Zniżka 20%

Podbiał liść 250g

Masa netto: 250g

Cena brutto  Cena podstawowa 25,00 20,00 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Podbiał pospolity (Tussilago farfara) z rodziny złożonych to znana roślina lecznicza stosowana najczęściej w stanach zapalnych układu oddechowego, podczas infekcji wirusowych (np.: grypa, przeziębienie), w napadach alergicznych czy w astmie. Nazwa łacińska podbiału (Tussilago) nawiązuje do kaszlu (łac. tussis). 

Właściwości i działanie

Jak wyżej wspomniano, podbiał pospolity to zbawienie dla układu oddechowego. Jest bardzo popularnym surowcem zalecanym przy różnego typu chorobach czy stanach zapalnych tego układu. Pobudza wentylację płuc. Preparaty z podbiału polecane są jako wsparcie przy: anginie, krztuścu, gruźlicy, astmie, zapaleniach oskrzeli i płuc, tchawicy, gardła oraz krtani.

Podbiał ma działanie rozkurczające – rozkurcza nie tylko tchawicę czy oskrzela, ale również narządy układu pokarmowego, wpływając korzystnie np. na regulację wypróżnień. Działa: antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwobrzękowo i uspokajająco. 

Skład fitochemiczny

Podbiał zawiera bardzo dużo śluzów, dzięki czemu ma właściwości powlekające, osłaniające i przeciwzapalne, a także łagodzące napady kaszlu. Oprócz obficie występujących śluzów w podbiale znajdują się także: flawonoidy (najwięcej jest ich w kwiatach), garbniki, fitosterole, gumożywice, kwas galusowy, niewielkie ilości alkaloidów, olejek eteryczny, seskwiterpeny (tussilagon) oraz sole mineralne (żelazo, potas, wapń, siarka).

Inspiracje i środki ostrożności

Podczas kuracji z użyciem podbiału warto ten surowiec wzmocnić olejkami, np. eukaliptusowym, cedrowym lub pichtowym. Takie połączenie pomoże rozpuścić zalegającą flegmę i zmniejszy stany zapalne w okolicach zatok.

Podczas infekcji wirusowych i kaszlu zaleca się pić napar z podbiału kilka razy dziennie po 100 ml. 

Ze względu na obecność alkaloidów pirolizydynowych, w celach zachowania bezpieczeństwa, preparatów na bazie podbiału nie powinno się stosować dłużej niż przez 6 tygodni, choć prawdopodobnie dotyczy to świeżego surowca (dr H. Różański).

Opinie (0)

Dodaj opinię