- Choroby
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-10-01
Co wywołuje kamicę nerkową
Kamica to ogólna nazwa dla grupy chorób, w których zachodzi zjawisko tworzenia się kamieni, czyli patologicznych tworów w przewodach i narządach jamy ciała.
Jak dochodzi do powstania kamicy
Mechanizm powstawania kamicy polega na wytrącaniu się z płynów ustrojowych złogów soli nierozpuszczalnych w danym środowisku.
Złogi te łączą się w większe skupiska. Zjawisku towarzyszy zastój wydzieliny i stan zapalny. Kamienie powstają na skutek wytrącania się różnych substancji chemicznych zawartych w płynach ustrojowych, gdy ich stężenie przekracza próg rozpuszczalności. Kamienie prowadzą do napadów bólowych, popularnie zwanych „kolkami”.
Wielkość kamieni jest różna – mogą one mieć rozmiar ziarnka piasku (dlatego nieraz się mówi o „piasku w nerkach”), a mogą być tak duże, że aż zatykają przewód. Kamień zamykający mechanicznie przewód może utrudniać lub całkowicie uniemożliwić odpływ wydzieliny, prowadząc do bezmoczu (kamicy nerkowej) lub żółtaczki (kamicy wątrobowej). Są to najczęstsze postaci kamicy, choć wyróżnia się jeszcze kamicę trzustkową lub kamicę ślinianek, ale te występują znacznie rzadziej.
Czym jest kamica nerkowa
Kamica nerkowa (błędna nazwa to „kamienica nerkowa”) zwana też kamicą moczową, jest jedną z najczęstszych chorób układu moczowego. Może się pojawić w każdym wieku, niezależnie od płci, choć pierwszy napad zwykle pojawia się po 20. roku życia. U połowy chorych kamica nerkowa występuje tylko raz w życiu, u pozostałych dochodzi do nawrotu w ciągu 5–10 lat.
W warunkach homeostazy złogi w układzie moczowym ulegają rozpuszczeniu, jednak czasem ich stężenie jest zbyt duże i nie dochodzi do ich całkowitego rozpuszczenia. Wówczas rozwija się kamica nerkowa.
Najczęściej kamienie nerkowe zbudowane są ze szczawianu lub fosforanu wapnia, rzadziej z kwasu moczowego, fosforanu magnezowo-amonowego (tzw. struwitu), a bardzo rzadko – z cystyny.
Główne czynniki sprzyjające powstawaniu kamieni nerkowych to:
- duże stężenie w moczu szczawianów, wapnia, fosforanu, kwasu moczowego, cystyny,
- zastój moczu,
- zakażenie układu moczowego,
- obecność organicznych jąder krystalizacji.
W zależności od dominacji substancji litogennych w układzie moczowym wyróżnia się: kamicę szczawianową, wapniową, fosforanową, struwitową, moczanową lub mieszanki.
Kolka nerkowa – objawy
Typowym objawem kamicy nerkowej jest kolka nerkowa. Samo „posiadanie” kamieni nerkowych zwykle nie jest bardzo bolesne. Owszem, odczuwalny jest delikatny, tępy ból w okolicy lędźwi, któremu może towarzyszyć częste oddawanie moczu. Jednak gdy pojawią się silne, nagłe, ostre bóle, często promieniujące do spojenia łonowego i wewnętrznej powierzchni ud, mówimy o zjawisku kolki nerkowej. Ból powstaje, gdy złóg przeciska się przez wąskie światło moczowodu. Kolce nerkowej często towarzyszy parcie na pęcherz, zdarza się, że oddawany mocz może być zabarwiony krwią. Gorączka i dreszcze mogą zwiastować, że w ustroju toczy się zakażenie. Niekiedy ból jest tak silny, że wystąpić mogą omdlenia. Niektóre kobiety opisywały atak bólu kolki nerkowej jako silniejszy niż ten porodowy.
Jak zapobiegać kamieniom nerkowym
Istnieją dwie główne zasady, dzięki którym można zminimalizować ryzyko powstania kamieni nerkowych. Oto one:
1. Picie dużych ilości wody – najważniejsza zasada
Należy pić co najmniej 1,5 litra płynów dziennie, nawet tuż przed snem i w nocy, po oddaniu moczu. Latem należy pić znacznie więcej. Ten sposób pozwoli zminimalizować ryzyko nawrotu kamicy o 60 proc. Dzięki spożywaniu dużej ilości płynów zmniejszy się również przepływ kryształów w nerkach.
2. Dieta ubogopurynowa
Wartość pH moczu w dużej mierze jest czynnikiem decydującym o rozwoju kamicy nerkowej. Niskie pH, czyli mniej niż 6, oznacza, że mocz jest kwaśny. Wysokie – powyżej 7 – że jest on zasadowy, wartość pH w dużej mierze zależy od sposobu odżywiania się. Kwas moczowy przestaje się rozpuszczać przy pH poniżej 5,5. Pro-wadzi to w konsekwencji do tworzenia się jego kryształków i zwiększonego ryzyka powstawania kamieni.
Puryny występują niemal w każdym pokarmie, jedne są bogate w ten związek, a inne – ubogie. Puryny powodują zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi, dlatego należy dążyć do tego, by wybierać takie pokarmy, w których puryn jest jak najmniej.
Dzięki trzymaniu poziomu pH moczu na optymalnym poziomie, ryzyko wystąpienia kamieni będzie minimalne. Należy zwiększyć poziom pokarmów o odczynie zasadowym, a zmniejszyć o poziomie kwasowym.
Poniej zesatwienie produktów o niskiej i wysokiej zawartości puryn.
Nazwa produktu Kwas moczowy mg/100g
Drożdże piwne 1810
Cielęcina, nerkówka 1260
Szprotki wędzone 804
Drożdże do pieczenia 680
Wołowina, wątróbka 554
Wieprzowina, wątróbka 515
Cielęcina, mózg 460
Sardynki 345
Pstrąg 297
Tuńczyk 257
Rabarbar 212
Soja 192
Kurczak, piersi ze skórą 175
Mak 170
Wieprzowina, golonka 160
Wieprzowina, łopatka 150
Kasza jaglana 15
Gryka 149
Wieprzowina, karkówka 145
Fasola biała 128
Soczewica 127
Ciecierzyca 110
Rodzynki 108
Salami 103
Brokuły 81
Koncentrat pomidorowy 80
Nazwa produktu Kwas moczowy mg/100g
Mleko kokosowe 2
Jajka 5
Ogórki 7
Jogurt 3,5% tłuszczu 8
Mleko zsiadłe 8
Twaróg 10
Pomidory 11
Ananas 12
Gruszka 12
Mango 12
Żurawina 13
Sałata 14
Jabłko 14
Papryka czerwona 15
Rzodkiewka 15
Ziemniaki 16
Kurki (grzyby) 17
Marchew 17
Cytryna 17
Sery żółte 17
Maliny 18
Banan 19
Czereśnie 19
Kiwi 19
Pomarańcza 19
Jagody 20
Bułka kajzerka 22
Orzechy brazylijskie 22
Orzechy włoskie 27
Seler 30
Ryż 35
Migdały 37
Orzechy laskowe 37
Chleb pszenny 40
Boczniaki 50
Bibliografia:
https://kalkulatordietetyczny.pl/tabela
www.mp.pl Kamica nerkowa
Opracowała Agata Majcher
- Choroby
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-10-01
Żurawina + Pestki dyni - suplement diety - 60 kapsułek -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-04
Dbaj o swoją tarczycę
2024-10-01
Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3
2024-09-24
Stadia choroby nowotworowej
2024-09-20