Radosław

Radosław

Czosnek
Czosnek

Czosnek to naturalny antybiotyk.

Obniża ciśnienie krwi i hamuje rozwój bakterii. Zawarte w nim lotne związki siarki leczą infekcje dróg oddechowych. Niestety w naturalnej postaci jest rzadko zjadany ze względu na zapach, który jednak jest łatwy do zneutralizowania – wystarczy zjeść natkę pietruszki lub wypić jogurt.


Czosnek to źródło witamin (B1, B2, PP, C, K), soli mineralnych (potas, wapń, magnez) oraz olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę, która nadaje mu charakterystyczny ostry zapach. Naukowo udowodniono skuteczność czosnku w profilaktyce miażdżycy i profilaktyce antynowotworowej. Czosnek działa również antyoksydacyjnie, a także zwalcza pasożyty.

Czosnek na przeziębienie

Lotne związki siarkowe i olejków eterycznych zwalczają przeziębienie oraz infekcje wirusowe. Czosnek działa napotnie, rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych oraz obniża gorączkę. W przypadku przeziębień najczęściej stosujemy ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Czosnek a zawał serca i udar mózgu

Czosnek obniża ciśnienie i rozrzedza krew. Powoduje też rozkurcz naczyń krwionośnych i ułatwia rozpuszczanie skrzepów krwi, dzięki czemu zapobiega udarowi mózgu i zawałowi serca. Nie powinno się go stosować z lekami zmniejszającymi krzepliwość krwi. Czosnek obniża poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) i podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL. Obniża też ciśnienie krwi. Efekt jest najbardziej widoczny w przypadku osób z nieleczonym nadciśnieniem i tych, u których leczenie konwencjonalnymi lekami nie przynosi efektu. U osoby zdrowej rezultat jest nieznaczny i krótkotrwały.

Czosnek – przeciwwskazania

Dla zdrowego człowieka niewielkie dawki czosnku są zupełnie nieszkodliwe. Jednak w przypadku większych ilości czosnek może powodować podrażnienie żołądka. Nie powinny go stosować osoby cierpiące na wirusowe zapalenie wątroby lub jej marskość. Nie jest też wskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz cierpiących na ostre zapalenie żołądka czy jelit.


Radosław Lesz

Radosław

Radosław

Inne wpisy w tej kategorii

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj dalej

Kawa z reishi – dwa w jednym

2022-09-29

Kawa z reishi – dwa w jednym

Któż nie lubi małej czarnej kawki – nie ma chyba takiej osoby. Dla kawoszów mamy wspaniałą wiadomość. Doskonałą alternatywą jest kawa grzybowa z dodatkiem ekstraktu z grzybów reishi. Napój ten zn [...]

Czytaj dalej

Eliksir młodości, czyli mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN)

2022-09-27

Eliksir młodości, czyli mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN)

Oprócz wielu chorób, które dotykają ludzkość, sam upływ czasu powoduje, że organizm naturalnie się starzeje, a jego liczne organy pracują coraz słabiej. Czasu oczywiście nie zatrzymamy, ale dzięk [...]

Czytaj dalej

EKSTRA(kt) na dobre trawienie – Medi-Flowery

2022-09-27

EKSTRA(kt) na dobre trawienie – Medi-Flowery

Ekstrakt z zielonej łupiny orzecha włoskiego firmy Medi-Flowery to bogate źródło naturalnych związków bioaktywnych niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji.Dzięki zawartości flawonol [...]

Czytaj dalej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj dalej

Grzyb kamforowy – pogromca raka

2022-09-26

Grzyb kamforowy – pogromca raka

W tradycyjnej medycynie tajwańskiej od lat z powodzeniem stosowany jest grzyb występujący na wiecznie zielonych, a zarazem aromatycznych drzewach kamforowych (łac. Cinnamonum kanehirae). Grzyb te [...]

Czytaj dalej