Sól Kłodawska kamienna naturalna różowa gruboziarnista spożywcza niejodowana 1kg

1000g

Źródło naturalnych pierwiastków takich jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, mangan, potas.

Nie poddaje się jej chemicznym procesom oczyszczania, dzięki czemu nie jest wyjałowiona z cennych składników.

Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Stosowana jest w gastronomii, kosmetyce i różnych terapiach wspomagających.

Cena brutto 4,50 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • brak

Wysyłka od: 5.00 zł

Sól kamienna spożywcza z Kłodawy – wydobywana od 1956 roku tradycyjnymi metodami górniczymi w Kopalni Soli w Kłodawie – to wysoka zawartość związków mineralnych. Ich skład i proporcje są podobne do tych w płynie ustrojowym ludzkiego organizmu. Sól kamienna spożywcza z Kłodawy – wydobywana od 1956 roku tradycyjnymi metodami górniczymi w Kopalni Soli w Kłodawie – to wysoka zawartość związków mineralnych. Ich skład i proporcje są podobna do tych w płynie ustrojowym ludzkiego organizmu. Sól kłodawska pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 mln lat temu z odparowania wód morskich.

Sól kłodawska – dlaczego ona?

Źródło naturalnych pierwiastków takich jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, mangan, potas.

Nie poddaje się jej chemicznym procesom oczyszczania, dzięki czemu nie jest wyjałowiona z cennych składników.

Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Stosowana jest w gastronomii, kosmetyce i różnych terapiach wspomagających.

Sól kłodawska – zastosowanie

Sól kłodawska to nie tylko zastosowanie kulinarne – naturalnie wzbogaca potrawy o smak oraz o pierwiastki chemiczne, a także konserwuje je. To sposób (płukanki: sól rozpuszczona w wodzie – 1,5 łyżeczki na 50 ml wody) na poradzenie sobie z bólem gardła, migdałków i ich obrzękiem. Sól kłodawska to także naturalny kosmetyk, można jej roztworem przemywać zmiany skórne na twarzy, takie jak trądzik. Niektórzy zalecają ją również przy zmianach łuszczycowych czy kurzajkach. W formie podgrzanej sól (wsypana do woreczka z naturalnego materiału) może służyć do robienia okładów na bolące stawy, migreny, ból zatok, przy zapaleniu dróg moczowych, ucha i dolegliwościach reumatycznych.

Dowiedz się więcej...

Domowa krioterapia

2021-11-26

Domowa krioterapia

Już dawno odkryto, że na różnego rodzaju bóle pomaga oddziaływanie zimnem. Schładzanie miejsca, z którym związane są dolegliwości przynosi ulgę. Najlepiej o tym wiedzą zawodowi sportowcy, a także [...]

Czytaj więcej

Domowe sposoby na zapalenie zatok

2021-10-29

Domowe sposoby na zapalenie zatok

Przestrzenie powietrzne, które są połączone z jamą nosową, to zatoki przynosowe. Spełniają one bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka. Chronią mózgoczaszkę przed różnymi urazami, zapewniają [...]

Czytaj więcej

Aktywność ruchowa a przemęczenie organizmu

2021-10-19

Aktywność ruchowa a przemęczenie organizmu

Popularne powiedzenie: ,,ruch to zdrowie” zdobywa sobie coraz większe uznanie. Ludzie zaczynają maszerować z kijami, biegać, jeździć na rowerze, pływać oraz uprawiać turystykę górską. Niektórzy t [...]

Czytaj więcej

Recepta na długie i szczęśliwe życie

2021-09-08

Recepta na długie i szczęśliwe życie

Łatwo powiedzieć: „recepta na długie i szczęśliwe życie”, trudniej ją znaleźć. Jedni twierdzą, że wszystko mamy zapisane w genach, inni powiadają, że każdy człowiek ma swoje przeznaczenie ściśle [...]

Czytaj więcej

Jak nie dopuścić do zawału serca?

2021-09-06

Jak nie dopuścić do zawału serca?

Zawał serca to inaczej martwica mięśnia sercowego. Występuje ona wtedy, gdy zostaje ograniczony lub całkowicie zablokowany dostęp krwi do tego narządu. Inne określenia na zawał serca, to „zawał m [...]

Czytaj więcej

Refleksologia

2021-08-12

Refleksologia

Już w starożytności leczono, łącząc sferę fizyczną z psychiczną i duchową. Wierzono, że o zdrowie należy dbać, nie zaniedbując żadnego z tych elementów. Liczyła się równowaga pomiędzy nimi. Prowa [...]

Czytaj więcej

Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży

2021-08-10

Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży

Za nami już fale upałów, jednak nigdy nie wiadomo, czy nie powrócą – poza tym można ich doświadczyć również poza granicami naszego kraju. Wakacje, które już niestety przemijają, to okres radosny [...]

Czytaj więcej

Sól – naturalne lekarstwo

2021-08-09

Sól – naturalne lekarstwo

W tym artykule będzie mowa o soli. Zazwyczaj traktujemy ją jako zwykłą przyprawę do posiłków, zapominając całkowicie o innych jej właściwościach. Niestety jeszcze do niedawna błędnie uważano, że [...]

Czytaj więcej

Kobalt

2021-08-06

Kobalt

Kobalt jest błyszczącym, twardym metalem, który – podobnie jak żelazo – ma właściwości ferromagnetyczne (przyciąga jak magnes) w warunkach temperatury Curie – temperatury, powyżej której ferromag [...]

Czytaj więcej

Molibden

2021-07-16

Molibden

Molibden we wszechświecie jest dość rzadko spotykanym pierwiastkiem, znajduje się dopiero na 50. miejscu wśród najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków występujących w skorupie ziemskiej. Jest [...]

Czytaj więcej

Witamina K

2021-06-18

Witamina K

Witamina K Witamina K1 po raz pierwszy została wyizolowana z liści lucerny w 1939 roku przez duńskiego biochemika Henrika Dama.  Termin „witamina K” odnosi się do grupy rozpuszczalnych w tłuszc [...]

Czytaj więcej

Regeneracja po treningu

2021-06-07

Regeneracja po treningu

Regeneracja po treningu Czynnikiem wpływającym na osiągnięcie zamierzonych rezultatów są: systematyczny trening, aktywność, rekreacja. Dla jednych kierunkiem będzie przygotowanie się do zawodów [...]

Czytaj więcej

Rośliny strączkowe w kuchni

2021-04-19

Rośliny strączkowe w kuchni

Fasolka, cieciorka, bób, a może soczewica lub soja? Rośliny strączkowe, bo o nich mowa, są przez nas mocno ignorowane. Wynika to z niewiedzy na temat, co z nimi zrobić, oraz z lęku przed proble [...]

Czytaj więcej

Jod

2020-03-30

Jod

Tarczyca potrzebuje jodu do produkcji hormonów, a gdy go brakuje – gruczoł ten się powiększa. Niedobory dotyczą głównie osób zamieszkujących rejony górskie.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: