Czosnek

Czosnek

Czosnek to naturalny antybiotyk.

Obniża ciśnienie krwi i hamuje rozwój bakterii. Zawarte w nim lotne związki siarki leczą infekcje dróg oddechowych. Niestety w naturalnej postaci jest rzadko zjadany ze względu na zapach, który jednak jest łatwy do zneutralizowania – wystarczy zjeść natkę pietruszki lub wypić jogurt.


Czosnek to źródło witamin (B1, B2, PP, C, K), soli mineralnych (potas, wapń, magnez) oraz olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę, która nadaje mu charakterystyczny ostry zapach. Naukowo udowodniono skuteczność czosnku w profilaktyce miażdżycy i profilaktyce antynowotworowej. Czosnek działa również antyoksydacyjnie, a także zwalcza pasożyty.

Czosnek na przeziębienie

Lotne związki siarkowe i olejków eterycznych zwalczają przeziębienie oraz infekcje wirusowe. Czosnek działa napotnie, rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych oraz obniża gorączkę. W przypadku przeziębień najczęściej stosujemy ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Czosnek a zawał serca i udar mózgu

Czosnek obniża ciśnienie i rozrzedza krew. Powoduje też rozkurcz naczyń krwionośnych i ułatwia rozpuszczanie skrzepów krwi, dzięki czemu zapobiega udarowi mózgu i zawałowi serca. Nie powinno się go stosować z lekami zmniejszającymi krzepliwość krwi. Czosnek obniża poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) i podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL. Obniża też ciśnienie krwi. Efekt jest najbardziej widoczny w przypadku osób z nieleczonym nadciśnieniem i tych, u których leczenie konwencjonalnymi lekami nie przynosi efektu. U osoby zdrowej rezultat jest nieznaczny i krótkotrwały.

Czosnek – przeciwwskazania

Dla zdrowego człowieka niewielkie dawki czosnku są zupełnie nieszkodliwe. Jednak w przypadku większych ilości czosnek może powodować podrażnienie żołądka. Nie powinny go stosować osoby cierpiące na wirusowe zapalenie wątroby lub jej marskość. Nie jest też wskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz cierpiących na ostre zapalenie żołądka czy jelit.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Twoje oszukane serce

2023-01-27

Twoje oszukane serce

Migotanie przedsionków jest coraz powszechniejszym problemem. Standardy żywieniowe spadły tak nisko, że w ciągu jednego pokolenia częstość występowania tej przypadłości (z uwzględnieniem wieku) z [...]

Czytaj dalej

Choroby późnego wieku

2023-01-27

Choroby późnego wieku

Wraz z zaawansowaniem wieku w naszych organizmach zachodzą określone i nieuniknione zmiany. Starzejąc się, ludzie chorują na powszechne, przewlekłe choroby, jak również we znaki daje się dotychcz [...]

Czytaj dalej

Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert

2023-01-24

Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert

Chrzan pospolity ma kilka polskich i łacińskich nazw synonimowych: warzęcha chrzan, warzucha chrzan, chrzan zwyczajny, Cochlearia armoracia Linne = Cochlearia rusticana Lamarck = Armoracia ru [...]

Czytaj dalej

Czy ryby są w zgodzie z rakiem?

2023-01-23

Czy ryby są w zgodzie z rakiem?

Kiedy książka Billa Lane’a Sharks Don’t Get Cancer („Rekiny nie chorują na raka") została opublikowana w 1992 roku, zrobiła spore wrażenie. Zrodziła ławicę producentów ekstraktów z chrząstki reki [...]

Czytaj dalej

Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii

2023-01-23

Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii

Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunberg (nazwy botaniczne synonimowe: Polypara cochinchinensis Loureiro, Polypara cordata Kuntze) należy do rodziny saururowatych – Saururaceae (wąt [...]

Czytaj dalej

Głodówki lecznicze

2023-01-24

Głodówki lecznicze

Przez stulecia ludzkość musiała radzić sobie ze stale zmieniającą się podażą żywności. W zależności od wahań sezonowych lub większych klęsk żywiołowych, żywności często brakowało. W konsekwencji [...]

Czytaj dalej