Dzika Róża owoce suszone 250g

Cena brutto 15,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Dzika Róża owoce suszone 250g

Dzika róża jest bardzo popularnym krzewem z rodziny różowatych. Na całym świecie jest jej aż około 1400 gatunków. Poza półkulą północną (strefa umiarkowana i ciepła), rośnie także w Australii i Nowej Zelandii. Można powiedzieć, że to roślina z długą – bo sięgającą aż średniowiecza – tradycją. Na ziemiach polskich stosowano ją w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (to głównie dzięki temu, że roślina ta jest bardzo bogata w witaminę C; oprócz niej zawiera także duże ilości witamin: B2, K, PP, E, a także garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, pektyny i cukry). Zawarte w owocach witaminy są łatwo przyswajalne. Witamina C jest chroniona przed rozkładem dzięki flawonoidom i kwasom organiczny. Dolegliwości wątrobowe, biegunki, nadciśnienie, choroby serca – na te przypadłości także zaleca się stosowanie dzikiej róży.

Cenne w tej roślinie są jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, owrzodzenia, oparzenia. Najczęściej jest wykorzystywany dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Ponieważ owoce dzikiej róży działają wzmacniająco na organizm, to szczególnie poleca się je dzieciom, osobom starszym, a także tym, które dochodzą do zdrowia po ciężkich chorobach.

Dzika róża (owoce) według literatury była zalecana, gdyż:

  • zapobiegała niedoborom witamin,
  • leczyła awitaminozę,
  • działała antyszkorbutowo,
  • stosowana była przy zaburzeniach pracy dróg trawiennych, w tym niedomaganiu pęcherzyka żółciowego,
  • działała przeciwzapalnie i ściągająco (garbniki),
  • wspomagała leczenie chorób dróg moczowych (infekcje, krwiomocz, kamica nerkowa – kwaśny odczyn zapobiega rozwojowi bakterii),
  • działała kojąco na rany, blizny, oparzenia, wybroczyny skórne, owrzodzenia żołądka, jelit,
  • zapobiegała rozwojowi nowotworów – witamina C nie dopuszcza do powstawania rakotwórczych związków w trakcie przemian azotowych zachodzących w procesie trawienia,
  • wspomagała działanie ziół regulujących pracę serca.

Przygotowanie: 

Herbatka – łyżkę takiej mieszanki wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. 

Napar – łyżkę owoców róży zalać 250 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Odcedzić. Pić 2–3 razy dziennie w zastępstwie herbaty lub kompotu. Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym. Nalewka – 500 g owoców róż zasypać 250 g cukru. Zalać 1 litrem mocnego, czerwonego wina lub wódki (40-procentowej). Pozostawić w ciepłym miejscu na 7 dni. Po tygodniu odcedzić. Pić 1–2 razy dziennie po jednym małym kieliszku w stanach ogólnego osłabienia.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

BRAHMI (Bacopa monnieri)

2020-07-17

BRAHMI (Bacopa monnieri)

W związku z dużą ilością saponin roślina wzbudziła zainteresowanie ajurwedy. Oprócz saponin steroidowych (zwanych też bakozydami) w roślinie występują alkaloidy, takie jak brahmina i herpestyna.

Czytaj więcej

Tatarak (Acorus calamus)

2020-07-17

Tatarak (Acorus calamus)

Jako surowiec wykorzystywane są: kłącza, korzeń czy czasami liście lub kwiaty. Głównie w spożywczym i kosmetycznym przemyśle. W ajurwedzie stosowana jest do: herbat, olejków, papek czy tabletek.

Czytaj więcej

VASAKA (Justicia adhatoda)

2020-07-17

VASAKA (Justicia adhatoda)

Liście VASAKI zawierają sporo olejków eterycznych oraz alkaloidów. Zaś w korzeniach vasaki znajdują się m.in.: wazycynolon, wazycol i peganina.

Czytaj więcej

SHATAVARI (Asparagus racemosus)

2020-07-17

SHATAVARI (Asparagus racemosus)

Shatavari to ceniony element medycyny ajurwedyjskiej – wytwarza się z niej m. in.: tabletki, herbaty i oleje do masażu.

Czytaj więcej

SARIVA (Hemidesmus indicus)

2020-07-13

SARIVA (Hemidesmus indicus)

Rośnie w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym – głównie w południowej Azji, szczególnie Pakistanie i Indiach. Głównym surowcem są korzenie, kłącza i owoce.

Czytaj więcej

NEEM (Azadirachta indica)

2020-07-10

NEEM (Azadirachta indica)

Surowcem zielarskim są głównie liście, a to ze względu na zawarte w nich substancje, jakimi są: cukry złożone, limonoidy i glikozydy triterpenowe oraz witaminy z grupy A i E.

Czytaj więcej

HARITAKI (Terminalia chebula)

2020-07-10

HARITAKI (Terminalia chebula)

Starożytna mądrość indyjska obiecuje niegasnące zdrowie, pod warunkiem, że korzystamy z danych owoców przy każdym swoim posiłku.

Czytaj więcej

TULSI (Ocimum sanctum)

2020-07-10

TULSI (Ocimum sanctum)

W Indiach tulsi jest uważana za świętą roślinę, a jej honorowanie odbywa się podczas porannych i wieczornych nabożeństw. Bazylia to roślina jednoroczna o prostej budowie z rozgałęzioną łodygą.

Czytaj więcej

GOTU KOLA (Centella asiatica)

2020-07-10

GOTU KOLA (Centella asiatica)

W ajurwedzie gotu kola, zwana także „żabim liściem”, jest uznawana za zioło odmładzające, wpływa również pozytywnie na funkcjonowania mózgu – głównie na zwiększenie jego plastyczności, poprawę pamięci

Czytaj więcej

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

2020-07-09

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

Dzika róża (Rosa canina) znana jest ludzkości od tysięcy lat, w czasach pierwotnych jej owoce były stałym elementem pożywienia.

Czytaj więcej

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

2020-06-05

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

Prawoślaz lekarski i ślaz dziki mają ten sam kierunek działania farmakologicznego. Dzięki naturalnie występującym śluzom, ślaz dziki wpływa osłaniająco na górne drogi oddechowe.

Czytaj więcej

Korzeń prawoślazu

2020-06-05

Korzeń prawoślazu

Wyciągi z prawoślazu działają osłaniająco, przeciwkaszlowo, zmiękczająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, regulują wypróżnienia, dlatego surowiec stosuje się przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Czytaj więcej

Moringa

2020-06-05

Moringa

Moringa rośnie u podnóży Himalajów. Surowce z drzewa uznano za superżywność, więc szybko stało się popularne na całym świecie. Bogactwo składników odżywczych tej rośliny jest godne podziwu.

Czytaj więcej

Trawa cytrynowa

2020-06-04

Trawa cytrynowa

Roślina ta ma nie tylko charakterystyczny i intensywny aromat oraz dodaje ciekawą nutę do kompozycji smakowych potraw. Trawa cytrynowa ma dość szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej.

Czytaj więcej

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

2020-06-04

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

Korzenie mniszka działają nieznacznie przeciwskurczowo na przewody żółciowe i pęcherzyk żółciowy. Zwiększają ilość wytwarzanej żółci, pobudzając do pracy wątrobę i dwunastnicę.

Czytaj więcej

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

Roślina ta przede wszystkim słynie ze swoich możliwości wspomagania trawienia cukrów złożonych, dlatego znalazła zastosowanie w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Wyciągi z morwy obniżają ciśnienie.

Czytaj więcej

Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie

Wokół dziurawca i jego zastosowania krąży wiele mitów. Dlatego czas je rozwiać. Bez wątpienia zioło to posiada niezwykłe właściwości lecznicze – do zastosowania wewnętrznego, jak i zewnętrznego.

Czytaj więcej

Czarnuszka

2020-05-19

Czarnuszka

Ta roślina przyprawowa i lecznicza pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie, ale ze względu na ogromny potencjał leczniczy została doceniona przez naturalną medycynę w Polsce.

Czytaj więcej

Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość

2020-05-04

Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość

Lukrecja bez wątpienia ma wiele potwierdzonych naukowo właściwości leczniczych, ale aktualnie święci tryumfy z powodu silnego działania przeciwwirusowego.

Czytaj więcej

Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie

2020-05-04

Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie

Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis) to jedno z pięćdziesięciu podstawowych ziół wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Czytaj więcej

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

2020-05-04

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

Zwykły, powszechny, ale niezwykły w działaniu bluszczyk kurdybanek od wieków ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Dlatego warto poznać przepisy w temacie wykorzystania tej rośliny.

Czytaj więcej

Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie

2020-04-27

Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie

Zdrowie, kulinaria, kosmetyka, weterynaria – to pola, na których niesamowicie skutecznym działaniem wykazuje się krwawnik. Można zrobić z niego okład na rany, kąpiel ziołową i… leczniczy twarożek.

Czytaj więcej

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

2020-04-06

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

Koper włoski to jedno z cudownych ziół św. Hildegardy. Mniszka widziała jego duży potencjał w leczeniu różnych dolegliwości układu trawiennego. Jednak jest stosowany także przy innych schorzeniach.

Czytaj więcej

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

2020-04-02

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

Tradycyjne zioła i mikstury z nich – według przepisów mniszki, św. Hildegardy – stosowane według zaleceń i na konkretne schorzenia potrafią znacząco poprawić nasze samopoczucie.

Czytaj więcej

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy

2020-04-02

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy opiera się na holistycznym, czyli całościowym, spojrzeniu na człowieka. Także leczenie różnych przypadłości oparte na tej idei jest skuteczne.

Czytaj więcej

Jak zażywać koper włoski

2020-04-02

Jak zażywać koper włoski

Św. Hildegarda wiedziała, że w koprze włoskim tkwi niezwykła moc. Na szczęście nie zachowała tego tylko dla siebie. Dlatego warto z tej wiedzy skorzystać, zastosować fenkuł i cieszyć się zdrowiem.

Czytaj więcej

Gotu kola

2020-04-02

Gotu kola

Któż z nas nie marzy o sprawnym umyśle niezależnie od wieku? Dobra pamięć, refleks, szybkie kojarzenie faktów są przecież niezwykle cenne i pozwalają cieszyć się życiem.

Czytaj więcej

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

2020-04-02

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

Dobrej jakości czarnuszka dodawana do potraw potrafi zdziałać cuda. I to nie tylko, jeśli chodzi o smak jedzenia, ale przede wszystkim o to, że roślina ta jest bogata w składniki odżywcze.

Czytaj więcej

Gwiazdnica pospolita

2020-03-26

Gwiazdnica pospolita

Delikatna roślina z wielką mocą smaku. O czym mowa? Tym razem o gwiazdnicy. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych, która znakomicie sprawdza się w kuchni, w bardzo wielu potrawach.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu