Jod – pogromca patogenów chorobotwórczych

Jod – pogromca patogenów chorobotwórczych


Jod to kluczowy pierwiastek biorący udział w wielu procesach istotnych dla naszego życia i zdrowia. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować, dlatego  musimy go pozyskiwać wraz z pokarmami lub suplementami. Wolny jod bardzo łatwo się ulatnia. Choć jodowana sól spożywcza jest powszechnie dostępna, to nadal nie uzupełnia ona jodu w wystarczającym stopniu. Większość jodu ulatnia się, z łatwością przedostając się przez otwory w solniczce. Więc jeśli chcemy ocalić jak najwięcej tego cennego pierwiastka, sól powinna być zamknięta w szczelnym słoiczku. Jednak jodowana sól spożywcza nadal nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.


W niniejszym artykule skupię się na jednym z wielu jego właściwości, a mianowicie na jego wykorzystywaniu zewnętrznym.


Wielka siła drzemie w jodzie


„Ludzie w XXI wieku absolutnie muszą suplementować jod. Jod jest jedynym lekarstwem, które odgradza nas od antybiotykooporności” – dr Mark Sircus.


Jodyna – pamiętam, jak w wieku dziecięcym byłam nią smarowana. Jako aktywny dzieciak często zaliczałam upadki lub urazy, które kończyły się smarowaniem żółtym płynem o charakterystycznym zapachu. Do tej pory jodu używa się w szpitalach podczas różnych zabiegów czy operacji, odkaża się nim różne narzędzia, powierzchnie ze względu na swoje właściwości antyseptyczne o szerokim spektrum działania.


Jodyna to rozcieńczony roztwór jodu w etanolu z dodatkiem jodku potasu. Stosowana do użytku zewnętrznego,służy do dezynfekcji skóry. Można nią także uzdatniać wodę.


Jod ma udowodnione działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Potrafi zneutralizować: bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, prątki pleśni, zarodniki, pierwotniaki i drożdże oporne na antybiotyki, co jest jego wielką zaletą. Patogeny chorobotwórcze nie uodporniają się na jod. Po zetknięciu z jodem większość form wegetatywnych drobnoustrojów ginie w ciągu 15–30 sekund po kontakcie. Jeszcze raz chciałam podkreślić – medycy używają jodu w celu wybicia patogenów znajdujących się na zewnątrz, do zwalczania wewnętrznych infekcji jodu nie wykorzystuje się.


Dr Mark Sircus, autor książki użył dosadnych słów na poparcie skuteczności jodu: „Niezastosowanie jodu jako pierwszej linii obrony przed infekcjami jest prawie samobójstwem“.


Zastosowanie jodu w praktyce


Jod jest prawdziwym pogromcą drobnoustrojów chorobotwórczych. Do użytku zewnętrznego jod wykorzystuje się przy zakażeniach skóry i błon śluzowych wywołanych działaniem bakterii, grzybów, wirusów. Wspiera gojenie ran, otarć, oparzeń czy owrzodzeń.
Wiele kobiet po antybiotykoterapii cierpi z powodu infekcji drożdżakowych pochwy. Antybiotyki zaburzają równowagę bakteryjną, wywołując infekcje grzybicze i drożdżakowe. Jod jest pomocny w zmniejszeniu ostrego i przewlekłego  zapalenia pochwy wywołanego drożdżycą, rzęsistkowicą czy innymi zakażeniami  (np. Gardenella vaginalis).


Jod często wykorzystywany jest w ramach dezynfekcji skóry przed wprowadzeniem igły lub cewnika, a także przed zabiegami chirurgicznymi.  Jod spotkać można również w gabinetach stomatologicznych, stosuje się go do pędzlowania ubytków próchniczych, odkażania rąk, dezynfekcji instrumentów chirurgicznych, sprzętu i pomieszczeń szpitalnych i laboratoryjnych. W okulistyce także znalazł zastosowanie – jodem smaruje się okolice oczu, a w przypadku wirusowego zapalenia spojówek płukanie oczu jodem powoduje szybsze gojenie.


Jod znalazł szerokie zastosowanie w: chirurgii, dermatologii, pediatrii, urologii, ginekologii, stomatologii oraz w innych działach medycyny, warto więc zasilić swoją domową apteczkę tym cennym medykamentem.


Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Kolagen i aminokwasy – jak wspierają regenerację i zdrowie stawów

2025-09-17

Kolagen i aminokwasy – jak wspierają regenerację i zdrowie stawów

W poszukiwaniu skutecznych metod wspierania zdrowia stawów coraz większe zainteresowanie budzi kolagen – białko strukturalne o unikalnych właściwościach, a także aminokwasy. Sprawdźmy co kryją?

Czytaj dalej

Rola elektrolitów w utrzymaniu energii i nawodnienia przez cały rok

2025-09-09

Rola elektrolitów w utrzymaniu energii i nawodnienia przez cały rok

Nie trzeba nikomu tłumaczyć, jak ważną rolę odgrywają elektrolity w okresie letnich upałów czy dużego wysiłku. Aby jednak cieszyć się zdrowiem, należy zadbać o ich prawidłowy poziom przez cały ro [...]

Czytaj dalej

Naturalne probiotyki na odporność

2025-09-04

Naturalne probiotyki na odporność

Dużo się mówi o probiotykach (szczególnie w reklamach), choć nie każdy dokładnie wie, o czym tak właściwie mowa. Sprawdź i jedz na zdrowie.

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2025-08-28

Magnez – życiodajny biopierwiastek

Człowiek nie może być zdrowy bez magnezu. Ten niedoceniany biopierwiastek jest niezbędny do życia wielu organizmów żywych (nie tylko ludzi). Co jednak powoduje, że latem tracimy go tak dużo? Sprawdź.

Czytaj dalej

Oznaki niedoboru witaminy D

2025-08-22

Oznaki niedoboru witaminy D

Niedobór witaminy D to powszechny problem, który może dotknąć niemal każdego, jednak niektóre grupy osób są szczególnie na niego narażone. Kto powinien szczególnie zadbać o kontrolę poziomu witaminy D

Czytaj dalej