Dieta w chorobie wrzodowej

Dieta w chorobie wrzodowej

Mówiąc o chorobie wrzodowej, zwykle mamy na myśli wrzody żołądka, ale choroba ta dotyczy również dwunastnicy. Najczęstszym objawem zmian żołądkowych jest ból w górnej części brzucha podczas posiłku i bezpośrednio po nim. Natomiast w przypadku wrzodów na dwunastnicy bóle występują 2–3 godziny po posiłku, w nocy oraz rano na czczo. Często też przebieg choroby jest bezobjawowy.

Przyczyny choroby wrzodowej

Współczesna medycyna podaje, że przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która jest w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka. Bakteria ta wytwarza toksyny, które uszkadzają błonę śluzową, wywołując stan zapalny. U około 70 proc. pacjentów borykających się z wrzodami stwierdza się zakażenie tą bakterią, co nasuwa wniosek, że nie jest to jedyna przyczyna tej dolegliwości.

W powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy dużą rolę odgrywają też czynniki genetyczne. Stwierdzono, że osoby z grupą krwi 0 najczęściej borykają się z wrzodami, natomiast osoby z grupą A posiadają skłonność do przekształcenia się wrzodów w stadium nowotworowe. Takie czynniki jak:

  • palenie tytoniu,
  • alkohol,
  • stres czy ostre przyprawy również nie są obojętne na powstawanie omawianej dolegliwości.

Wspomnę jeszcze o lekach, głównie niesteroidowych lekach przeciwzapalnych. Nagminnie stosowane, a wręcz przedawkowywane, leki przeciwbólowe (np. Aspiryna, Ibuprofen, Naproksen) są także przyczyną choroby wrzodowej, i nie pomagają w tym przypadku nawet tzw. leki osłonowe.

Leczenie choroby wrzodowej dietą

Ideałem jest niedopuszczenie do zmian chorobowych, ale jeśli już zaistniały, to musimy podjąć działania lecznicze. W pierwszej kolejności należy oczywiście wyeliminować czynniki chorobotwórcze, czyli:

  • zaprzestać palenia tytoniu,
  • ograniczyć (najlepiej całkowicie odrzucić) picie kawy i napojów alkoholowych,
  • unikać przyjmowania leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych,
  • unikać słodkich potraw i napojów mocno gazowanych.

Współczesna medycyna w przypadku zakażenia Helicobacter pylori stosuje oczywiście antybiotyki oraz leki zmniejszające wydzielanie kwasu żołądkowego, ewentualnie środki zobojętniające sok żołądkowy. Terapia farmakologią jest czasem konieczna, ale na potrzeby tegoż artykułu skupimy się na leczeniu, ewentualnie wspomaganiu leczenia, odpowiednią dietą.

Podczas leczenia zaleca się dietę lekkostrawną, ubogą w sól i słone potrawy. Należy przy tym pamiętać, że przetworzone mięso (wędliny, konserwy) oraz twarde sery (żółty) zawierają duże jej ilości. Potrawy powinny być gotowane w wodzie, ewentualnie na parze. Unikać należy smażenia i pieczenia posiłków, bo wiąże się to zazwyczaj z używaniem tłuszczów. Posiłki nie powinny być obfite (lepiej mniej, a częściej) i ostro przyprawione. Dieta powinna być oparta przede wszystkim na świeżych warzywach (surowe, gotowane w wodzie lub na parze) i owocach. Należy również unikać wszelkich słodyczy, które zaogniają istniejący już stan zapalny i zakwaszają dodatkowo żołądek.

Dieta wrzodowa

Produkty zalecane w chorobie wrzodowej

Pieczywo czerstwe, suchary, mąka jasna, kasza manna, płatki owsiane, ryż, mleko do 2 proc. tłuszczu, biały ser (chudy, półtłusty), jajka gotowane na miękko lub przygotowywane na parze, sporadycznie chude mięso i ryby (niesmażone), masło, oliwa, ziemniaki gotowane – ewentualnie puree, warzywa (nieostre) surowe lub gotowane z dodatkiem masła, zupy warzywne, dojrzałe owoce (z ograniczeniem bardzo słodkich), przetwory owocowe (powidła, dżemy) bez dodatku cukru, desery bez dodatku cukru, woda, kawa zbożowa, słabe herbatki.

