Żurawina z sokiem jabłkowym 150g

Bogactwo składników czynnych sprawia, że żurawina ma szerokie spektrum terapeutyczne. Są w niej kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, galusowy, benzoesowy, chininowy) i garbniki. Za głębię koloru tych owoców odpowiadają antocyjanidyny (peonidyna, delfinidyna i malwidyna) i karotenoidy (luteina, zeaksantyna). Żurawina obfituje w witaminy C, K, B1 i B2, a także w pierwiastki: potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, jod, cynk oraz w błonnik i pektyny.

Cena brutto 18,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Żurawina z sokiem jabłkowym 150 g

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Żurawina jest owocem o kwaskowato-cierpkim smaku, który sok jabłkowy znakomicie niweluje. Dzięki temu żurawinę w takiej formie można jeść samą jako bardzo zdrową przekąskę, a także dodawać do ciast i deserów. 

Bogactwo składników czynnych sprawia, że żurawina ma szerokie spektrum terapeutyczne. Są w niej kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, galusowy, benzoesowy, chininowy) i garbniki. Za głębię koloru tych owoców odpowiadają antocyjanidyny (peonidyna, delfinidyna i malwidyna) i karotenoidy (luteina, zeaksantyna). Żurawina obfituje w witaminy C, K, B1 i B2, a także w pierwiastki: potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, jod, cynk oraz w błonnik i pektyny. 

Owoce tej wieloletniej krzewinki wykorzystywane były w medycynie ludowej do walki z wieloma schorzeniami. Żurawina to pierwszy naturalny preparat, po który sięgamy podczas infekcji dróg moczowych. I bardzo słusznie – eksperci są zgodni, że regularne spożywanie żurawiny oraz jej przetworów ma korzystny wpływ na układ moczowy i pracę nerek. Systematyczne jedzenie tych owoców zmniejsza także konieczność stosowania antybiotyków w infekcjach dróg moczowych.

Według literatury i medycyny ludowej żurawina to:

  • naturalna broń przeciw próchnicy – bioaktywne związki polifenolowe występujące w żurawinie są w stanie wyhamować rozwój próchnicy zębów,
  • naturalne źródło antyoksydantów, które chronią przed działaniem wolnych rodników i starzeniem się organizmu,
  • profilaktyka w chorobach sercowo-naczyniowych – żurawina hamuje proces tworzenia zakrzepów oraz powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych, poprawiając krążenie krwi, co zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej,
  • wsparcie dla oczu – dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny, karotenoidom, które odgrywają istotną rolę w procesie widzenia; związki te można porównać do „naturalnych okularów”,
  • istotna w łagodzeniu wrzodów żołądka – substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego bakterii Helicobacter pylori,
  • wspiera odchudzanie i detoksykację; owoce mają mnóstwo błonnika i pektyn, które ułatwiają wymiatanie z jelit niestrawionych resztek pokarmowych.


Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: