Figi naturalne 150g

Owoce figowca – popularne figi – bogate są w: tłuszcze, białko, błonnik, węglowodany, witaminy: z grupy B, C, E, K oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo. Figi wspomagają trawienie i zapobiegają zaparciom. 

Cena brutto 14,50 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Figowiec pospolity (Ficus carica) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. W biblijnej Księdze Rodzaju Adam i Ewa po wygnaniu z raju okryli się liśćmi figowymi. Owoce figowca – popularne figi – bogate są w: tłuszcze, białko, błonnik, węglowodany, witaminy: z grupy B, C, E, K oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo. Figi wspomagają trawienie i zapobiegają zaparciom. Przed spożyciem warto je namoczyć i zblendowane dodawać do dań. Błonnik zawarty w figach wspomaga pracę całego organizmu – reguluje ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga pracę serca, jelit oraz reguluje poziom cholesterolu.

Profilaktyczne jedzenie fig obniża ryzyko rozwinięcia się chorób kardiologicznych i nowotworowych (raka jelita grubego). Słodkie owoce figowca dobrze wpływają na pracę układu nerwowego, polecane są osobom zestresowanym, poprawiają również koncentrację.

Figi są jednymi z podstawowych owoców polecanych w diecie śródziemnomorskiej, mają działanie przeciwzapalne i są jednymi z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia.

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Opinie (0)

Dodaj opinię