Miód wielokwiatowy - Skoczylas

Objętość netto: 400 g

Ze względu na to, że miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z wielu rodzajów roślin, każdy słoik może się od siebie trochę różnić, bo barwa, zapach, konsystencja, wartości odżywcze oraz smak miodu wielokwiatowego zależą od czasu zbierania oraz rodzaju roślin.

Cena brutto 22,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł
Ostatnie 3 produkty w magazynie

Ze względu na to, że miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z wielu rodzajów roślin,

każdy słoik może się od siebie trochę różnić, bo barwa, zapach, konsystencja, wartości odżywcze oraz smak miodu wielokwiatowego zależą od czasu zbierania oraz rodzaju roślin. Najczęściej zbiera się go wiosną i wczesnym latem, gdy kwitnie najwięcej roślin.

Ten rodzaj miodu trudno jednoznacznie ocenić, ponieważ zależy od roślin, z których został zebrany nektar oraz pory roku zbiorów. Jednak można się pokusić o prosty podział na miody wiosenne

i późnoletnie, który pozwoli łatwiej opisać skład. A ten jest bogaty i to bez względu na typ miodów.

I tak w produktach wiosennych i wczesno letnich można znaleźć dużą zawartość węglowodanów, głównie cukrów — fruktozy i glukozy. Nie brakuje w nich także kwasów organicznych, szczególnie cytrynowego oraz jabłkowego. Z kolei miody późno letnie i jesienne mają skład bogatszy w biopierwiastki, enzymy i związki organiczne. 

Dodatkowo w obu typach miodów wielokwiatowych można znaleźć niewielkie domieszki wosku oraz pyłku pszczelego, a nawet spadź z drzew iglastych, co wzbogaca walory smakowe i zapachowe produktu. Oczywiście nie brakuje tutaj też witamin i śladowych ilości mikroelementów, w tym przede wszystkim potasu, fosforu, żelaza, wapnia i magnezu. 

Warto zauważyć, że w miód wielokwiatowy zawiera w składzie krzem, który świetnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci

Dodatkowo niepowtarzalny smak tego miodu sprawia, że będzie to wspaniały dodatek na przykład do herbaty. Dawka tego pysznego specyfiku na pewno umili chwile odprężenia.

Korzystne działanie miodu poznajemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, ponieważ wysoka temperatura niszczy właściwości miodu.

Dowiedz się więcej...

Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce

2023-03-13

Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce

Kiedy rozmawiam z ludźmi o różnych zjawiskach, które „nauka oficjalna” uznaje za niewytłumaczalne, często spotykam się z pytaniami: – Jest pan doktorem nauk energoinformacyjnych. Czy te nauki mo [...]

Czytaj więcej

Miód – nektar dla ciała i duszy

2023-01-18

Miód – nektar dla ciała i duszy

Historia pochodzenia miodu odnotowana w źródłach pisanych zaczyna się już 5 tysięcy lat temu. Właśnie wtedy w starożytnych egipskich papirusach opisano sposób produkcji miodu przez lokalnych mies [...]

Czytaj więcej

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

2023-01-04

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

O chorobach ludzi napisano całe tomy encyklopedii medycznych. Lekarze i uczeni na całym świecie próbują odkryć ich „tajemnice”, ale niestety w wielu przypadkach leczone są tylko objawy, a prawdzi [...]

Czytaj więcej

Karob – mączka chleba świętojańskiego

2022-12-07

Karob – mączka chleba świętojańskiego

Czekolada – trudno jej nie lubić. Ba, sporo dietetyków uważa nawet, że gorzka, w umiarkowanych ilościach, jest korzystna dla naszego zdrowia. A to dlatego, że kakao dostarcza organizmowi wiele ce [...]

Czytaj więcej

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj więcej

Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem

2022-11-08

Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem

Imbir (jego kłącze) jest w medycynie i kuchni stosowany od czasu sięgającego 3000 lat przed naszą erą. W starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej był używany przy dolegliwoś [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

Top 3 preparatów naturalnego pochodzenia w Twojej wakacyjnej apteczce

2022-06-20

Top 3 preparatów naturalnego pochodzenia w Twojej wakacyjnej apteczce

Przed nami wakacje. Wielu z nas ma jakieś plany wyjazdowe i nadzieje na miło spędzony czas. Niezależnie, gdzie tym razem wyruszymy, wypadałoby odpowiednio wyposażyć swoją apteczkę. A ponieważ odw [...]

Czytaj więcej

Miód w terapii ran i blizn

2022-03-03

Miód w terapii ran i blizn

Zalety miodu i produktów pszczelich znane są od tysiącleci. Wykorzystywane były one nie tylko do celów kulinarnych, wzbogacając smakowo żywność czy trunki. Arystoteles (ok. 350 r. p.n.e.) zalecał [...]

Czytaj więcej

Oxymel – pogromca przeziębienia

2021-11-15

Oxymel – pogromca przeziębienia

Oxymel to nic innego jak mieszanka octu z miodem (z łaciny „kwas i miód“ i ze starożytnej greki – również) stosowana jako lek. Obecnie oxymel wytwarzany jest również z dodatkiem soków owocowych o [...]

Czytaj więcej

Domowe maseczki na poprawę urody

2021-09-06

Domowe maseczki na poprawę urody

Od zawsze ludzkość stosuje różne metody, które mają poprawić urodę i pomóc w zachowaniu młodości. W sklepach można znaleźć wiele kosmetyków, które właśnie temu służą. Jednak wcale nie trzeba kupo [...]

Czytaj więcej

ŁUSZCZYCA – krępujący problem

2021-08-27

ŁUSZCZYCA – krępujący problem

Jedną z najczęstszych chorób skóry jest łuszczyca. Szacuje się, że w Polsce cierpi na tę przypadłość około 700 tys. osób. Zmiany występujące na skórze są dla chorego krępujące, stąd zazwyczaj zak [...]

Czytaj więcej

Trening w upale

2021-08-12

Trening w upale

Kiedy robi się coraz cieplej, musimy włożyć więcej wysiłku, żeby podołać reżimowi treningowemu. Kosztuje nas to sporo sił. Bieganie przy wysokiej temperaturze nie należy do przyjemności. Jest tru [...]

Czytaj więcej

Miód – jego cenne właściwości i zastosowanie w kosmetologii

2021-08-06

Miód – jego cenne właściwości i zastosowanie w kosmetologii

Właściwości miodów znane są od starożytności. W egipskich grobowcach znaleziono naczynia, które zawierały śladowe ilości miodu. Oznacza to bowiem, że miód był uważany za bardzo cenny, skoro skład [...]

Czytaj więcej

Śliwki suszone

2021-07-27

Śliwki suszone

Śliwki suszone są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości prozdrowotnych. To doskonała przekąska, smaczny dodatek do różnych potraw, a także składnik pysznego świątecznego kompotu. Spożywanie t [...]

Czytaj więcej

Konsumencie – zapoznaj się z miodami

2021-03-05

Konsumencie – zapoznaj się z miodami

W zależności od rodzaju pożytku i terminu odbioru miodu z ula, możemy wyróżnić miody wiosenne, letnie i jesienne.

Czytaj więcej

Nektar, od tego się zaczyna…

2021-03-04

Nektar, od tego się zaczyna…

Skład chemiczny nektaru jest cechą gatunkową, zależy od fazy rozwoju kwiatu i od czynników wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

Czytaj więcej

Z dzienniczka pszczelarza – warunki przechowywania miodu

2021-03-03

Z dzienniczka pszczelarza – warunki przechowywania miodu

Każdy konsument marzy, żeby otrzymać produkt jak najświeższy o najlepszych właściwościach. Producenci zaś dokładają staranności, aby ich produkty zachowywały świeżość jak najdłużej.

Czytaj więcej

Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!

2021-02-26

Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!

Pierzga pszczela, zwana „pszczelim chlebkiem”, jest nieodzowną substancją wytwarzaną przez pszczoły.

Czytaj więcej

Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!

2021-02-24

Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!

Mleczko pszczele jest naturalną wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Zalicza się je do produktów pszczelich będących naturalnym wytworem pszczół.

Czytaj więcej

Łukasz Uliasz :Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje

2021-02-19

Łukasz Uliasz :Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje

Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje Naturopata i pszczelarz z kilkupokoleniowymi tradycjami - Łukasz Uliasz opowiada o propolisie jako naturalnym, skutecznym środku bakterio-, [...]

Czytaj więcej

Czas na lipę

2021-02-18

Czas na lipę

W pewnym doświadczeniu zostały przebadane wodno-etanolowe ekstrakty z kwiatostanów lipy. Oznaczono w nich związki polifenolowe, a następnie w różnych modelowych reakcjach sprawdzono ich działa [...]

Czytaj więcej

Pieczarka i jej rewelacyjny wpływ na zdrowie

2021-02-01

Pieczarka i jej rewelacyjny wpływ na zdrowie

Obecnie jest popularna, powszechnie uprawiana i spożywana na całym świecie. Pieczarka dwuzarodnikowa, czyli Agaricus bisporus (gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych – Agaricaceae), d [...]

Czytaj więcej

Bieganie dla dzieci – jak do tego podejść?

2021-01-28

Bieganie dla dzieci – jak do tego podejść?

Czym skorupka za młodu… Aktywność ruchowa u dzieci jest naturalnym składnikiem ich życia. Dzieci lubią wspinać się na drzewa, rzucać kamieniami i biegać z rówieśnikami. Nasze pociechy mają dużo e [...]

Czytaj więcej

Propolis mocarny obrońca odporności

2020-11-23

Propolis mocarny obrońca odporności

Historia i pochodzenie propolisu Propolis, z greki jak i łaciny pro polis „obrońca miasta” (zewnętrzny mur ochraniający miasto), to w rzeczywistości także obrona pszczelego gniazda, domu pszczół [...]

Czytaj więcej

Dysfonia – jak sobie z nią radzić

2020-10-31

Dysfonia – jak sobie z nią radzić

Zaburzenia w fonacji, czyli w wydawaniu głosu spowodowane nadwyrężeniem krtani, są przypadłościami, które na pewno utrudniają codzienne życie. Jednak istnieją naturalne sposoby mogące temu zaradzić.

Czytaj więcej

 Miód i zioła w chorobie przeziębieniowej

2020-09-16

Miód i zioła w chorobie przeziębieniowej

Charakterystyka choroby Choroba przeziębieniowa określana jest często jako przeziębienie. To następstwo wychłodzenia organizmu, które powoduje obniżenie odporności. Właśnie w tych warunkach doch [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu