Jagoda kamczacka – owoc wiecznej młodości
Jagoda kamczacka – owoc wiecznej młodości



Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) to odmiana wiciokrzewu sinego należącego do rodziny przewiertniowatych. Krzew pochodzi z Azji, gdzie jego owoce od wieków stosowane były w medycynie naturalnej. Niektóre odmiany rosną w Polsce i uprawiane są przede wszystkim przydomowo, stanowiąc estetyczną ozdobę oraz naturalny (a przy tym smaczny) lek. Prozdrowotnie jagodę kamczacką stosuje się najczęściej w postaci: soków, nalewek, konfitur oraz naparów. Owoce przypominają borówkę amerykańską, są jednak bardziej podłużne i mają słodkokwaśny smak z odrobiną goryczki.


Kilka odmian jagody kamczackiej

Znanych jest wiele odmian tego krzewu. U nas w kraju najczęściej spotkamy polskie i rosyjskie gatunki jagody kamczackiej. Do najbardziej znanych można zaliczyć:

•    Atut – to polska odmiana jagody kamczackiej. Charakteryzuje się dużymi, lekko wygiętymi owocami – są one bardzo aromatyczne i słodkie.

•    Wojtek – to również polski, bardzo smaczny gatunek tego owocu. Spożywany jest najczęściej w stanie surowym, ale stanowi również doskonałą bazę do wielu przetworów (soki, konfitury, desery).


•    Zojka – kolejny rodzaj polskiej jagody kamczackiej. Należy do najsłodszych owoców tego gatunku, stąd spożywa się ją (podobnie jak odmianę Wojtek|) na surowo oraz w postaci przetworów.

•    Ruben – to owoc najbardziej zbliżony smakiem do borówki amerykańskiej. Jest to późny gatunek jagody kamczackiej, również charakteryzujący się słodkim i aromatycznym smakiem.


•    Sinigłaska – to z kolei rosyjska, bardzo wczesna odmiana jagody. Owoce cechuje dość duża wielkość oraz mocno wydłużony kształt.

•    Wołoszebnica – to kolejny rosyjski rodzaj jagody. Jej ciemnogranatowe, owalne owoce są bogate w związki antocyjanowe.

•    Czelabinka – tę z kolei rosyjską odmianę rozróżnić można po gruszkowatym kształcie. Roślina kwitnie w czerwcu, a jej owoce pokryte są sinym nalotem.

•    Dlinnopłodna – to bardzo wczesny gatunek rosyjskiej jagody. Krzewy rodzą duże i smaczne owoce, bez charakterystycznej goryczki występującej w innych jej rodzajach.


Bogactwo witamin i minerałów

Nie bez kozery w tytule nazwałem jagodę kamczacką „owocem wiecznej młodości”. Bogactwo witamin i minerałów czyni ją jednym z liderów pod względem zawartości prozdrowotnych właściwości odżywczych.

Jagoda kamczacka to doskonałe źródło witaminy C, czyli naturalnego przeciwutleniacza. Wzmacnia układ immunologiczny, zmniejsza jednocześnie ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Z kolei witamina A wpływa na wygląd i kondycję skóry, paznokci oraz włosów. Wzmacnia przy tym wzrok, zapobiegając „kurzej ślepocie“ oraz reguluje gospodarkę hormonalną. Dzięki zawartości witamin z grupy B jagoda kamczacka wpływa łagodząco na stany napięcia nerwowego, polepsza nastrój, zapobiega depresji i innym chorobom układu nerwowego.

Jagoda kamczacka jest również bardzo bogatym źródłem minerałów, takich jak: magnez, żelazo, krzem, miedź, mangan i fosfor, które są podstawą dobrego zdrowia. Spożycie tylko szklanki jagód już wypełni dzienne zapotrzebowanie organizmu na wymienione minerały.

Omawiany owoc zawiera również liczne związki fenolowe, które unicestwiają szkodliwy wpływ wolnych rodników. Dlatego jest to naturalny środek zapobiegający chorobom nowotworowym oraz wielu innym przewlekłym przypadłościom, jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroby serca, udary czy miażdżyca. Jagoda kamczacka obniża jednocześnie poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi.

Wchodzące w skład jagody kwasy organiczne: normalizują pracę jelit, pobudzają właściwą ich perystaltykę, chroniąc jednocześnie wątrobę i trzustkę.

