Radosław

Radosław

Czosnek

Czosnek

Czosnek na przeziębienie

Czosnek to naturalny antybiotyk. Obniża ciśnienie krwi i hamuje rozwój bakterii. Zawarte w nim lotne związki siarki leczą infekcje dróg oddechowych. Niestety w naturalnej postaci jest rzadko zjadany ze względu na zapach, który jednak jest łatwy do zneutralizowania – wystarczy zjeść natkę pietruszki lub wypić jogurt.


Czosnek to źródło witamin (B1, B2, PP, C, K), soli mineralnych (potas, wapń, magnez) oraz olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę, która nadaje mu charakterystyczny ostry zapach. Naukowo udowodniono skuteczność czosnku w profilaktyce miażdżycy i profilaktyce antynowotworowej. Czosnek działa również antyoksydacyjnie, a także zwalcza pasożyty.

Czosnek na przeziębienie

Lotne związki siarkowe i olejków eterycznych zwalczają przeziębienie oraz infekcje wirusowe. Czosnek działa napotnie, rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych oraz obniża gorączkę. W przypadku przeziębień najczęściej stosujemy ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Czosnek a zawał serca i udar mózgu

Czosnek obniża ciśnienie i rozrzedza krew. Powoduje też rozkurcz naczyń krwionośnych i ułatwia rozpuszczanie skrzepów krwi, dzięki czemu zapobiega udarowi mózgu i zawałowi serca. Nie powinno się go stosować z lekami zmniejszającymi krzepliwość krwi. Czosnek obniża poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) i podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL. Obniża też ciśnienie krwi. Efekt jest najbardziej widoczny w przypadku osób z nieleczonym nadciśnieniem i tych, u których leczenie konwencjonalnymi lekami nie przynosi efektu. U osoby zdrowej rezultat jest nieznaczny i krótkotrwały.

Czosnek – przeciwwskazania

Dla zdrowego człowieka niewielkie dawki czosnku są zupełnie nieszkodliwe. Jednak w przypadku większych ilości czosnek może powodować podrażnienie żołądka. Nie powinny go stosować osoby cierpiące na wirusowe zapalenie wątroby lub jej marskość. Nie jest też wskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz cierpiących na ostre zapalenie żołądka czy jelit.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Fasolka mung

2021-07-20

Fasolka mung

Fasolka mung Fasolka mung w Chinach oraz w wielu krajach Azji Południowej jest bardzo popularną rośliną strączkową. Jej spożywanie dostarcza organizmowi dużej ilości białka, dlatego polecana jes [...]

Czytaj dalej

Założenia diety ketogenicznej

2021-07-16

Założenia diety ketogenicznej

Założenia diety ketogenicznej Dieta ketogeniczna zyskuje coraz większe grono entuzjastów i sympatyków, jak również zatacza coraz szersze kręgi wśród fanów życia „w ketozie”. A to dlatego, że dla [...]

Czytaj dalej

Daktyle

2021-07-15

Daktyle

Daktyle Daktyle mają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Są uważane za najstarsze owoce Bliskiego Wschodu. Wykorzystywano je zarówno do spożywania na świeżo, jak też suszono, gotowano i [...]

Czytaj dalej

Cieciorka

2021-07-15

Cieciorka

Cieciorka Ciecierzyca jest rośliną, która znajduje poczesne miejsce w kuchni arabskiej. Ceni się ją także za właściwości zdrowotne i lecznicze, dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym. Wspom [...]

Czytaj dalej

Co daje drzemka w ciągu dnia?

2021-07-14

Co daje drzemka w ciągu dnia?

Co daje drzemka w ciągu dnia? Mała ilość snu, tryb życia, stres, codzienne wyzwania i obowiązki, sprawiają, że pojawia się znużenie i uczucie zmęczenia. Brak energii nie pozwala na pełną koncent [...]

Czytaj dalej