Bazylia

Bazylia

Bazylia (łac. Ocimum basilicum) – znana też jako „bazylek ogrodowy” i „bazyliszka” – to roślina uprawna z rodziny jasnotowatych. Od dawna wykorzystywana jest jako przyprawa, warto więc znać jej właściwości odżywcze, ale przede wszystkim – lecznicze. Istnieje ponad 150 odmian bazylii, choć najpopularniejsze to: bazylia pospolita, bazylia cynamonowa, bazylia czerwona, bazylia cytrynowa oraz bazylia grecka.

Głównym składnikiem leczniczym tej rośliny jest olejek bazyliowy, który zawiera wiele witamin, soli mineralnych, linalol, eugenol, czy cyneol.


    
    Właściwości prozdrowotne bazylii to między innymi:

•    wspomaganie trawienia (przy niestrawności),
•    zmniejszanie procesów fermentacji w jelitach (zapobiega i likwiduje wzdęcia),
•    działanie przeciwdepresyjne i uspokajające (depresja, stany nerwowości),
•    działanie rozkurczowe i moczopędne,
•    działanie przeciwzapalne (łagodzi obrzęki, opuchlizny, ukąszenia owadów, stany zapalne jamy ustnej i gardła),
•    pobudzanie akcji serca,
•    dodawanie energii (przy znużeniach i ospałości),
•    zapobieganie bezsenności.



Bazylia to również bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera między innymi witaminy: A, C, E, ale także: żelazo, fosfor, wapń, potas, miedź, cynk oraz kwas foliowy.

Warto więc, aby bazylia na stałe zagościła w naszej kuchni. Nadaje posiłkom wspaniały aromat, ale przede wszystkim jest naturalnym lekiem. W celach kulinarnych – oraz leczniczych – zalecane jest używanie bazylii w połączeniu z oregano.


Sławomir Śmiełowski