PAPRYKOWE PANACEUM - 40 g

  • Jest to naturalna mikstura zawierająca papryki: Naga Jolokia, Habanero, Trinidad Jolokia Skorpion, a także piołun, pokrzywę i miód klonowo-rzepakowy.
  • Mikstura zawiera duże dawki kapsaicyny oraz bioflawonoidów występujących w najostrzejszych odmianach papryk.
  • Właściwości kapsaicyny są znane od lat i wykorzystywane na całym świecie. Substancja ta wpływa pozytywnie na metabolizm, redukcję tkanki tłuszczowej      i zmniejszenie łaknienia. Badania wykazały także korzystne działanie kapsaicyny na układ sercowo-naczyniowy.

Cena brutto 45,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Jest to naturalna mikstura zawierająca papryki: Naga Jolokia, Habanero, Trinidad Jolokia Skorpion, a także piołun, pokrzywę i miód klonowo-rzepakowy.

Mikstura zawiera duże dawki kapsaicyny oraz bioflawonoidów występujących w najostrzejszych odmianach papryk.

Właściwości kapsaicyny są znane od lat i wykorzystywane na całym świecie. Substancja ta wpływa pozytywnie na metabolizm, redukcję tkanki tłuszczowej i zmniejszenie łaknienia. Badania wykazały także korzystne działanie kapsaicyny na układ sercowo-naczyniowy.

Kapsaicyna zawarta m.in. w ostrej papryce ma również wpływ na florę bakteryjną jelit. Dzięki kapsaicynie zwiększa się w jelitach udział bakterii produkujących maślan – ważny krótko łańcuchowy kwas tłuszczowy z punktu widzenia szczelności bariery jelitowej.

Ponadto  kapsaicyna wpływa korzystnie na niwelowanie rozwoju grzybów, szkodliwych bakterii i wirusów. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, jest korzystnym dodatkiem do profilaktyki antymiażdżycowej.

Zawarta w miksturze kapsaicyna, witamina C i A oraz przeciwzapalne składniki miodu są też pomocne w profilaktyce antyzapalnej i antynowotworowej.

Dawkowanie:

2 razy dziennie po 1/4 małej łyżeczki.

Uwaga: Ostrożnie z dawkowaniem u osób z niewydolnością nerek, chorą wątrobą oraz u osób uczulonych na kapsaicynę. Nie stosować przy aktywnej chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nie podawać dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym. W przypadku objawów nadmiernego spożycia (pieczenia w przełyku lub żołądku) spożyć tłuste mleko, śmietanę lub lody.

Produkt naturalny, nie pasteryzowany, bez konserwantów i jakichkolwiek sztucznych dodatków. Przechowywać w chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci,  dodatkowo zabezpieczyć zakrętkę przed ewentualnym otwarciem  przez dzieci.

Dowiedz się więcej...

Chili, czyli zdrowie

2023-05-29

Chili, czyli zdrowie

Kapsaicyna jest alkaloidem zawartym w papryczkach chili nadającym im specyficzny ostry smak. Stosuje się ją od dawna w medycynie jako substancję czynną w plastrach rozgrzewających i przec [...]

Czytaj więcej

Papryka czerwona ostra

2022-08-05

Papryka czerwona ostra

Ostra papryka w potrawach jest używana jako przyprawa dodająca pikanterii posiłkowi. Wiele osób lubi takie doznania i często wykorzystuje to warzywo w swoim menu. Oprócz walorów smakowych roślin [...]

Czytaj więcej

Papryka czerwona słodka

2022-05-23

Papryka czerwona słodka

Papryka (Capsicum L.) jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych i pochodzi z obszarów Ameryki Południowej oraz Środkowej. Obecnie jest rozpowszechniona i uprawiana na całym globie. Jeden z g [...]

Czytaj więcej

Kapsaicyna, czyli niezwykle zdrowa pikanteria

2021-12-01

Kapsaicyna, czyli niezwykle zdrowa pikanteria

Nie wszyscy wiedzą o tym, że onegdaj znaną nam wszystkim papryczkę chili wykorzystywano do celów... militarnych, co ma też miejsce i dziś. Otóż przed wiekami rdzenni mieszkańcy Ameryki suszyli i [...]

Czytaj więcej

Dieta bogatoresztkowa - na czym polega?

2021-06-09

Dieta bogatoresztkowa - na czym polega?

Dieta bogatoresztkowa jest stosowana przede wszystkim w zaparciach nawykowych (postać atoniczna, wynikająca z małej aktywności fizycznej i z siedzącego trybu życia), jak również przy zaburze [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię