Miód wielokwiatowy - Skoczylas
Ze względu na to, że miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z wielu rodzajów roślin, każdy słoik może się od siebie trochę różnić, bo barwa, zapach, konsystencja, wartości odżywcze oraz smak miodu wielokwiatowego zależą od czasu zbierania oraz rodzaju roślin.
Cena brutto 22,00 zł
Ze względu na to, że miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z wielu rodzajów roślin,
każdy słoik może się od siebie trochę różnić, bo barwa, zapach, konsystencja, wartości odżywcze oraz smak miodu wielokwiatowego zależą od czasu zbierania oraz rodzaju roślin. Najczęściej zbiera się go wiosną i wczesnym latem, gdy kwitnie najwięcej roślin.
Ten rodzaj miodu trudno jednoznacznie ocenić, ponieważ zależy od roślin, z których został zebrany nektar oraz pory roku zbiorów. Jednak można się pokusić o prosty podział na miody wiosenne
i późnoletnie, który pozwoli łatwiej opisać skład. A ten jest bogaty i to bez względu na typ miodów.
I tak w produktach wiosennych i wczesno letnich można znaleźć dużą zawartość węglowodanów, głównie cukrów — fruktozy i glukozy. Nie brakuje w nich także kwasów organicznych, szczególnie cytrynowego oraz jabłkowego. Z kolei miody późno letnie i jesienne mają skład bogatszy w biopierwiastki, enzymy i związki organiczne.
Dodatkowo w obu typach miodów wielokwiatowych można znaleźć niewielkie domieszki wosku oraz pyłku pszczelego, a nawet spadź z drzew iglastych, co wzbogaca walory smakowe i zapachowe produktu. Oczywiście nie brakuje tutaj też witamin i śladowych ilości mikroelementów, w tym przede wszystkim potasu, fosforu, żelaza, wapnia i magnezu.
Warto zauważyć, że w miód wielokwiatowy zawiera w składzie krzem, który świetnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci
Dodatkowo niepowtarzalny smak tego miodu sprawia, że będzie to wspaniały dodatek na przykład do herbaty. Dawka tego pysznego specyfiku na pewno umili chwile odprężenia.
Korzystne działanie miodu poznajemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, ponieważ wysoka temperatura niszczy właściwości miodu.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2023-03-13
Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce
2023-01-18
Miód – nektar dla ciała i duszy
2023-01-04
„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”
2022-12-07
Karob – mączka chleba świętojańskiego
2022-11-29
Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół
2022-11-08
Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem
2022-09-26
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)
2022-06-20
Top 3 preparatów naturalnego pochodzenia w Twojej wakacyjnej apteczce
2022-03-03
Miód w terapii ran i blizn
2021-11-15
Oxymel – pogromca przeziębienia
2021-09-06
Domowe maseczki na poprawę urody
2021-08-27
ŁUSZCZYCA – krępujący problem
2021-08-12
Trening w upale
2021-08-06
Miód – jego cenne właściwości i zastosowanie w kosmetologii
2021-07-27
Śliwki suszone
2021-03-05
Konsumencie – zapoznaj się z miodami
2021-03-04
Nektar, od tego się zaczyna…
2021-03-03
Z dzienniczka pszczelarza – warunki przechowywania miodu
2021-02-26
Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!
2021-02-24
Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!
2021-02-19
Łukasz Uliasz :Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje
2021-02-18
Czas na lipę
2021-02-01
Pieczarka i jej rewelacyjny wpływ na zdrowie
2021-01-28
Bieganie dla dzieci – jak do tego podejść?
2020-11-23
Propolis mocarny obrońca odporności
2020-10-31
Dysfonia – jak sobie z nią radzić
2020-09-16
Miód i zioła w chorobie przeziębieniowej
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również
Witamina B-complex - suplement diety - 60 kapsułek -...