Guarana - zastrzuyk energii

Guarana - zastrzuyk energii

Guarana (Paullinia cupana) jest gatunkiem pnącza należącym do rodziny mydleńcowatych. Inne określenia tej rośliny to „osmęta” oraz „cierniopląt”. Występuje w dorzeczu Amazonii. Od stuleci jest stosowana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej jako środek leczniczy oraz wzmacniająca używka poprawiająca zarówno kondycję fizyczną, jak i psychiczną. Głównym eksporterem tej rośliny na cały świat jest Brazylia. 

Skład 


W składzie guarany znajdują się ksantyny, takie jak: kofeina, procyjanidyny, a także katechiny. Występuje również teoflilina, epikatechina oraz garbniki. 

Właściwości 

  • Guarana niweluje uczucie zmęczenia, dodaje energii i wpływa na zwiększenie witalności. Dobrze sprawdza się u osób uprawiających sport, aktywnych ruchowo i pracujących fizycznie. Pozwala na intensywniejszy wysiłek. 
  • Wpływa na zmniejszenie uczucia głodu, a także pragnienia.  
  • Poprawia nastrój i samopoczucie. Zwiększa chęci do działania i podołania zadaniom. Dzieje się tak dzięki substancjom zawartych w guaranie, które silnie pobudzają ośrodkowy układ nerwowy w organizmie człowieka.   
  • Usprawnia pracę mózgu i funkcjonowanie umysłu. Wpływa na lepsze przyswajanie wiedzy, wyostrza pamięć, pozwala na większe skupienie i poprawienie szybkości reakcji. 
  • Wykazuje działanie antybakteryjne.  
  • Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zwalcza wolne rodniki i zabezpiecza przed rozwojem komórek nowotworowych. 
  • Działa przeciwbólowo.
  • Ma właściwości antygrzybicze. 
  • Powoduje szybsze bicie serca oraz wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych. 
  • Wzmacnia odporność organizmu. 
  • Łagodzi migreny i uśmierza bóle głowy.
  • Pomaga spalić tkankę tłuszczową, dzięki czemu nadaje się dla osób, które się odchudzają.  
  • Sprawdza się przy zaburzeniach erekcji u mężczyzn. Podnosi libido przez poprawę krążenia. Wzmaga potencję w przypadku przemęczenia. 
  • Pozwala na skuteczne obniżenie poziomu stresu i niepokoju. 
  • Minimalizuje odczucie znużenia. 
  • Zabezpiecza przed schorzeniami i chorobami związanymi z metabolizmem. 
  • Guarana jest zalecana osobom, które długo i intensywnie pracują oraz uczą się. 
  • Rozgrzewa organizm. 

Przeciwwskazania

Guarana nie powinna być stosowana przez osoby zmagające się z:

  • chorobami układu pokarmowego, 
  • chorobą wrzodową,
  • chorobami serca, 
  • osteoporozą,
  • cukrzycą, 
  • nadciśnieniem.  

Spożywanie guarany nie jest zalecane również kobietom będącym w ciąży oraz karmiącym piersią. 


W przypadku nieprawidłowego stosowania może skutkować takimi objawami jak: kołatanie serca, bezsenność, zwiększony poziom ciśnienia tętniczego.


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Ćwiczenia na rwę kulszową

2024-04-24

Ćwiczenia na rwę kulszową

Czasami przy niekontrolowanym schyleniu się nagle czujemy ostry ból w okolicach odcinka lędźwiowego kręgosłupa. To może oznaczać, że właśnie mamy do czynienia z rwą kulszową. Jak sobie pomóc?

Czytaj dalej

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej