Witamina P bajkalska – silna cząsteczka antyoksydacyjna i sygnalizacyjna

Witamina P  bajkalska – silna cząsteczka antyoksydacyjna i sygnalizacyjna



Dihydrokwercetyna potocznie nazywana jest „witaminą P bajkalską”, inne nazwy to: taxifolin, a także taksyfolina. Według chemicznej nomenklatury to: 2R,3 R)-2-(3,4-Dihydroxyphenyl)-3,5,7-trihydroxy-2,3 dihydrochromen-4-one. Jej wzór chemiczny to C15H1207.

Należy do obszernej klasy bioflawonoidów, która odgrywa ważną rolę w procesie biosyntezy i odpowiada za powstawanie powiązanych struktur klasy flawonoidów. W ciągu ostatnich kilku dekad dihydrokwercetyna była intensywnie badana ze względu na jej szerokie spektrum unikalnych właściwości biologicznych. Dihydrokwercetyna została odkryta jako część kompleksów fenolowych pochodzących z wielu roślin.

Drzewa iglaste – źródło taksyfoliny

Drzewa iglaste, szczególnie te z rodziny Pinaceae, są bogatym źródłem dihydrokwercetyny. Drewno modrzewiowe jest głównym źródłem dihydrokwercetyny.

Na rolę taksyfoliny (dihydrokwercetyny) w roślinach już od dawna zwrócono uwagę ze względu na jej właściwości przedłużające trwałość drzew. Dihydrokwercetyna jest cząsteczką występującą głównie w gatunkach z rodzaju: Larix, Daglezji, Cedrus i Pseudotsuga. Taksyfolina występuje również w wielu roślinach, takich jak: cebula, ostropest plamisty, kora francuskiej sosny morskiej.

Dihydrokwercetyna została opisana jako środek przeciwgrzybiczy, jednak odpowiada głównie za wysoką trwałość wyżej wymienionych gatunków. Co więcej, dihydrokwercetyna hamuje aktywność degradacji oksydazy hormonalnej, działając w ten sposób jako regulator wzrostu roślin. W Rosji i niektórych krajach została zarejestrowana i jest używana jako regulator wzrostu roślin.

Taksyfolina – niezwykła popularność   

Dihydrokwercetyna stała się dobrze znana w kręgach naukowych różnych krajów świata, głównie w: USA, Kanadzie, krajach europejskich, Japonii. Skuteczność dihydrokwercetyny jako środka przeciwutleniającego i przeciwzapalnego, który jest w stanie zwiększyć przeżywalność komórek, została potwierdzona licznymi badaniami klinicznymi na komórkach ludzkich. Ostatnie badania pokazują że dihydrokwercetyna bierze udział w produkcji specjalnych białek o działaniu spowalniającym procesy starzenia.

Dihydrokwercetyna jest skuteczną substancją przeciwutleniającą i przeciwzapalną, która przerywa proces peroksydacji lipidów w błonach komórkowych. Jest w stanie wniknąć do cytoplazmy komórki i chronić komórkę przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Taxyfolina Raw-Forest™ zapewnia kompleksową ochronę antyoksydacyjną organizmu oraz aktywne zapobieganie rozwojowi stresu oksydacyjnego. Pomaga uniknąć procesów degeneracyjno-dystroficznych w tkankach oraz wczesnego starzenia się komórek.

Skuteczna substancja przeciwzapalna i przeciwutleniająca

Wiele czynników środowiskowych wpływa negatywnie na odporność organizmu i na nasz stan psychiczny. To bezpośrednio przekłada się na nasze zdrowie. Codzienne życie jest pełne stresu, każdego dnia nasze organizmy zmagają się z patogenami i substancjami toksycznymi. Do tego dochodzą: wieczny pośpiech, brak snu, przemęczenie. To wszystko wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka – na ciało i na umysł. Mózg jest szczególnie podatny na działanie wolnych powstających w procesie przemian metabolicznych. Według badań klinicznych osoby jedzące żywność o niskiej zawartości cennych antyoksydantów narażone są na chorobę Alzheimera i obniżenie zdolności poznawczych. Taxyfolina Raw-Forest™ pomoże zapewnić wystarczającą dzienną ilość skutecznego środka przeciwutleniającego
i przeciwzapalnego.


Aktywność przeciwutleniająca taksyfoliny przewyższa większość popularnych przeciwutleniaczy, takich jak tokoferole (witamina E)
i karotenoidy (witamina A). Ponadto taksyfolina jest znacznie bardziej odporna na działanie utleniania i światła.



Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania taksyfoliny obejmują ochronę naczyń włosowatych, wątroby i promieniowania. Taksyfolina „wyłapując” wolne rodniki pomaga chronić organizm przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi. Regularne spożywanie taksyfoliny pomaga w utrzymaniu rezerw antyoksydacyjnych w organizmie człowieka. Wyczerpanie tych rezerw może być spowodowane niezbilansowaną dietą i czynnikami środowiskowymi. W konsekwencji organizm człowieka doświadcza stresu oksydacyjnego, który może skutkować różnymi patologiami. Dobowe fizjologiczne zapotrzebowanie na bioflawonoidy wynosi 150–250 mg dla dzieci powyżej 7. roku życia i 200–250 mg dla dorosłych. (Wg wytycznych MR 2.3.1.2432-08 Fizjologiczne potrzeby energetyczne i żywieniowe różnych grup ludności na terenie Federacji Rosyjskiej).


Badania toksykologiczne wykazały, że taksyfolina jest nietoksyczna i nie wywołuje skutków ubocznych w organizmie człowieka. Codzienne spożywanie taksyfoliny pomaga w utrzymaniu fizjologicznych funkcji organizmu na wysokim poziomie. Badania nad taksyfoliną przeprowadzono w okresie treningowym Rosyjskiej Reprezentacji Olimpijskiej przed Igrzyskami Olimpijskimi w 2008 roku. Badania prowadził dr S.A. Parastaev, członek komisji medycznej Rosyjskiego Komitetu Olimpijskiego, profesor fizykoterapii, medycyny sportowej
i wychowania fizycznego Rosyjskiego Państwowego Uniwersytetu Medycznego.


Badania wykazały, że taksyfolinę mogą stosować wyczynowi sportowcy w dziennych dawkach do 100–200 mg w okresie treningowym, który wymaga wytrzymałości tlenowej i beztlenowej, a także w okresie zawodów, kiedy obciążenie jest maksymalne.

Badania na erytrocytach, komórkach tucznych, leukocytach, makrofagach i hepatocytach wykazały, że dihydrokwercetyna czyni błony komórkowe bardziej odpornymi na uszkodzenia. Dihydrokwercetyna może być rozprowadzana do różnych tkanek i wychwytywana przez czerwone krwinki (RBC), zwiększając w ten sposób ich potencjał antyoksydacyjny. Badacze sugerują, że stereochemiczna struktura związku ułatwia jego przenikanie do fazy lipidowej, dzięki czemu flawonoid może działać jako inhibitor rodników rozrywających łańcuch w środowiskach komórkowych białkowo-lipidowych i lipidowo-lipidowych. Skuteczność ochrony antyoksydacyjnej przez flawonoidy jest związana z ich zdolnością do interakcji i przenikania przez błony komórkowe.

Dihydrokwercetyna została oceniona w różnych badaniach jako obiecujący środek przeciwzapalny. Enzymy zapalne (kinazy) są aktywowane przez stresy różnego pochodzenia. Działanie dihydrokwercetyny polega między innymi na hamowaniu kinaz. W badaniu oceniano działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe kwercetyny w dnie moczanowej. Wyniki te wykazały, że dihydrokwercetyna wywiera działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne na dnę. Dihydrowercetyna może poprawiać ostre uszkodzenie wątroby wywołane alkoholem. Jej pozytywne efekty w leczeniu alkoholowego zapalenia wątroby wynikają z właściwości przeciwutleniających i działania hamującego na szlaki ROS/NF-kB/NLRP3 inflammasom/IL-1B/IL-18 poprzez produkcję HO1. Wyniki badania budzą nadzieję na pozytywny wpływ dihydrokwercetyny na kontrolowanie zagrażającego życiu stanu zapalnego u pacjentów z COVID-19.

