- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2022-06-27
Aronia – doskonały lek na choroby cywilizacyjne
Aronia to cudowna roślina z rodziny różowatych. Występuje w kilku odmianach, z czego najbardziej popularne to: aronia czerwona (Aronia arbutifolia), czarna (Aronia melanocarpa) oraz śliwolistna (Aronia prunifolia). Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej i tam też występują największe jej połacie, zarówno uprawne, jak i dziko rosnące. Górskie warunki, bagniste okolice rzek i jezior oraz duża wilgotność znad oceanu sprzyjają rozwojowi cudownej aronii.
Z Ameryki do Polski
W pierwszej połowie XIX wieku aronia zza oceanu trafiła do Europy, gdzie początkowo traktowano ją jako roślinę ozdobną. Dopiero rosyjscy botanicy zaczęli odkrywać niezwykłe właściwości odżywcze aronii, nazywając ją „czarną jarzębiną”. Szybko też wyszły na jaw wyjątkowe walory prozdrowotne tych małych kulek. Zaczęły powstawać duże plantacje aronii, a owoce stały się doskonałym lekiem w medycynie ludowej. W latach 70. XX wieku pierwsze sadzonki aronii trafiły do Polski. Wieloletnie badania wykazały, że nasze warunki klimatyczne również pozwalają na uprawę tej rośliny. Potwierdzono też jej nadzwyczajne właściwości odżywcze i medyczne.
Samo zdrowie
Owoce aronii zawierają niezwykłe bogactwo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Znajdziemy tam: żelazo, wapń, miedź, molibden, bor, jod, mangan, a także witaminy: B2, B3, B6, B9, C, P, PP oraz E. Niezwykle cenne dla zdrowia są przeciwutleniacze, takie jak bioflanoidy (witamina P) oraz flawonoidy (rutyna, kwercetyna, katechiny, leukocyjany oraz antocyjany), które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Ale to jeszcze nie wszystko, aronia to również źródło zdrowych węglowodanów, dobrego białka, pektyn oraz – jakże ważnego dla zdrowia jelit – błonnika.
Wszystkie wskazane składniki stanowią o niezwykłych walorach prozdrowotnych tej rośliny. Korzyści wynikających ze spożywania aronii jest wiele. Wspomagając układ immunologiczny, wzmacia odporność, zapobiega chorobom nowotworowym, zawałom serca i udarom mózgu, zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi, opóźnia procesy starzenia, wygładza skórę oraz poprawia wygląd włosów i paznokci. To oczywiście nie wszyskie korzyści z konsumpcji tych zdrowych (choć cierpkich w smaku) owoców. Dlatego też najlepiej spożywać je przetworzone, o czym dalej.
Zdrowe serce i oczy
Bioflawonoidy występujące w aronii wzmacniają oraz uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegając między innymi udarom. Z kolei regulacja ciśnienia krwi oraz poziomu glukozy i cholesterolu zapobiega chorobom serca, zatorom oraz miażdżycy. Dotyczy to również nadrobniejszych naczynek w oku, co przeciwdziała chorobom oczu, takim jak zaćma czy degeneracja plamki żółtej. Dowiedziono także, że spożywanie aronii ma pozytywny wpływ na ostrość wzroku. Korzystając dużo z nowoczesnych technologii (komputery, smartfony) obciążamy wzrok, stąd zaleca się w takich przypadkach regularną konsumpcję aronii.
Stop cukrzycy
Składniki aronii znacząco spowalniają absorpcję glukozy do krwi, co ma istotne znaczenie szczególnie dla diabetyków oraz osób w podeszłym wieku. Z wiekiem zmniejsza się produkcja insuliny przez trzustkę, a co za tym idzie: następuje spowolnienie przenikania glukozy do komórek. Przy jednoczesnym wzroście insulinooporności ryzyko wystąpienia cukrzycy jest ogromne. Dlatego też regulacja uwalniania się glukozy ma istotne znaczenie w zmniejszeniu ryzyka tej plagi chorób. Gdy już jednak choroba wystąpi, aronia jest doskonałym i naturalnym wspomagaczem jej leczenia.
Aronia – wróg raka
Nadzwyczajny potencjał przeciwutleniający aronii zapobiega także chorobom nowotworowym. Zawarte w owocu aktywne składniki są skuteczne w zwalczaniu wolnych rodników, które zazwyczaj skutkują rozwojem komórek rakowych. Produkty zawierające aronię wspomagają również leczenie onkologiczne. Łagodzą między innymi niekorzystne skutki chemioterapii i radioterapii – metod stosowanych masowo w medycynie konwencjonalnej. Dowiedziono też skuteczności aronii w walce z komórkami już zdegenerowanymi przez tę chorobę.
Większa odporność
Aronia to również znakomity środek profilaktyczny zwiększający odporność organizmu. Dzięki zawartości witamin (przede wszystkim C) oraz miedzi znakomicie wspomaga układ immunologiczny, dlatego zalecana jest przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Składniki tej rośliny są także znakomitymi obrońcami przed wirusami, bakteriami oraz grzybami. Obecny czas pandemii powinien być więc okresem zwiększonego spożycia tych leczniczych kulek. A jeśli nawet dotknie nas choroba, to przetwory aroniowe będą stanowiły doskonały środek wspomagający leczenie, zaś po przebytej chorobie wzmocnią organizm.
Wspomaga trawienie i odmładza
Owoce aronii zawierają też dużo niezbędnego dla układu trawienia błonnika. Wraz z pektynami poprawiają perystaltykę jelit, procesy trawienne, łagodzą skutki wrzodów żołądka, a także zapobiegają chorobom wątroby i trzustki. Z kolei przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Spożywanie aronii oraz jej przetworów doskonale wpływa na samopoczucie, opóźnia choroby układu nerwowego, takie jak: depresja, demencja, choroba Parkinsona czy Alzheimera.
W jakiej postaci spożywać aronię
Z uwagi na swój cierpki smak owoce aronii najlepiej spożywać w postaci przetworów. Z tych wspaniałych owoców możemy zrobić: soki, dżemy, konfitury, galaretki czy nawet nalewki. Z oczywistych powodów odradzam przemysłowo wyrabiane produkty. Najlepiej poświęcić trochę czasu i samemu zrobić wspaniały sok czy konfiturę. Doskonałą alternatywę stanowi również zakup zdrowych, w pełni ekologicznych wyrobów z pewnych i sprawdzonych gospodarstw ekologicznych.
Z czystym sumieniem mogę Państwu polecić produkty firmy RawForest. Owoce i inne składniki zastosowane w procesie ich produkcji pochodzą z w pełni ekologicznych plantacji, bez jakichkolwiek chemicznych dodatków. Bez najmniejszego wahania można powiedzieć, że są to wyroby w pełni BIO.
W bogatej ofercie RawForest znajdują się między innymi 100-procentowe soki z aronii, a także z dodatkiem innych owoców, na przykład jabłek. Wszystkie soki są tłoczone na zimno, nieklarowane i pasteryzowane.
Na szczególną uwagę zasługują biodżemy oraz biokonfitury, zarówno z samej aronii, jak i z różnymi dodatkami, na przykład z borówką amerykańską czy rokitnikiem. Hitem jest na pewno Bomba Aroniowa o konsystencji musu. Minimalny dodatek cukru zabija cierpki smak owocu, stanowiąc niezwykle smaczny – a przede wszystkim zdrowy – produkt. W ofercie znajdziemy również słodkie przekąski: aronia kandyzowana, aronia w czekoladzie czy też Fenomen Aronii – ekologiczny syrop dosłodzony cukrem trzcinowym.
Produkty można nabywać pojedynczo, a nawet w gotowych zestawach upominkowych. To stuprocentowa gwarancja artykułów w pełni BIO wytwarzanych w naturalnych warunkach i jedynie pasteryzowanych. W połączeniu z cudownymi właściwościami aronii stanowią propozycję godną zakupu – cieszmy się więc doskonałym smakiem i jednocześnie zadbajmy o nasze najwyższe dobro, czyli o zdrowie.
Opracował Sławomir Śmiełowski
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2022-06-27
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-01
Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3
2024-09-20
Sarkopenia – jak zapobiegać utracie masy i siły mięśni w starszym wieku
2024-09-19
Nasiona na każdy dzień
2024-08-28
Pies – przyjaciel i lekarz człowieka
2024-08-27