Produkty zabronione w chorobie wrzodowej

Świeże pieczywa, razowe, rogaliki, mleczki, grube kasze i makarony, naleśniki, sery żółte, topione i pleśniowe, kefir, jogurt, śmietana, jajka w majonezie i smażone na tłuszczu, tłuste, peklowane i smażone mięsa oraz ryby, wędliny i konserwy, twarde margaryny, boczek, słonina, cebula, czosnek, rzodkiewka, grzyby, produkty w zalewie octowej, suszone owoce, orzechy, słodycze i słodkie napoje, ziemniaki smażone, frytki, chipsy, warzywa strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca, soczewica), ostre przyprawy, musztarda, chrzan, maggi, kostki rosołowe, zupy w proszku, słodkie desery, kawa, mocna herbata, mocne kakao, czekolada, napoje gazowane, alkohol.

Stosowanie jedynie diety oczywiście nie zawsze całkowicie wyeliminuje problem, ale warto mieć ją na uwadze, borykając się z opisywanymi dolegliwościami. Na pewno jednak pozbędziemy się dokuczliwego bólu i wspomożemy inne formy leczenia, jeśli zajdzie taka konieczność. Właściwa dieta to pierwszy krok do wyleczenia.

Literatura: Anna Piekarczyk, Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy, Wydawnictwo Eprofess, 2017.

Inne wpisy w tej kategorii

Układ limfatyczny w detoksykacji organizmu – jak go naturalnie wspierać?

2025-09-26

Układ limfatyczny w detoksykacji organizmu – jak go naturalnie wspierać?

Często mówimy o odporności czy detoksykacji organizmu, ale zazwyczaj pomijamy – jakże istotny w tym obszarze – układ limfatyczny. Sprawuje on wiele kluczowych dla organizmu funkcji.

Czytaj dalej

Łuszczyca – choroba skóry czy całego organizmu?

2025-09-24

Łuszczyca – choroba skóry czy całego organizmu?

Łuszczyca to przewlekła, nawracająca, niezakaźna choroba skóry, przybierająca różne formy i stopnie nasilenia. Szacuje się, że na świecie łuszczyca dotyka około 2–3 proc. populacji.

Czytaj dalej

Hydrokoloidy – główne dodatki do żywności przemysłowej

2025-09-15

Hydrokoloidy – główne dodatki do żywności przemysłowej

Zgodnie z przepisami prawa producenci nie muszą podawać na etykietach tych dodatków, których w produkcie jest poniżej 2 proc. Jakie to dodatki? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Dbaj o swoją tarczycę

2025-09-08

Dbaj o swoją tarczycę

Tarczyca to jeden z najważniejszych gruczołów w ludzkim ciele, pełni wiele kluczowych funkcji niezbędnych dla utrzymania organizmu w zdrowiu i równowadze. Sprawdź, co zakłuca jej pracę.

Czytaj dalej

Niedowaga – rzadziej spotykany, ale istotny problem

2025-09-02

Niedowaga – rzadziej spotykany, ale istotny problem

W świecie, w którym debata publiczna koncentruje się wokół tematów związanych z wyglądem fizycznym, walką z nadwagą i otyłością, łatwo przeoczyć fakt, że istnieje również druga, strona medalu.

Czytaj dalej

Jelita nie mają paszportu – co się dzieje po pierwszym lokalnym obiedzie?

2025-08-26

Jelita nie mają paszportu – co się dzieje po pierwszym lokalnym obiedzie?

Nasze jelita posiadają pewną równowagę mikrobioty jelitowej, która poprzez zmianę diety, klimatu czy innych czynników może zostać zaburzona. Sprawdź jak sobie z tym radzić.

Czytaj dalej