https://journal-inflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12950-021-00268-6

Jednym z ważnych sposobów, w jaki dihydrokwercetyna może ograniczać stan zapalny, jest zapobieganie wzrostowi stężenia utlenionego glutationu i stosunku utlenionego/zredukowanego glutationu indukowanego przez zapalne cytokiny. Dihydrokwercetyna może zwiększać zapasy w organizmie tego silnego przeciwutleniacza (glutationu), który z kolei ogranicza działanie zapalne nadmiaru tlenku azotu powszechnego markera poważnych chorób układu oddechowego, takich jak: astma, rozedma płuc i mukowiscydoza.

Opracowanie powstało na podstawie prac zebranych z naukowych baz danych, takich jak PubMed, SciFinder, ScienceDirect, Wiley Online Library i Web of Science do stycznia 2019 r.

Podsumowanie:

•    Taxyfolina Raw-Forest™ to najwyżej jakości produkt, stworzony na bazie dihydrokwercetyny, ekstraktu z owoców camu-camu oraz ekstraktu z kory sosny. Dodatkowo zastosowane ekstrakty potęgują działanie taksyfoliny.

•    Taxyfolina Raw-Forest™ może być używana przez osoby w każdym wieku.

•    Taxyfolina Raw-Forest™ wspomaga przepływ krwi w naczyniach włosowatych i w małych tętnicach, zwiększając w ten sposób dopływ krwi do tkanek dotkniętych niedokrwieniem. Poprawia dopływ krwi do mięśni.

•    Taxyfolina Raw-Forest™ pomaga oprzeć się negatywnym czynnikom zewnętrznym (stresowi), które prowadzą do nieodwracalnych reakcji zapalnych w organizmie i powodują wzrost wolnych rodników. Taxyfolina Raw-Forest™ promuje utrzymanie zasobów energetycznych, hamuje akumulację produktów przemiany materii, pomaga pokonać stres.

•    Taxyfolina Raw-Forest™ wykazuje działanie ochronne dla wątroby i nerek, chroni przed nefropatią cukrzycową.

•    Taxyfolina Raw-Forest™ poprawia hemodynamikę serca, zwiększa dopływ krwi do mięśnia sercowego, zmniejsza lub nawet likwiduje duszność, normalizuje ciśnienie krwi, poprawia jakość snu, zwiększa tolerancję na wysiłek fizyczny, przyspiesza regenerację po długotrwałej aktywności u sportowców.

Taxyfolina Raw-Forest™ wspiera prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i może stanowić potencjalnie ważną metodę kontrolowania miażdżycy. Badania kliniczne wykazały poprawę tolerancji glukozy, niższe poziomy insuliny, niższą masę triglicerydów w tkankach, niższe poziomy triglicerydów i cholesterolu w osoczu oraz spadek poziomu LDL w surowicy. Taxyfolina Raw-Forest™ poprawia mechanikę
i wentylację płuc. Pomaga zwiększyć PO2 (ciśnienie parcjalne tlenu) i dotlenienie krwi.


opracował Michał Uroczyński

Inne wpisy w tej kategorii

Astaksantyna

2021-10-15

Astaksantyna

Astaksantyna to substancja pochodząca z grupy związków chemicznych zwanych karotenoidami (karoteny i ksantofile). Są to naturalne barwniki występujące w roślinach. Dzięki wielu cennym właściw [...]

Czytaj dalej

Morwa biała – moc zdrowia

2021-10-15

Morwa biała – moc zdrowia

Morwa biała od wielu wieków była uprawiana w Chinach, gdyż jej liście stanowiły pożywienie dla jedwabnika morwowego. Wysoko ceniono tę roślinę ze względu na właściwości lecznicze i prozdrowotne. [...]

Czytaj dalej

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

2021-10-15

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

Jabłko to owoc chętnie spożywany jako przekąska, a także dodatek do wielu różnych potraw oraz ciast. Wyrabia się z niego: kompoty, soki, ocet, a także przetwory na zimę. Jest popularny nie tylko [...]

Czytaj dalej