Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!

Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!

Czym jest mleczko pszczele?

Mleczko pszczele jest naturalną wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Zalicza się je do produktów pszczelich będących naturalnym wytworem pszczół, czyli produkowanych przez organizm pszczół bez wykorzystania surowców roślinnych.

Oprócz mleczka do tej grupy zaliczamy również jad pszczeli i wosk. Druga grupa produktów to produkty wytworzone przez pszczoły przy użyciu surowców zebranych w środowisku, są to: pyłek kwiatowy, pierzga – czyli kiszony pyłek – miód oraz propolis. Mleczko pszczele w rodzinie pszczelej służy jako pokarm do wychowu początkowego stadium larw – od złożenia jajeczek przez matkę pszczelą aż do zasklepienia larwy w komórce, gdzie dojrzewa aż do wygryzienia się, czyli samodzielnego wydostania się z powłoki woskowej w komórce plastra pszczelego. Pszczoły robotnice dosłownie podlewają jajeczka, które, spożywając mleczko, przeobrażają się w coraz widoczniejsze larwy pszczele przypominające kształtem rogalik aż do wyprostowanej postaci pszczoły. Pszczoły w postaci larwalnej karmione są mleczkiem przez pierwsze trzy dni od złożenia jajeczek przez matkę, zaś matka karmi w całym okresie larwalnym aż do zasklepienia. 



Skład chemiczny mleczka i właściwości organoleptyczne 

Mleczko pszczele w środowisku naukowym, jak i w środowisku apiterapeutycznego pszczelarstwa, nazywane jest bombą witaminowo-białkową. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: ponieważ w suchej masie zawartości mleczka zawiera aż do 50 proc. białek, 30 proc. węglowodanów, witaminy z grupy B, a także witaminy C i E, składniki mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, siarkę i fosfor. W mleczku dodatkowo występują: witamina D, kwas foliowy i witamina B12. W niewielkich ilościach znajdziemy także: hormony płciowe – estradiol, progesteron, testosteron. Mleczko obfituje również w biopierwiastki w tym: cynk, mangan i miedź oraz lipidy. 

Mleczko pszczele – wygląd, smak i zapach

Mleczko pszczele ma kolor jasnożółty, żółty lub niemalże biały. Wyglądem przypomina nieco budyń waniliowy. Występuje także w postaci jasnozielonej, jasnobrązowej lub jasnoniebieskiej. Zazwyczaj – to najwłaściwsza forma – jest ono w kolorze jasnożółtym. 

Jak smakuje? Smak mleczka pszczelego jest nieco kwaśny, cierpki lub kwaskowato-ostry. Zapach jest kwaśny, a pH waha się w granicach 3–3,8. Odpowiednio przechowywane ma odczyn mniej kwaśny (w granicach 4,1–4,8). Mleczko pszczele najlepiej rozpuszcza się w miodzie, najtrudniej zaś w wodzie, lepiej rozpuszcza się w alkoholu – góra 60 proc. Rozpuszczone w miodzie przechodzi aż w 80 procentach do jego konsystencji. 



Na co możemy stosować mleczko pszczele?

Zastosowań jest wiele – od codziennej profilaktyki, poprzez wspomaganie odporności (nie tylko w czasie jej zaburzeń), aż po niwelowania stanów zapalnych. Przede wszystkim: mleczko pszczele może być skutecznym naturalnym lekiem na konkretne zachorowania. 



Niedociśnienie tętnicze krwi 



Według badań klinicznych i opinii naukowych przy niedociśnieniu tętniczym odczuwamy senność, zmęczenie, niechęć do pracy i chroniczne przemęczenie organizmu. Rozdrażnienie, bezsenność, ból głowy, dławienie w gardle i bóle w okolicach serca. Należy przed posiłkami 2 lub 3 razy dziennie podawać minimum 10 mg mleczka pszczelego w postaci płynu, liofilizatu lub tabletek – postać naturalna płynna w postaci „budyniowatej” jest najaktywniejsza biologicznie. Czas stosowania to od 10 do 30 dni. 

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE KRWI – mieszamy 1 fiolkę z miodem pszczelim i spożywamy 2 razy dziennie przed posiłkami tzw. głównymi.

NERWICA LĘKOWA i NERWICE NABYTE – stosowanie mleczka z miodem zapewnia najlepsze wchłanianie. 

STANY ZAPALNE, POZAWAŁOWA REKONWALESCENCJA I PROFILAKTYKA ANTYZAWAŁOWA ORAZ ANTYNOWOTWOROWA. 



Jak dawkować? 



Dawkowanie mleczka pszczelego – przede wszystkim należy je stosować dłużej niż jednorazowo. Długotrwały efekt przynosi systematyczne stosowanie go przynajmniej przez 10–30 dni. Jeśli decydujemy się na 30 dni to z kilkudniowymi (1–3 dni) przerwami. Po 30 dniach przerywamy na dwa–trzy tygodnie. 

Najwłaściwiej organizm przyjmuje i wchłania mleczko pszczele, gdy jest podawane z miodem pszczelim. Pamiętajmy, aby był to miód naturalny dobrej, pewnej jakości, nie z marketu, a ze sprawdzonego polskiego źródła. Najlepiej podawać je 15–30 minut przed głównymi posiłkami: śniadaniem, obiadem czy kolacją. Jeśli zaś przyjmujemy wiele leków czy suplementów, możemy spożywać je w innym systemie – odpowiednim dla nas. Obserwujmy własny organizm. 



Zachowanie ostrożności


U osób uczulonych na jakiekolwiek produkty pszczele należy sprawdzić, czy wystąpi reakcja alergiczna także na mleczko. Występuje ona bardzo rzadko, ale może się zdarzyć. Osobiście polecam stosowanie mleczka, ponieważ jest jednym z najlepszych, najaktywniejszych produktów pochodzenia pszczelego. 

Profilaktycznie – dla wzmocnienia odporności – mleczka pszczelego najlepiej używać w okresie LUTY–MARZEC oraz WRZESIEŃ–PAŹDZIERNIK. 

Opracował Łukasz Karol ULIASZ 

Specjalista Apiterapii Medycznej

Inne wpisy w tej kategorii

Aloes – zielone superfood

2021-09-10

Aloes – zielone superfood

Aloes jest szeroko stosowanym surowcem leczniczym i kosmetycznym na całym świecie. Ten jednoliścienny sukulent potrafiący egzystować na obszarach o małej dostępności wody, pochodzi z krajów śródz [...]

Czytaj dalej

Młody jęczmień

2021-09-06

Młody jęczmień

Spożywanie młodego jęczmienia przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Te zielone pędy są zaliczane do tzw. superżywności (superfood), czyli produktów, w których zgromadzone zostały różne związki bio [...]

Czytaj dalej

Jagody goji

2021-08-04

Jagody goji

Jagody goji należą do produktów określanych jako superowoce oraz superfood. W medycynie ludów azjatyckich są bardzo cenione za swoje lecznicze i prozdrowotne właściwości. Zawdzięczają je zawartym [...]

Czytaj dalej

Czarny czosnek

2021-07-28

Czarny czosnek

Coraz większą popularnością cieszy się tzw. żywność funkcjonalna oraz ta określana jako superfood. Do takich produktów zalicza się czarny czosnek, który powstaje z białego w wyniku fermentacji. W [...]

Czytaj dalej

Fasolka mung

2021-07-20

Fasolka mung

Fasolka mung w Chinach oraz w wielu krajach Azji Południowej jest bardzo popularną rośliną strączkową. Jej spożywanie dostarcza organizmowi dużej ilości białka, dlatego polecana jest osobom będąc [...]

Czytaj dalej

Orzech włoski

2021-07-01

Orzech włoski

Orzech włoski Orzechy włoskie mimo dużej kaloryczności cieszą się sporym uznaniem. Dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Pozytywnie wpływają na [...]

Czytaj dalej