Jest 17 produktów.

Pokazano 1-17 z 17 pozycji
Pokazano 1-17 z 17 pozycji

Naczynia gliniane – jedne z najstarszych naczyń świata

Naczynia gliniane są wytworzone z prastarego, ilastego materiału osadowego. Glina to poza tym skała zbudowana z minerałów i substancji koloidalnych. Pojawiła się na Ziemi ponad 2,5 mln lat temu, a powstała w wyniku nagromadzenia osadów morenowych. Zastosowanie gliny jest wszechstronne – od materiału, z którego budowano niegdyś całe miasta, po naczynia, a na kosmetykach kończąc. Glina to szereg właściwości prozdrowotnych, a leczenie nią ma długą tradycję.

Glina – gdy leków brak

Glina – już w czasach starożytnych ludzie podglądali zachowania chorych zwierząt, które tarzały się w glinie lub zwyczajnie ją zjadały. Na przykład konie zanurzały w niej pęknięte i przegnite kopyta, a zranione jelenie tarzały się w gliniastej ziemi. Zwierzęta zjadały też glinę, gdy dokuczały im problemy trawienne. Niektórzy ludzie, zanim zaczerpną wody do picia ze źródła, najpierw mącą ją, by nasycić ją glinkami. Dawniej, gdy na wojennych frontach brakowało lekarstw, ranni żołnierze przykładali glinę do ran, co zabezpieczało ich przed zakażeniami bakteryjnymi. Jedna z gałęzi naturalnej medycyny to argilloterapia (z łac. argi – ziemia, rola) wykorzystująca do leczenia i pielęgnacji glinki organiczne. Glinki występujące naturalnie w przyrodzie to surowce lecznicze zaliczane do peloidów (z gr. pelos – błoto). Są to twory geologiczne, które rozdrobnione i wymieszane z wodą używane są w lecznictwie i kosmetologii.

Naczynia gliniane – wykorzystanie

Naczynia gliniane w wielu zakątkach świata są używane do przechowywania wody, wina, olejów czy żywności. A to dlatego, że glina zabezpiecza produkty spożywcze przed zepsuciem. Można wykorzystać lecznicze właściwości gliny w prosty sposób – przechowując wodę w glinianych naczyniach. Taka woda nie tylko zostanie właściwie uzdatniona, ale również glina obniży jej potencjał ORP (REDOX), dzięki czemu płyn nabierze silnych właściwości antyoksydacyjnych i będzie jak najlepsza woda uzdrowiskowa. Woda przechowywana w glinianych naczyniach nabiera głębszego smaku, jest przyjemnie schłodzona i o wiele skuteczniej zaspokaja pragnienie niż napoje przechowywane w naczyniu z jakiegokolwiek innego materiału.

Naczynia gliniane – czym się kierować przy wyborze?

Nielakierowane naczynia gliniane mają strukturę porowatą, dzięki czemu znakomicie pochłaniają wszelkie toksyny i drobnoustroje. Pełnią one funkcję filtru, oczyszczając znajdujące się w nich płyny. Decydując się na zakup naczyń glinianych, powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy glina wykorzystana do produkcji naczyń do wody została przebadana pod kątem obecności chorobotwórczych drobnoustrojów oraz szkodliwych metali ciężkich. Naczynia gliniane powinny być „surowe”, czyli nie mogą być niczym impregnowane ani szkliwione. Tylko takie spełnią swe przeznaczenie, jakim jest filtrowanie wody z zanieczyszczeń. W naczyniu glinianym powinny zajść naturalne procesy filtracyjne świadczące o tym, że woda została poddana uzdatnieniu. Taką oznaką jest „pocenie się” naczynia, zmiana barwy lub powstawanie osadów. W naczyniach glinianych pokrytych szkliwem lub impregnatem procesy takie nie zachodzą.

Jak myć i konserwować naczynia gliniane

Gliniane naczynia powinno się przed pierwszym użyciem wypłukać ciepłą wodą z dodatkiem łyżki soli. Procedurę tę należy powtarzać co kilka dni. Warto też, o ile to możliwe, suszyć naczynia, eksponując je na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Naczynie po umyciu można wysuszyć w piekarniku, używając funkcji termoobiegu (150°C). Nie wolno do mycia naczyń glinianych stosować żadnych detergentów. Warto też zbierać deszczówkę do naczynia z gliny. Najlepiej spożywać wodę (lub inne płyny) po minimum 8 godzinach od momentu wlania ich do naczynia. Decydując się na zakup naczyń z gliny, powinniśmy także uwzględnić to, czy glina została wypalona. Zaleca się, by naczynia gliniane jednak nie były wypalane – co prawda trwałość takich naczyń jest krótsza, jednak naczynia zachowają znacznie więcej leczniczych właściwości.