Szczególne właściwości lecznicze jagody kamczackiej

Nie bez przyczyny owoce wiciokrzewu sinego uchodzą w Japonii za „eliksir życia“. Japończycy jako naród znany z długowieczności (najwyższy średni wiek życia) pierwsi poznali się na właściwościach prozdrowotnych tej rośliny. Dlatego też w medycynie ludowej tego kraju (ale także Chin i Rosji) jagoda kamczacka stanowi podstawowy środek zapobiegający licznym chorobom, ale też lek na występujące już dolegliwości.

Stosując profilaktycznie jagodę, zapobiegamy bowiem: anemii, miażdżycy, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczemu oraz nowotworom. Z kolei dzięki swemu działaniu antywirusowemu, antybakteryjnemu i antyseptycznemu jagoda przeciwdziała wszelkim infekcjom, wzmacniając odporność organizmu.

Azjaci i Rosjanie również poznali właściwości prozdrowotne jagody kamczackiej. Owoc ten zaleca się osobom z: dolegliwościami sercowo-naczyniowymi, nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów, podwyższonym poziomem glukozy we krwi, miażdżycą i otyłością.

Badania naukowe wykazały również, że owoce wiciokrzewu sinego aktywnie zwalczają bakterie i drobnoustroje, między innymi: gronkowca, paciorkowca kałowego, laseczki siennej, maczugowca błonicy czy dwoinki zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.

Niezbadane są zapewne i inne właściwości tej nadzwyczajnej rośliny.



Jagodę kamczacką można uprawiać w ogródku

Zwiększona ostatnimi laty świadomość prozdrowotna społeczeństwa powoduje, że coraz więcej osób trudni się uprawą tej cudownej rośliny. Polskie warunki klimatyczne idealnie nadają się do jej uprawy, gdyż roślina ta nie potrzebuje szczególnych warunków pogodowych. Jest odporna na mrozy i przymrozki oraz zmienne warunki meteorologiczne. Nie znosi jedynie lekkich, piaszczystych i gliniastych gleb, dlatego krzewy jagody kamczackiej najlepiej sadzić w żyznej oraz nasłonecznionej ziemi. Promienie słoneczne sprawią, że owoce będą słodkie.

Krzewy sadzi się wczesną wiosną lub jesienią, dbając o właściwe nawodnienie. Podczas susz należy więc podlewać plantację. Warto dodać, że jagody kamczackiej nie atakują szkodniki, stąd nie ma potrzeby szczególnej pielęgnacji. Można jedynie użyźniać ziemię co 2–3 lata naturalnymi nawozami lub obornikiem.

W drugim roku od posadzenia krzewy zaczynają owocować. W każdym kolejnym zbiory są obfitsze. Owoce nie dojrzewają jednocześnie, stąd ich zbiór odbywa się partiami przez dłuższy okres.



Spożywać surowe owoce lub przetwory

Te niezwykle smaczne owoce można jeść surowe, mogą też stanowić smaczny i pożywny dodatek do deserów, sałatek lub ciast. Zazwyczaj są również bazą do produkcji różnego rodzaju przetworów, takich jak: soki, nalewki, dżemy czy konfitury.

Alternatywą są też oczywiście gotowe produkty dostępne na rynku. Należy jednak w takim przypadku zwrócić uwagę na skład i pochodzenie owoców.
    
Oferujemy Państwu w pełni ekologiczny, 100-procentowy sok z jagody kamczackiej oraz jagody liofilizowane. Proces liofilizacji polega na sublimacyjnym suszeniu owoców – jest to najbardziej zachowawcza i sprawdzona metoda konserwacji. Polega ona na usunięciu wody z zamrożonego produktu poprzez sublimację lodu. W bardzo niskiej temperaturze lód przemienia się bezpośrednio w parę wodną (z pominięciem stanu ciekłego). Proces ten zapewnia naturalną konserwację produktu z jednoczesnym zachowaniem jego pełnych walorów odżywczych i prozdrowotnych.

Z myślą o zdrowiu warto sięgnąć po ten coraz bardziej popularny w naszym kraju owoc wiecznej młodości.
    


Opracował Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj dalej

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

2022-11-28

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

W pierwszej części artykułu wspomniałem, czym są Wedy, co mówią te święte księgi na temat odżywiania, spożywanie jakich produktów nie jest wskazane, co to jest prasada i jak współczesna nauka odn [...]

Czytaj dalej

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

2022-11-25

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

Bylica piołun (Artemisia absinthium), czyli piołun, zwana jest także „psią rutą”, „wermutem” lub „absyntem”. Roślina ta rośnie dziko niemal w całej Europie, Afryce Północnej, w zachodniej części [...]

Czytaj dalej