

Huba czarna rośnie dziko w strefie umiarkowanej w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Chociaż istnieje wiele gatunków brzozy, to najbardziej popularna w Polsce jest brzoza brodawkowata. Na pniu brzozy często pasożytuje grzyb. Włóknouszek ukośny, czyr, huba czarna czy huba brzozowa – to tylko niektóre jego nazwy. Do celów w medycynie ludowej stosuje się tak zwane niedoskonałe stadium rozwoju huby. Są to narośla sporych rozmiarów pozyskiwane przez cały rok – najlepiej zimą oraz wczesną wiosną. Huba czarna zawiera związki trójterpenowe, fitosterole, kwasy tłuszczowe i inne składniki, które pozytywnie wpływają na organizm.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto 35,00 zł
Wysyłka od: 5.00 zł
Inne z tej serii
Brzoza to drzewo, które jest wyjątkowo popularne. Poza tym, że uwielbia miejsca nasłonecznione, nie ma zbyt wielu wymagań. Bardzo dobrze znosi wszelkie wahania pogodowe. Rośnie dziko w strefie umiarkowanej w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Chociaż istnieje wiele gatunków brzozy, to najbardziej popularna w Polsce jest brzoza brodawkowata.
Na pniu brzozy często pasożytuje grzyb. Włóknouszek ukośny, czyr, huba czarna czy huba brzozowa – to tylko niektóre jego nazwy. Do celów w medycynie ludowej stosuje się tak zwane niedoskonałe stadium rozwoju huby. Są to narośla sporych rozmiarów pozyskiwane przez cały rok – najlepiej zimą oraz wczesną wiosną. Huba czarna zawiera związki trójterpenowe, fitosterole, kwasy tłuszczowe i inne składniki, które pozytywnie wpływają na organizm.
Czyr według literatury ma właściwości:
Przygotowanie:
Instrukcja stosowania grzyba brzozowego włóknouszka ukośnego Inonotus obliquus zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia ZSRR była główną, którą stosowano. Pozostałe receptury różniły się tylko proporcjami i czasem, po którym można było powstały napar czy wyciąg wodny zastosować. Receptura: Zemleć owocnik i zalać wodą. Ojciec Klimuszko zalecał stosowanie mieszanki czarnej i białej huby. Należało zetrzeć lub zmielić, a potem zmieszać pół kilograma czarnej i pół kilograma białej huby brzozowej. Potem przed każdym spożyciem należało zalać mieszankę szklanką wody i gotować przez 10 minut, odstawić na 30, odcedzić i pić szklankę 3 razy dziennie po posiłku. Inny sposób to zmielenie 100 g czarnej huby na proszek, a następnie za każdym razem zalanie 2 łyżeczek proszku 125 ml ciepłej przegotowanej wody i pozostawienie na noc. Rano płyn trzeba znów zagotować i zażywać go 3 razy dziennie po łyżeczce.
Z kolei na Białorusi zielarze zalecali zmielenie 100 g huby na proszek, a następnie zalanie 2 łyżeczek tego miału połową szklanki ciepłej, przegotowanej wody i pozostawienie na noc do naciągnięcia. Rano wyciąg trzeba było zagotować i zażywać 3 razy dziennie po łyżeczce.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również