Agata

Agata

Jak zażywać koper włoski

Jak zażywać koper włoski

Koper włoski, inaczej fenkuł włoski, to roślina wykorzystywana nie tylko dla złagodzenia kolki u małych niemowląt. Dzięki zawartym w nim składnikom sprawdza się także podczas różnych dolegliwości także u osób dorosłych.

Tabletki z kopru włoskiego

Hildegarda zachęca, by, chcąc się pozbyć nieprzyjemnego zapachu z ust, sięgać po dowolną liczbę tabletek z kopru włoskiego w ciągu dnia. Jako lekarstwo uniwersalne można zażywać je profilaktycznie przed ciężkostrawnym posiłkiem. Z kolei po posiłku koper włoski złagodzi dolegliwości trawienne, takie jak: zgaga, wzdęcia czy zaparcia.

Święta z Bingen zaleca zażywać koper włoski na czczo, gdyż tym sposobem: usunie się zły śluz, zły oddech i zgniliznę.

Kluseczki na przewlekłe zapalenia

W przypadku przewlekłych zapaleń: żołądka, jelit, dwunastnicy, pęcherzyka żółciowego i trzustki, święta zaleca wykonanie takiej oto mieszanki:

  • Sproszkować: koper włoski, pokrzywę i lubczyk ogrodowy.
  • Jedną łyżeczkę mieszanki zmieszać z 2 łyżkami mąki orkiszowej, dodać wodę, jajko, sól i wyrobić kluseczki. Wrzucić na wrzątek i ugotować. Jeść raz dziennie przez 6 do 8 tygodni.


Mieszanka ziołowa usuwa śluz z chorego żołądka, można nią także doprawiać zupy. 

Uniwersalny środek dla zachowania zdrowia

Hildegarda przekazała nam wiele zdrowotnych receptur, ale nie wszystkie dotyczyły konkretnych dolegliwości. Jednym z takich przykładów jest uniwersalna, wzmacniająca mieszanka ziołowa wpływająca pozytywnie na przemianę materii, krążenie krwi, o działaniu uspokajającym i poprawiająca koloryt cery.

Jak przygotować taki proszek:

  • Drobno sproszkować: galgant, korzeń dyptamu, koper włoski i jastrzębiec kosmaczek.
  • Dwie, trzy szczypty mieszanki dodać do kieliszka ciepłego wina i wypić godzinę po obiedzie.


Święta z Bingen zaleca:

Bierze się owoc kopru włoskiego, połowę tej ilości galgantu, następnie połowę tej ilości korzenia dyptamu i z tego połowę ilości jastrzębca. Mieli na proszek rozpuszczony w ciepłym, lecz nie wrzącym winie, przecedza przez chustę i pije dobrą godzinę po jedzeniu. Ten proszek zachowa zdrowie u zdrowego, ale i wzmocni słabego, zapewni dobre trawienie, wzmocni, nada obliczu dobry i piękny kolor i spożyty po posiłku będzie korzystny dla każdego, czy jest zdrowy, czy chorowity.

Sok z kopru włoskiego na melancholię i przygnębienie

Wycisnąć sok z kopru włoskiego i zakonserwować w 20-procentowym alkoholu. Co najmniej raz dziennie nacierać sokiem czoło i skronie, klatkę piersiową i podbrzusze. Kurację przeprowadzać przez 4 tygodnie.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Renesans konopi

2020-07-31

Renesans konopi

Jemy coraz więcej i nie zawsze zdrowo. Dieta, bogata w cholesterol, cukier i nasycone tłuszcze, konserwanty, sztuczne barwniki to problem, który stwarza wiele zagrożeń zdrowotnych, ale także zwyk [...]

Czytaj dalej

SARIVA (Hemidesmus indicus)

2020-07-13

SARIVA (Hemidesmus indicus)

Rośnie w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym – głównie w południowej Azji, szczególnie Pakistanie i Indiach. Głównym surowcem są korzenie, kłącza i owoce.

Czytaj dalej

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

2020-07-09

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

Dzika róża (Rosa canina) znana jest ludzkości od tysięcy lat, w czasach pierwotnych jej owoce były stałym elementem pożywienia.

Czytaj dalej

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

2020-06-08

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

„Woda życia” tak się określa płyn z młodego kokosa. I nie ma w tym nic dziwnego – składem elektrolitowym przypomina on osocze ludzkiej krwi.

Czytaj dalej

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

2020-06-05

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

Prawoślaz lekarski i ślaz dziki mają ten sam kierunek działania farmakologicznego. Dzięki naturalnie występującym śluzom, ślaz dziki wpływa osłaniająco na górne drogi oddechowe.

Czytaj dalej

Korzeń prawoślazu

2020-06-05

Korzeń prawoślazu

Wyciągi z prawoślazu działają osłaniająco, przeciwkaszlowo, zmiękczająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, regulują wypróżnienia, dlatego surowiec stosuje się przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Czytaj dalej