Włącz owoce goji do swojej zdrowej diety

Włącz owoce goji do swojej zdrowej diety

Kolcowój szkarłatny (Lycium barbarum) to krzew z rodziny psiankowatych pochodzący z Chin. Gałązki rośliny pokryte są kolcami – stąd jej nazwa. Owoce kolcowoju, znane bardziej jako jagody goji, są wysoko cenione w medycynie chińskiej, gdzie od ponad 2000 lat funkcjonują jako tradycyjne zioło lecznicze i suplement diety.

Roślina ta stanowi część farmakopei chińskiej, zalecana jest w dolegliwościach, takich jak: pogorszenie widzenia, niestrawności, bóle brzucha, bóle i zawroty głowy, suchy kaszel, zmęczenie czy bezpłodność.

Mimo iż Azja jest rodzimym kontynentem, na którym zadomowił się kolcowój, to jako roślinę uprawną spotkać go można w wielu zakątkach globu. Także w Polsce kolcowój szkarłatny jest wdzięczną rośliną do uprawy, nieźle znosząc nasze warunki klimatyczne, dlatego warto rozważyć jego uprawę w przydomowym ogrodzie. Krzew osiąga rozmiary do 3 m wysokości.

Jagody goji jako zdrowa przekąska

Jagoda goji ma podłużny kształt, jej kolor waha się od pomarańczowego do ciemnoczerwonego i osiąga rozmiary do 2 cm. Miąższ jest mięsisty, o gorzko-słodkim smaku, a skórka sucha i twarda. Jagodę można jeść na surowo, w handlu często spotyka się postać liofilizowaną. Owoce są także przetwarzane na: proszki, suplementy, nalewki, wina, jak również suszone jagody mogą stanowić interesujący dodatek do herbaty. Jako zdrowa przekąska –  zarówno świeże jak i suszone jagody goji – mogą być dodawane do: koktajli, owsianki, jogurtów, deserów, wypieków, słodkich sosów.

Fitochemia jagód goji

Ze względu na bardzo bogaty skład jagody goji zaliczane są do grupy tzw. superżywności (superfood). W owocach zidentyfikowano: polisacharydy, betainę, fenole, karotenoidy (zeaksantynę i β-karoten), flawonoidy (kemferol, kwercetynę oraz mirycetynę), witaminy z grupy B, witaminę C, aminokwasy, kumaryny, terpeny, sterole, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, fumarowy oraz szikimowy), antocyjany, olejki eteryczne, błonnik, glikolipidy, aminokwasy, sole mineralne (żelazo, selen, wapń, potas, cynk).

Właściwości prozdrowotne goji

Jagody goi to surowiec bardzo dobrze przebadany. Wyniki wielu badań wskazują na działanie: stymulujące układ odpornościowy, przeciwutleniające, opóźniające procesy starzenia, przeciwglikemiczne oraz przeciwnowotworowe.

Badania dowiodły, że owoce  kolcowoju szkarłatnego są skutecznym środkiem przeciwstarzeniowym. Składniki czynne zmniejszają uszkodzenia DNA, opóźniając starzenie biologiczne.

Jagody goi skutecznie redukują stres oksydacyjny, jednocześnie promując zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych. Ponadto owoce te mają zdolność do aktywowania najważniejszych komórek odpornościowych (limfocyty T i B, makrofagi, komórki NK). W jednym z badań ujawniono, że jagody goji mogą opóźniać  zanik grasicy i śledziony, hamować zaprogramowaną śmierć komórek oraz zmniejszać uszkodzenia DNA u starzejących się myszy.

Jagody goji – ochrona oczu

Ze względu na wysoki poziom zeaksantyny jagody goji niosą pomoc w problemach ze wzrokiem. Zeaksantyna zapobiega uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki oraz przez promieniowanie ultrafioletowe.

Stabilizacja poziomu cukru we krwi

Jagody goji pomagają w kontrolowanym uwalnianiu glukozy do krwi, co wykazały przeprowadzone badania. Owoce kolcowoju szkarłatnego pomagają regulować poziom cholesterolu, wspomagają leczenie cukrzycy typu 2, korzystnie wpływając na glikemię oraz poziom  trójglicerydów we krwi.

Jagody goji są owocami bezpiecznymi. U zdrowych osób nie wywołują żadnych skutków ubocznych ani niepożądanych reakcji. Większość osób może je jeść lub suplementować przez 3 miesiące bez obawy o wystąpienie reakcji alergicznych. Na zdrowie!

Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej