Agata

Agata

Jak zażywać koper włoski
Jak zażywać koper włoski

Koper włoski, inaczej fenkuł włoski, to roślina wykorzystywana nie tylko dla złagodzenia kolki u małych niemowląt. Dzięki zawartym w nim składnikom sprawdza się także podczas różnych dolegliwości także u osób dorosłych.

Tabletki z kopru włoskiego

Hildegarda zachęca, by, chcąc się pozbyć nieprzyjemnego zapachu z ust, sięgać po dowolną liczbę tabletek z kopru włoskiego w ciągu dnia. Jako lekarstwo uniwersalne można zażywać je profilaktycznie przed ciężkostrawnym posiłkiem. Z kolei po posiłku koper włoski złagodzi dolegliwości trawienne, takie jak: zgaga, wzdęcia czy zaparcia.

Święta z Bingen zaleca zażywać koper włoski na czczo, gdyż tym sposobem: usunie się zły śluz, zły oddech i zgniliznę.

Kluseczki na przewlekłe zapalenia

W przypadku przewlekłych zapaleń: żołądka, jelit, dwunastnicy, pęcherzyka żółciowego i trzustki, święta zaleca wykonanie takiej oto mieszanki:

  • Sproszkować: koper włoski, pokrzywę i lubczyk ogrodowy.
  • Jedną łyżeczkę mieszanki zmieszać z 2 łyżkami mąki orkiszowej, dodać wodę, jajko, sól i wyrobić kluseczki. Wrzucić na wrzątek i ugotować. Jeść raz dziennie przez 6 do 8 tygodni.


Mieszanka ziołowa usuwa śluz z chorego żołądka, można nią także doprawiać zupy. 

Uniwersalny środek dla zachowania zdrowia

Hildegarda przekazała nam wiele zdrowotnych receptur, ale nie wszystkie dotyczyły konkretnych dolegliwości. Jednym z takich przykładów jest uniwersalna, wzmacniająca mieszanka ziołowa wpływająca pozytywnie na przemianę materii, krążenie krwi, o działaniu uspokajającym i poprawiająca koloryt cery.

Jak przygotować taki proszek:

  • Drobno sproszkować: galgant, korzeń dyptamu, koper włoski i jastrzębiec kosmaczek.
  • Dwie, trzy szczypty mieszanki dodać do kieliszka ciepłego wina i wypić godzinę po obiedzie.


Święta z Bingen zaleca:

Bierze się owoc kopru włoskiego, połowę tej ilości galgantu, następnie połowę tej ilości korzenia dyptamu i z tego połowę ilości jastrzębca. Mieli na proszek rozpuszczony w ciepłym, lecz nie wrzącym winie, przecedza przez chustę i pije dobrą godzinę po jedzeniu. Ten proszek zachowa zdrowie u zdrowego, ale i wzmocni słabego, zapewni dobre trawienie, wzmocni, nada obliczu dobry i piękny kolor i spożyty po posiłku będzie korzystny dla każdego, czy jest zdrowy, czy chorowity.

Sok z kopru włoskiego na melancholię i przygnębienie

Wycisnąć sok z kopru włoskiego i zakonserwować w 20-procentowym alkoholu. Co najmniej raz dziennie nacierać sokiem czoło i skronie, klatkę piersiową i podbrzusze. Kurację przeprowadzać przez 4 tygodnie.


Agata Majcher

Agata

Agata

Inne wpisy w tej kategorii

EKSTRA(kt) na dobre trawienie – Medi-Flowery

2022-09-27

EKSTRA(kt) na dobre trawienie – Medi-Flowery

Ekstrakt z zielonej łupiny orzecha włoskiego firmy Medi-Flowery to bogate źródło naturalnych związków bioaktywnych niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji.Dzięki zawartości flawonol [...]

Czytaj dalej

Pyłek kwiatu herbaty  – na dolegliwości i wzmocnienie

2022-09-20

Pyłek kwiatu herbaty – na dolegliwości i wzmocnienie

Pyłek kwiatowy to naturalny suplement diety o niezwykłej skuteczności. Stosowany regularnie pozwala usunąć liczne dolegliwości zdrowotne i ogólnie wzmocnić organizm. W sprzedaży dostępnych jest w [...]

Czytaj dalej

Rozmowa z Bogusią della Porta przeprowadzona przez Agatę Majcher

2022-09-13

Rozmowa z Bogusią della Porta przeprowadzona przez Agatę Majcher

„Zdrowie zależy właśnie od życia w harmonii, w harmonii ze sobą, swoją duszą, otoczeniem, prawami natury…” – rozmowa z Bogusią della Porta Agata Majcher: Witam Cię serdecznie. Pytanie na rozgrzew [...]

Czytaj dalej

BoreLym – wsparcie w walce z boreliozą

2022-09-07

BoreLym – wsparcie w walce z boreliozą

Najnowszy produkt liderującej na rynku suplementów firmy RawForest, który dziś omówię, to unikatowa konstelacja aż czterech składników. Każdy element preparatu z osobna skutecznie stosowany jest [...]

Czytaj dalej

Recenzja książki K. Judki: Cztery pory roku z Niezłym Ziółkiem. Zioła Latem

2022-09-02

Recenzja książki K. Judki: Cztery pory roku z Niezłym Ziółkiem. Zioła Latem

Krystyna Judka – zielarka i fitoterapeutka – jest autorką ziołowego bloga www.niezleziolko.bieszczady.pl. Zajmuje się medycyną niekonwencjonalną, holistycznie podchodząc do szeroko pojętego zdrow [...]

Czytaj dalej

Wywiad z Krystyną Judką

2022-09-01

Wywiad z Krystyną Judką

„Wszystko, co się nam przytrafia, wszystko, co nas spotyka, ma jakiś swój sens…” – rozmowa z Krystyną JudkąAgata Majcher: Dzień dobry, Krysiu, jestem świeżo po lekturze Twojej książki Zioła latem [...]

Czytaj dalej