Radosław

Radosław

Czosnek

Czosnek

Czosnek na przeziębienie

Czosnek to naturalny antybiotyk. Obniża ciśnienie krwi i hamuje rozwój bakterii. Zawarte w nim lotne związki siarki leczą infekcje dróg oddechowych. Niestety w naturalnej postaci jest rzadko zjadany ze względu na zapach, który jednak jest łatwy do zneutralizowania – wystarczy zjeść natkę pietruszki lub wypić jogurt.


Czosnek to źródło witamin (B1, B2, PP, C, K), soli mineralnych (potas, wapń, magnez) oraz olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę, która nadaje mu charakterystyczny ostry zapach. Naukowo udowodniono skuteczność czosnku w profilaktyce miażdżycy i profilaktyce antynowotworowej. Czosnek działa również antyoksydacyjnie, a także zwalcza pasożyty.

Czosnek na przeziębienie

Lotne związki siarkowe i olejków eterycznych zwalczają przeziębienie oraz infekcje wirusowe. Czosnek działa napotnie, rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych oraz obniża gorączkę. W przypadku przeziębień najczęściej stosujemy ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Czosnek a zawał serca i udar mózgu

Czosnek obniża ciśnienie i rozrzedza krew. Powoduje też rozkurcz naczyń krwionośnych i ułatwia rozpuszczanie skrzepów krwi, dzięki czemu zapobiega udarowi mózgu i zawałowi serca. Nie powinno się go stosować z lekami zmniejszającymi krzepliwość krwi. Czosnek obniża poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) i podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL. Obniża też ciśnienie krwi. Efekt jest najbardziej widoczny w przypadku osób z nieleczonym nadciśnieniem i tych, u których leczenie konwencjonalnymi lekami nie przynosi efektu. U osoby zdrowej rezultat jest nieznaczny i krótkotrwały.

Czosnek – przeciwwskazania

Dla zdrowego człowieka niewielkie dawki czosnku są zupełnie nieszkodliwe. Jednak w przypadku większych ilości czosnek może powodować podrażnienie żołądka. Nie powinny go stosować osoby cierpiące na wirusowe zapalenie wątroby lub jej marskość. Nie jest też wskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz cierpiących na ostre zapalenie żołądka czy jelit.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

2020-10-22

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

Kasza gryczana, a także i inne kasze, wiodą prym wśród tzw. zdrowej żywności. Są produktem bardzo praktycznym, który może długo zalegać na kuchennych półkach. Warto zaopatrzyć się w kaszę gryczan [...]

Czytaj dalej

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

2020-06-08

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

„Woda życia” tak się określa płyn z młodego kokosa. I nie ma w tym nic dziwnego – składem elektrolitowym przypomina on osocze ludzkiej krwi.

Czytaj dalej

Moringa

2020-06-05

Moringa

Moringa rośnie u podnóży Himalajów. Surowce z drzewa uznano za superżywność, więc szybko stało się popularne na całym świecie. Bogactwo składników odżywczych tej rośliny jest godne podziwu.

Czytaj dalej

Tajniki dobrego octu – rozmowa z Grzegorzem Śleziakiem

2020-06-04

Tajniki dobrego octu – rozmowa z Grzegorzem Śleziakiem

Co to znaczy „dobry ocet”? Jak można sobie nim pomóc w kłopotach zdrowotnych? Co dają dębowe beczki? O tym i o innych kwestiach opowie Grzegorz Śleziak, którego octy nie mają sobie równych.

Czytaj dalej

Kapusta kiszona w polskiej kuchni

2020-05-07

Kapusta kiszona w polskiej kuchni

Kapusta kiszona wygrałaby plebiscyt na jedno z najpopularniejszych polskich specjałów. Jest bardzo smaczna sama albo składnik innych potraw, to jeszcze ma bardzo dużo wartościowych składników.

Czytaj dalej