Dzbanek gliniane

Dzbanek gliniany to idealny przykład wyrobu garncarskiego wytworzonego z naturalnego surowca – gliny. Obecnie naczynia wykonane z gliny stopniowo na powrót zyskują popularność i coraz chętniej są wybierane jako alternatywa dla masowej produkcji fabrycznej, która wielu osobom może wydawać się pozbawiona wyrazi i pierwiastka unikalności. Gliniany dzban świetnie będzie prezentował się w każdym wnętrzu, uzupełni wystrój rustykalny czy boho, a także stanowi świetną przeciwwagę dla nowoczesnego designu w loftowych, industrialnych pomieszczeniach.

Jak powstawały pierwsze dzbanki gliniane?

Gliniany dzban to jeden z pierwszych wytworów sztuki garncarskiej, a jego historia jest równie długa, co historia ludzkości. Pierwsze dzbanki były wykonywane na kilka tysięcy lat przed nastaniem naszej ery. Nie znano wtedy jeszcze żadnych narzędzi garncarskich. Rzemieślnicy po prostu brali do rak bryłę gliny i drążyli w niej dłońmi otwór, a następnie modelowali ściany. Po zakończeniu prac manualnych wytwór ceramiczny trafiał do paleniska, gdzie był utwardzany w wysokiej temperaturze, aby można było korzystać z niego na co dzień. Najprostszy gliniany dzbanek był produkowany wyłącznie z gliny, ale z czasem zaczęto dodawać do masy różnego rodzaju materiały poprawiające jego wytrzymałość i właściwości użytkowe, np. piasek. Wprawdzie takie naczynie nadawało się do przechowywania w nim wody czy pożywienia, ale jego kształt był nierówny. W efekcie dzbanki łatwo przewracały się i pękały.

Rozwój garncarstwa i pierwszy dzbanek gliniany wykonany na kole

W miarę postępu technologicznego zakłady rzemieślnicze opracowywały coraz doskonalsze metody obróbki masy glinianej. Ceramikę zaczęto wykonywać na kole garncarskim. Pierwszymi modelami był proste koła wolnoobrotowe. Ich działanie polegało na tym, że obrabiany przedmiot był umieszczany na płaskim talerzu wykonanym z drewna, który znajdował się na pionowej sztycy. Rzemieślnik mógł swobodnie obracać koło, ale musiał robić to manualnie, przy pomocy pracy rąk. W efekcie prac była wprawdzie bardziej precyzyjna niż w przypadku pierwszych wyrobów wykonywanych wyłącznie manualnie.

Wszystko zmieniło się wraz z wynalezieniem koła szybkoobrotowego. Wprowadzono do niego napęd nożny, przy użyciu koła zamachowego. Dzięki temu gliniany dzbanek obracał się znacznie szybciej, a co najważniejsze, rzeźbiarz miał wolne obie dłonie, więc mógł kształtować poszczególne elementy naczynia dokładniej i symetrycznie.

Wraz z rozwojem fabryk na przełomie XIX oraz XX w. znaczenie garncarstwa znacząco się zmniejszyło, ale od pewnego czasu można zaobserwować powrót do łask pracy rzemieślniczej, która cechuje się unikalnością.

Gliniany dzban – piękna ozdoba czy praktyczny pojemnik?

Dzbanek gliniany ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się go do przechowywania wody lub innych napojów. Może również służyć jako element wystroju wnętrza, nadając mu indywidualny i nietuzinkowy charakter. Gliniany dzbanek, który kupisz w naszym sklepie wyróżnia się wysoką wytrzymałością mechaniczną, jest także odporny na działanie wysokich temperatur. Bez obaw można wlać do niego nawet gorącą wodę lub inny napój.

Czy gliniany dzbanek można wykorzystać do kontaktu z żywnością?

Dzbanek gliniany można wykorzystać do kontaktu z żywnością. Jest wykonany z całkowicie naturalnego materiału i nawet długotrwałe przechowywanie w nim produktów spożywczych nie powoduje, że tracą one swoje właściwości lub stają się niezdrowe.