Żurawina z sokiem jabłkowym 150g

150g

Bogactwo składników czynnych sprawia, że żurawina ma szerokie spektrum terapeutyczne. Są w niej kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, galusowy, benzoesowy, chininowy) i garbniki. Za głębię koloru tych owoców odpowiadają antocyjanidyny (peonidyna, delfinidyna i malwidyna) i karotenoidy (luteina, zeaksantyna). Żurawina obfituje w witaminy C, K, B1 i B2, a także w pierwiastki: potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, jod, cynk oraz w błonnik i pektyny.

Cena brutto 18,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Żurawina z sokiem jabłkowym 150 g

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Żurawina jest owocem o kwaskowato-cierpkim smaku, który sok jabłkowy znakomicie niweluje. Dzięki temu żurawinę w takiej formie można jeść samą jako bardzo zdrową przekąskę, a także dodawać do ciast i deserów. 

Bogactwo składników czynnych sprawia, że żurawina ma szerokie spektrum terapeutyczne. Są w niej kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, galusowy, benzoesowy, chininowy) i garbniki. Za głębię koloru tych owoców odpowiadają antocyjanidyny (peonidyna, delfinidyna i malwidyna) i karotenoidy (luteina, zeaksantyna). Żurawina obfituje w witaminy C, K, B1 i B2, a także w pierwiastki: potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, jod, cynk oraz w błonnik i pektyny. 

Owoce tej wieloletniej krzewinki wykorzystywane były w medycynie ludowej do walki z wieloma schorzeniami. Żurawina to pierwszy naturalny preparat, po który sięgamy podczas infekcji dróg moczowych. I bardzo słusznie – eksperci są zgodni, że regularne spożywanie żurawiny oraz jej przetworów ma korzystny wpływ na układ moczowy i pracę nerek. Systematyczne jedzenie tych owoców zmniejsza także konieczność stosowania antybiotyków w infekcjach dróg moczowych.

Według literatury i medycyny ludowej żurawina to:

  • naturalna broń przeciw próchnicy – bioaktywne związki polifenolowe występujące w żurawinie są w stanie wyhamować rozwój próchnicy zębów,
  • naturalne źródło antyoksydantów, które chronią przed działaniem wolnych rodników i starzeniem się organizmu,
  • profilaktyka w chorobach sercowo-naczyniowych – żurawina hamuje proces tworzenia zakrzepów oraz powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych, poprawiając krążenie krwi, co zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej,
  • wsparcie dla oczu – dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny, karotenoidom, które odgrywają istotną rolę w procesie widzenia; związki te można porównać do „naturalnych okularów”,
  • istotna w łagodzeniu wrzodów żołądka – substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego bakterii Helicobacter pylori,
  • wspiera odchudzanie i detoksykację; owoce mają mnóstwo błonnika i pektyn, które ułatwiają wymiatanie z jelit niestrawionych resztek pokarmowych.


Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

2021-10-15

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

Jabłko to owoc chętnie spożywany jako przekąska, a także dodatek do wielu różnych potraw oraz ciast. Wyrabia się z niego: kompoty, soki, ocet, a także przetwory na zimę. Jest popularny nie tylko [...]

Czytaj więcej

Refluks – profilaktyka i leczenie

2021-10-13

Refluks – profilaktyka i leczenie

Refluks żołądkowo-przełykowy polega na cofaniu się zawartości żołądka do przełyku, w wyniku czego występuje tzw. zgaga. Często zresztą nazwy te są używane zamiennie, jednakże refluks to przypadło [...]

Czytaj więcej

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

2021-10-12

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

Zaparcia to nic innego jak zaburzenia wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien czynić to codziennie, nie częściej jednak niż 3 razy w ciągu dnia. Jeśli natomiast oddawanie stolca ma miejsce rza [...]

Czytaj więcej

Co wywołuje kamicę nerkową

2021-10-01

Co wywołuje kamicę nerkową

Kamica to ogólna nazwa dla grupy chorób, w których zachodzi zjawisko tworzenia się kamieni, czyli patologicznych tworów w przewodach i narządach jamy ciała. Jak dochodzi do powstania kamicy Me [...]

Czytaj więcej

Banany – przekąska i nie tylko

2021-09-30

Banany – przekąska i nie tylko

Banany są nie tylko doskonałą i smaczną przekąską. Mają również mnóstwo cennych składników odżywczych, które wpływają na właściwe funkcjonowanie organizmu. Dodają energii, zaspokajają głód, a tak [...]

Czytaj więcej

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

2021-09-14

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

Grusza była ceniona od wieków. Wzmianki w wielu pismach mówią o tym, że nawet dyktator Rzymu Gajusz Juliusz Cezar poświęcał swój czas na jej uprawę, doceniając walory tej rośliny. Owoce gruszy ma [...]

Czytaj więcej

Kuchnia latem

2021-06-22

Kuchnia latem

KUCHNIA LATEM Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpują [...]

Czytaj więcej

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

2021-03-08

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na ko [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

2020-07-09

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu