Świeże soki warzywne i owocowe

Świeże soki warzywne i owocowe

Wyciskane soki są bardzo popularne nie tylko dlatego, że są pyszne w smaku i zaspokajają pragnienie, ale również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. W porównaniu z gotowymi sokami sklepowymi odpowiednio przygotowane świeże soki warzywno-owocowe są bogatym źródłem witamin i minerałów, a organizm łatwo je przyswaja, przy czym zawierają niedużo kalorii. 

Soki są często spotykanym elementem diety każdego miłośnika zdrowego odżywiania, a wraz ze wzrostem popularności domowych wyciskarek soki stały się jeszcze bardziej dostępne.

Dlaczego warto pić soki?

Soki wyciskane to bardzo prosty i szybki sposób na dostarczenie organizmowi witamin oraz antyoksydantów. Są one również świetnym środkiem pozwalającym ograniczyć picie szkodliwych słodkich napojów gazowanych i kawy. Na przykład sok z marchewki jest bogatym źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry i dobry wzrok. Sok pomarańczowy zawierający witaminy: A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B wspiera system immunologiczny i wspomaga funkcjonowanie systemu nerwowego, a sok z selera naciowego ma witaminy C i E, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak: magnez, cynk, żelazo czy wapń. Właśnie dzięki temu obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę przewodu pokarmowego i przyspiesza metabolizm. Regularne spożywanie napojów warzywno-owocowych wspiera odporność organizmu, pozytywnie wpływa na wygląd skóry i samopoczucie, a dzięki przeciwutleniaczom spowalnia też proces starzenia.

Według dietetyków soki z warzyw i zieleniny są zdrowsze niż owocowe – przede wszystkim dlatego, że zawierają mniej cukru i charakteryzują się niższą kalorycznością. Przy zakupie wyciskarki do soków warto więc zwrócić szczególną uwagę na sprzęty, które dobrze radzą sobie z zieleniną, czyli z: natką pietruszki, selerem naciowym, jarmużem i szpinakiem, a także z warzywami: marchwią, burakiem, selerem, rzepą, kapustą itp. W przypadku gdy nie odpowiada nam smak soku warzywnego, możemy łączyć go z sokiem z cytryny, pomarańczy, arbuza, dyni, jabłek, gruszek oraz innych owoców.

Sokowirówka czy wyciskarka?

Na rynku jest mnóstwo marek i modeli sokowirówek oraz wyciskarek wolnoobrotowych, a wybór dobrego sprzętu często stanowi problem. Nikogo nie zdziwi fakt, że wyciskarki wolnoobrotowe są bardziej popularne niż sokowirówki. Sokowirówka rozdrabnia owoce i warzywa przez szybko obracające się ostrza, w wyniku czego sok bardzo szybko się utlenia, ma dużo piany, rozwarstwia się, a co najważniejsze – taki proces niszczy część witamin, minerałów i enzymów. Wyciskarka wolnoobrotowa z kolei jest zaprojektowana w zupełnie inny sposób. Jest ona wyposażona w wałek ślimakowy, który miażdży składniki. Taki sprzęt pozwala zachować znacznie więcej witamin, minerałów i enzymów, ma jednolitą konsystencję i dłużej utrzymuje świeżość. Poza tym wyciskarka wolnoobrotowa w porównaniu z sokowirówką świetnie wyciska sok nie tylko z owoców i warzyw, ale także z zieleniny.

Wybierając wyciskarkę wolnoobrotową, warto się zastanowić nad tym, z jakich składników najczęściej będziemy wyciskać soki. Przy wyciskaniu soku z miękkich składników sprawdzi się wyciskarka pionowa, a przy zieleninie oraz twardych warzywach i owocach – pozioma.

Byzoo Rhino

Pozioma wyciskarka holenderskiej firmy Byzoo od kilku lat cieszy się popularnością dzięki swojej niezawodności i bardzo dobrym parametrom technicznym. Model Rhino został wyposażony w indukcyjny bezszczotkowy silnik osiągający aż 250 W mocy przy wyjątkowo niskich obrotach – jedynie 54 obrotów na minutę. Dzięki temu wyciskarka nie zacina się nawet na bardzo twardych czy włóknistych składnikach i jest idealnym sprzętem do wyciskania soku z selera naciowego, pietruszki, pokrzywy, marchwi, buraka oraz innych bogatych w witaminy składników. O wysokiej jakości wyciskarki świadczą nie tylko liczne pozytywne opinie jej posiadaczy, ale też bardzo długa, dziesięcioletnia, gwarancja. Dzięki dodatkowym elementom wyciskarka jest sprzętem wielofunkcyjnym, posłuży ona do wyciskania soku, przygotowania past warzywnych, hummusów, masła orzechowego, mleka roślinnego, a nawet domowego makaronu.

Inne wpisy w tej kategorii

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

2025-12-05

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

Moment, w którym z serca szykujesz mikołajkowy prezent, jest jednocześnie małą interwencją prozdrowotną dla twojej psychiki i układu odpornościowego. Sprawdź co jeszcze zyskujesz dając prezent.

Czytaj dalej

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

2025-12-01

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

Stabilizacja ciała potrzebna jest nie tylko tym osobom, które uprawiają sport. Wpływa na lepszą koordynację ruchową i ma zastosowanie na różnych płaszczyznach życia.

Czytaj dalej

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

2025-11-27

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

Choć wiele kobiet doświadcza w tym czasie spadku energii, wahań nastroju czy uderzeń gorąca, to świadome, holistyczne podejście może sprawić, że menopauza stanie się łagodnym, naturalnym etapem życia.

Czytaj dalej

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

2025-11-17

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

W trakcie cyklu miesiączkowego tkanka endometrium pogrubia się, przygotowując macicę do ewentualnej implantacji zarodka. Zgodnie z ajurwedą, ten proces wynika z działania poshaka kapha. Poznaj go.

Czytaj dalej

Wzmocnij odporność w 30 dni

2025-10-30

Wzmocnij odporność w 30 dni

Patogeny atakują głównie w okresie jesienno-zimowym, ale o odporność warto dbać przez cały rok. Podpowiadamy jak.

Czytaj dalej

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

2025-10-21

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i odporności. Niestety stres, siedzący tryb życia i zła dieta spowalniają ich pracę. Sprawdź, jak naturalnie pobudzić jelita do działania.

Czytaj dalej