wypadanie włosów nie jest niczym niezwykłym. Zdarza się to każdego dnia i nie musi oznaczać, że dzieje się coś niedobrego. Czasami jest to związane z jakimiś zmianami w naszym organizmie i po jak [...]

Czytaj dalej

Pistacje – źródło zdrowia (nie tylko) dla aktywnych

2021-09-21

Pistacje – źródło zdrowia (nie tylko) dla aktywnych

Pistacje, czyli orzechy pistacjowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są znane ze swych właściwości poprawiających zdrowie. Mimo sporej kaloryczności mogą je spożywać osoby, które si [...]

Czytaj dalej

Sposoby na reumatyzm

2021-09-21

Sposoby na reumatyzm

Często można usłyszeć, że komuś ,,strzyka w stawach”. Bóle w tych częściach ciała najczęściej związane są ze schorzeniami reumatoidalnymi, co popularnie określa się po prostu reumatyzmem. Dolegli [...]

Czytaj dalej

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj dalej

Ananas

2021-09-20

Ananas

Ananas to owoc tropikalny, który jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Roślina ta jest także wykorzystywana w lecznictwie. Substancje w niej zawarte wykazują się działaniem p [...]

Czytaj dalej