Naturalna witamina C – droga do zdrowia

Naturalna witamina C – droga do zdrowia

Człowiek, małpy człekokształtne, świnki morskie oraz niektóre z gatunków nietoperzy – to stworzenia, które nie potrafią samodzielnie syntetyzować witaminy C. A szkoda… Jej właściwa podaż jest jednym z podstawowych warunków zachowania pełni zdrowia.


Witamina C – właściwości

Ta popularna substancja działa nie tylko przy zapobieganiu przeziębieniom. Suplementacja tą witaminą to także sposób na unikniecie zawału. Co jeszcze wiadomo na jej temat? Otóż witamina C właściwości prozdrowotnych ma bardzo wiele. Odpowiednia codzienna dawka zapobiega ponadto: udarom mózgu, chorobie wieńcowej, arytmii oraz wszelkim dolegliwościom naszego układu krwionośnego. Zażywanie witaminy C daje także szanse na cofnięcie zmian miażdżycowych naczyń krwionośnych.


Witamina C to także środek pomocniczy podczas sepsy – dożylne wlewki są zalecane oprócz przyjmowania silnych antybiotyków (dobrze zasugerować takie rozwiązanie lekarzowi prowadzącemu).

Do właściwości witaminy C należy dopisać także to, że bardzo skutecznie działa również przy niwelowaniu dość powszechnego problemu, jakim jest borelioza (witamina C podawana dożylnie). I – tak jak w przypadku sepsy – dawkowana równolegle z antybiotykami (zwiększa skuteczność leczenia).

Każdy z nas współcześnie zdaje sobie sprawę, jak wielkim zagrożeniem są choroby nowotworowe. I w tym temacie także z pomocą przychodzi witamina C. Regularna suplementacja to skuteczna profilaktyka antynowotworowa. Środowiska medyczne potwierdzają także, że jest to sposób na zahamowanie wzrostu guzów nowotworowych we wczesnych fazach rozwoju. Osoby dociekliwe zachęcam do zainteresowania się niezależnymi badaniami nad suplementacją naturalną witaminą C i związanymi z nimi faktami uleczeń polio czy wirusowego zapalenia płuc.

Witamina C – właściwości wykorzystywane w kosmetyce

Dzięki temu, że witamina C jest niezbędna w wielu procesach biologicznych zachodzących w naszym organizmie, to stosuje się ją także w kosmetyce. Jest składnikiem wielu kosmetyków, które przyczyniają się do atrakcyjnego wyglądu naszej skóry i bardzo dobrze wpływają na jej jędrność. Witamina C zawarta w kosmetykach do stosowania zewnętrznego pozytywnie wpływa nie tylko na elastyczność skóry i wygładzanie zmarszczek, ale także chroni skórę przed stresem oksydacyjnym (a on prowadzi do przyspieszenia procesów starzenia się skóry).

Poza tym kosmetyczne preparaty z wykorzystaniem właściwości witaminy C pomagają w walce z: trądzikiem różowatym, pospolitym czy ze zmianami rumieniowymi. Kosmetyki z witaminą C są polecane również dla osób, które mają ziemistą cerę.

Jakie są objawy niedoboru witaminy C

Objawy niedoboru witaminy C są dość zauważalne i właściwie trudno je przeoczyć. Należą do nich: osłabienie, szybkie męczenie się, senność, bóle mięśni oraz stawów, krwawienie dziąseł czy krwotoki z nosa. To wszystko jest charakterystyczne dla szkorbutu, który był zmorą żeglarzy i żołnierzy na frontach. Trwało to do czasu, gdy udowodniono, że już 10–20 mg witaminy C potrafi ocalić życie osób dotkniętych tą chorobą. Chociaż dziś szkorbut w ostrych postaciach jest rzadkością, to wiele osób zajmujących się medycyną uważa, że współcześnie nadal ogromna liczba ludzi ma poważne niedobory witaminy C i… selektywne objawy szkorbutu. Poza tym objawy niedoboru witaminy C to między innymi:


•    skłonność do siniaków, krwiaków i wybroczyn,
•    obniżona odporność,

•    pogorszenie stanu psychicznego,
•    brak apetytu,
•    infekcje gardła,
•    infekcje intymne.

