Zniżka 20%

Bez czarny owoce suszone 250g

Masa netto: 250g

Czarny bez (Sambucus nigra) jest pospolitą i dobrze znaną rośliną leczniczą wykorzystywaną od bardzo dawnych czasów. Już starożytny lekarz Hipokrates zalecał stosowanie surowców z tej rośliny w przypadkach różnych chorób, rekomendując ją jako jeden z bardziej skuteczniejszych środków napotnych. Dojrzałe owoce czarnego bzu są koloru ciemnofioletowego, mają mięsistą teksturę, są okrągłe i lśniące. Owoce można zbierać w pełni dojrzałe, czyli mniej więcej już od sierpnia.

Cena brutto  Cena podstawowa 33,00 26,40 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł
Ostatnie 10 produktów w magazynie

Bez czarny - owoce

Czarny bez (Sambucus nigra) jest pospolitą i dobrze znaną rośliną leczniczą wykorzystywaną od bardzo dawnych czasów. Już starożytny lekarz Hipokrates zalecał stosowanie surowców z tej rośliny w przypadkach różnych chorób, rekomendując ją jako jeden z bardziej skuteczniejszych środków napotnych. Dojrzałe owoce czarnego bzu są koloru ciemnofioletowego, mają mięsistą teksturę, są okrągłe i lśniące. Owoce można zbierać w pełni dojrzałe, czyli mniej więcej już od sierpnia.

Skład fitochemiczny owoców

Owoce bzu czarnego zawierają: sambunigrynę (glikozyd cyjanogenny), antocyjany, kwasy organiczne (cytrynowy, winowy, nikotynowy), pektyny, garbniki, witaminy z grupy B oraz witaminę C.

Zastosowanie lecznicze owoców czarnego bzu

Z owoców bzu czarnego często przygotowuje się odwary lecznicze, syropy, powidła, soki lub nalewki. Owoce dzikiego bzu czarnego są wartościowym surowcem leczniczym, mają działanie lekko przeczyszczające, wzmacniają organizm i odtruwają. Podobnie jak kwiaty owoce bzu czarnego działają przeciwgorączkowo, napotnie i moczopędnie. Stymulują pracę układu odpornościowego, mają działanie przeciwbólowe, pomagają usunąć szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny.

Przepis na odwar z owoców czarnego bzu

1–2 łyżki suszonych owoców zalać szklanką wody, podgrzać do wrzenia, gotować przez 5 minut na małym ogniu, odstawić na kwadrans, przecedzić. Pić po pół szklanki dziennie jako środek moczopędny, łagodnie przeczyszczający, wspomagająco w chorobach reumatycznych lub zakaźnych.

Ciekawostka

Czarny bez od niepamiętnych czasów otaczany był wielką czcią, u niektórych ludzi roślina wzbudzała strach, a u innych – nadzieję na wyzdrowienie. Dawniej na polskich wsiach wschodnich rubieży wierzono, że zły człowiek, który wykopie krzew dzikiego bzu, cierpiał będzie na bolesne kurcze rąk i nóg. Nigdy nie wolno było używać gałęzi bzu do palenia nimi w piecu, bo mogło to wywołać u całej rodziny „parchy na głowie i twarzy”.

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu