Cytryna – wsparcie dla zdrowia i urody

Cytryna – wsparcie dla zdrowia i urody

Cytryna zwyczajna (Citrus limon) to popularne drzewo owocowe z rodziny rutowatych. Jest to ciepłolubna roślina pochodząca z południowych regionów Azji, takich jak Chiny i Indie, gdzie była uprawiana już kilka tysięcy lat temu. W czasach starożytnych została rozpowszechniona przez kupców i podróżników, dzięki czemu dotarła do innych części świata. 

Cytryny są znane i cenione ze względu na swe walory smakowe, jak i prozdrowotne doceniają je liczne rzesze konsumentów z całego świata. Cytryna uprawiana w wielu zakątkach naszego globu stanowi nie tylko wartościowy dodatek w kuchni, ale również wspiera zdrowie i urodę. Często także wykorzystywana jest jako środek dezynfekujący, znalazła również zastosowanie w przemyśle: chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym czy spożywczym. Dzięki temu owocowi można wpłynąć na poprawę zdrowia i urody.


Prozdrowotne właściwości cytryny


Wzmacnia odporność


Cytryna jest dobrym źródłem witaminy C, która jak wiadomo utrzymuje w ryzach zdrowie układu odpornościowego. Mechanizm ten polega na zwiększaniu produkcji białych krwinek walczących z infekcjami i chorobami. Obecna w cytrynie witamina C wraz z flawonoidami o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez działanie wolnych rodników tlenowych. Jak wiadomo, uszkodzenia te mogą prowadzić do wielu chorób, takich jak np.  nowotwory czy choroby serca.


Wspiera prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża ciśnienie


Cytryna pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Wiele badań wskazuje na to, że obecne w cytrynie: witamina C, kwas cytrynowy, potas i flawonoidy wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krwionośnego. Ponadto dzięki flawonoidom obecnym w cytrynie naczynia krwionośne są bardziej elastyczne, mają możliwość swobodniejszego rozszerzania się, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Z kolei kwas cytrynowy reguluje poziom sodu i potasu we krwi, także wpływając na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Niewielkie ilości rutyny obecne w cytrynie mogą pomóc w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych, poprawiać ich elastyczność oraz zmniejszać ryzyko powstawania zakrzepów.

Wspomaga trawienie, wspiera odchudzanie

Cytryna uważana jest za naturalny środek wspomagający trawienie. Kwas cytrynowy pomaga regulować poziom pH w żołądku, a to z kolei pomaga zapobiec kumulacji gazów, zaparciom i innym dolegliwościom trawiennym. Picie wody z cytryną umożliwia lepsze trawienie pokarmu. W cytrynie obecne są także pektyny wspierające pracę jelit, dzięki poprawieniu perystaltyki jelit i trawienia. Cytryna usprawnia  proces trawienia i usuwania toksyn z organizmu, dlatego sok z cytryny wydaje się być niezbędny w procesie przeprowadzania wszelkich kuracji detoksykacyjnych. Związki zawarte w cytrynie wspomagają procesy metaboliczne, przyspieszając utratę wagi.  Picie wody z cytryną może także pomóc w utrzymaniu uczucia sytości przez dłuższy czas, dzięki czemu zmniejsza się chęć sięgania po niezdrowe przekąski.

Cytryna poprawia jakość skóry

Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu cytryna może wpłynąć na poprawę jakości skóry, znacznie ją odmładzając. Pomaga też w regulacji poziomu pH skóry, zmniejszając różne dolegliwości skórne, takie jak np. trądzik. Warto pamiętać, że cytryna wspomaga produkcję kolagenu – białka niezmiernie ważnego dla kondycji  zdrowej i jędrnej skóry. Woda z cytryną jest często stosowana jako naturalny tonik do skóry, który oczyszcza i odświeża.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Jelita – nasz drugi mózg

2024-05-22

Jelita – nasz drugi mózg

Jelita nazywane są naszym „drugim mózgiem”. Gdy niedomagają, odbija się to negatywnie na całym organizmie. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Co warto wiedzieć o cynku

2024-05-21

Co warto wiedzieć o cynku

Gdyby zrobić ranking składników pokarmowych najważniejszych dla zdrowia człowieka, to na szczycie tej listy znalazłby się cynk. Związek dość mało znany. Chcesz go poznać?

Czytaj dalej

Żywienie makrobiotyczne według Jewgienija Lebiediewa

2024-05-14

Żywienie makrobiotyczne według Jewgienija Lebiediewa

Leczenie alternatywne zdobywa ostatnimi laty coraz więcej zwolenników. Niezwykle dużą skutecznością w leczeniu poważnych chorób ma żywienie makrobiotyczne autorstwa Jewgienija Lebiediewa. Sprawdź.

Czytaj dalej

Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół

2024-05-09

Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół

Apiterapia jest metodą leczenia za pomocą różnych produktów, które są wytwarzane przez pszczoły. Wykorzystuje się nie tylko miód, ale także jad pszczeli oraz propolis. Zobacz jak działa.

Czytaj dalej