Co ma najwięcej naturalnej witaminy – źródła naturalnej witaminy C

Aby osiągnąć terapeutyczny sukces, przydatna jest naturalna witamina C. Warto więc wiedzieć, co ma najwięcej witaminy C. Zawartość witaminy C w różnych produktach może bardzo skutecznie przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu oraz być profilaktyką różnych chorób i zmniejszenia ich uciążliwych objawów. Poniżej lista tego, co zawiera witaminę C. Warto właśnie o te produkty wzbogacić swoje codzienne menu.


Najwięcej witaminy C znajdziemy w:


– owocu róży – 450 mg witaminy C w 100 ml soku,
– czarnej porzeczce – 183 mg,
– natce pietruszki – 178 mg,
– czerwonej papryce – 144 mg,
– brukselce – 94 mg,
– szpinaku – 68 mg,
– truskawkach – 66 mg,
– kiwi – 59 mg.
– cytrynie – 50 mg,
– pomarańczach – 49 mg,
– żurawinie – 30 mg,
– czerwonej porzeczce – 46 mg.


Podana zawartość witaminy C dotyczy 100 g produktu.

Ziemniaki, kapusta oraz pomidory to także dobre źródła witaminy C, zwłaszcza że często je spożywamy.

Acerola – prawdziwe bogactwo witaminy C

Jednak owocem, który dzięki bogactwu w witaminę C bije na głowę każdy inny produkt, jest wiśnia z Barbadosu zwana acerolą. W Ameryce Środkowej (skąd pochodzi) acerola była stosowana w celach leczniczych przez rdzenną ludność już w czasach prekolumbijskich. Obecnie występuje i uprawiana jest również w: Ameryce Południowej, Stanach Zjednoczonych (Floryda i Teksas), Australii oraz w tropikalnej Azji oraz Afryce. Największym producentem aceroli jest Brazylia.

Acerola to zdecydowanie najbogatsze źródło witaminy C, stanowi ona aż do 4,5 proc. masy owocu. Jest jej więc prawie 100 razy więcej niż w cytrusach i ponad 10 razy więcej niż w czarnej porzeczce. W owocach tych ponadto występuje znaczna ilość: prowitaminy A oraz tiaminy (witamina B1), ryboflawiny (witamina B2), niacyny (witamina PP), wapnia, fosforu i żelaza. Dziś acerola, nie tylko w formie owoców, ale także w formie różnych preparatów (o czym będzie mowa w dalszej części tekstu) jest dostępna również w naszym kraju.

Witamina C – dawkowanie


Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to 100 mg. Aby przyswoić taką ilość syntetycznego kwasu l-askorbinowego, należałoby go przyjąć kilkadziesiąt razy więcej. Witamina C naturalna jest natomiast przyswajana prawie w całości (w około 98 proc.). Niektórzy badacze są przekonani, że nasze zapotrzebowanie na tę substancję jest o wiele większe niż to określane przez Światową Organizację Zdrowia, dlatego zalecają dzienne dawki, które mają nawet kilka gram. Jak wszystkie witaminy i składniki odżywcze, także i witaminę C najlepiej dostarczać w produktach spożywczych.

Co istotne, naturalnej witaminy c występującej w pokarmach nie można przedawkować. Nawet bardzo duże jej dawki nie wykazują działania toksycznego. Jeśli nawet nastąpi jej nadmiar, zostanie po prostu wydalony z moczem. Jednak szczególnie na zbyt wysokie dawkowanie witaminy C w postaci suplementów powinny uważać osoby z upośledzoną czynnością nerek.

Naturalna witamina C – preparaty

Acerola, a konkretnie jej świeże owoce, są nietrwałe, dlatego mają ograniczone zastosowanie. Najczęściej produkuje się z nich skoncentrowany sok, który nadaje się do mrożenia lub przetwarzania na proszek. W Ameryce sok z aceroli jest częstym dodatkiem do różnorodnych odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci. Od jakiegoś czasu proszek z aceroli służy zaś do wytwarzania preparatów witaminowych i specyfików na przeziębienie, infekcje oraz inne wyżej opisane dolegliwości. Preparaty z naturalną witaminą C oprócz aceroli zawierają także ekstrakty z: dzikiej róży, ekstrakty z owoców rokitnika zwyczajnego i ekstrakty z czarnej pożyczki. Mogą być one w formie kapsułek, tabletek lub proszku. Dziś na rynku jest wiele produktów tego typu, dlatego warto skorzystać z tej oferty. Dzięki temu zapewnimy naszemu organizmowi w prosty sposób naodpowiednią podaż witaminy C.


Sam proszek z aceroli również jest dostępny w sprzedaży i można go stosować jako dodatek do: soków, mleka, jogurtu, sałatek czy deserów. W ten sposób naturalna witamina C wzbogaci nasze potrawy.


Ważne jest, aby naturalną witaminę C w dużych dawkach przyjmować regularnie, ponieważ tylko wtedy ma ona potencjał leczniczy. Duże dawki przyjmowane doraźnie, czyli na przykład dopiero podczas infekcji, nie są za skuteczne. Pamiętajmy też, o czym było wcześniej,  że syntetyczna postać witaminy suplementowana w dużych ilościach jest niewskazana dla osób z upośledzoną czynnością nerek.


Witamina C – zapotrzebowanie


Zapotrzebowanie na tę witaminę jest zmienne i dość zróżnicowane. A to głównie ze względu na czynniki, które wynikają między innymi z: warunków, w których żyjemy, chorób, na które cierpimy czy diety oraz sposobu przygotowywania posiłków. Poniżej zestawienie najważniejszych zależności między zapotrzebowaniem na witaminę C a czynnikami zewnętrznymi i wewnętrznymi:

                                                               
–  Spożycie witamin: A, B2, B6, E,  bioflawonoidów, wapnia, magnezu i cynku –  zwiększone przyswajanie witaminy C.                       

                         
                                              
– Przyjmowanie leków: barbituranów, kwasu salicylowego (aspiryna), suplementów zawierających żeń-szeń, diuretyków, slufonamidów, antykoagulatnów, środków przeciwdepresyjnych, kortyzonu, środków zawierających estrogeny –  zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C.                              

– Światło słoneczne, nikotyna, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, zanieczyszczone powietrze  – zmniejszona ilość witaminy C w produktach spożywczych nawet o 80 proc.


– Rdza na sprzętach gastronomicznych mających kontakt z żywnością zawierającą witaminę C – zmniejszenie ilości witaminy w przetwarzanych produktach.


–  Stres psychiczny, duży wysiłek fizyczny – zmniejszenie wchłaniania przekładające się na większe zapotrzebowanie na witaminę C.


– Gotowanie – przekłada się na zmniejszenie ilości witaminy C w produktach spożywczych (ze względu na jej wypłukanie).


– Zamrażanie –  niewielkie zmniejszenie zawartości witaminy (o ok. 10–20 proc.).

– Długotrwałe przechowywanie produktów – duże ubytki w zawartości witaminy C.


– Suszenie owoców i warzyw – zmniejszenie zawartości aż o 90 proc.


– Wystąpienie chorób i dolegliwości, m.in.: AIDS, nowotworów, nadczynności tarczycy, gruźlicy, schyłkowej niewydolności nerek, alkoholizmu, oparzeń, przewlekłej biegunki, przewlekłych stanów gorączkowych, stanów po resekcji żołądka  – także wiąże się ze znacznym zwiększeniem zapotrzebowania na witaminę C.

– Dializowanie – większe zapotrzebowanie na witaminę C.


– Funkcjonowanie w niskich temperaturach – większe zapotrzebowanie na witaminę C.

– Ciąża – normalne zapotrzebowanie na witaminę C (nadmiar może zaburzać rozwój płodu).

– Spożywanie dużych ilości kawy – większe zapotrzebowanie na witaminę C.



Opracowanie Tomasz Kapuściński

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej