Guarana – wspiera odchudzanie, zwalcza zmęczenie

Guarana – wspiera odchudzanie, zwalcza zmęczenie

Guarana to określenie dla nasion rośliny o nazwie Paullinia cupana. Pnącze pochodzi z dorzecza Amazonki. W owocu guarany, o kształcie gruszkowatej torebki, znajduje się duże, czarne nasiono (w liczbie od 1 do 3 sztuk). Nasiona są duże, okrągłe, białawe, z ciemnobrązowym okręgiem na górze przypominającym oko. Ze sproszkowanych nasion guarany wyrabia się kulki, z których przyrządza się napój pobudzający i odchudzający. Rdzenna ludność wykorzystuje guaranę od stuleci jako panaceum pokonujące zmęczenie. Podobno guarana ma w smaku: gorycz mniszka lekarskiego, teksturę kasztanów jadalnych i pachnie jak wędzarniczy dym.

Guarana została udomowiona przez Indian Sateré-Mawé ponad 500 lat temu. Ze względu na jej właściwości terapeutyczne jest to roślina wysoce ceniona przez Indian. Napoje z guarany poprawiają ich nastrój, pamięć, łagodzą stres psychiczny oraz fizyczny – 70 proc. wyprodukowanej guarany wykorzystywane jest do produkcji napojów bezalkoholowych i energetyzujących, a z pozostałych 30 proc. wytwarzany jest proszek.

Skład guarany


Guarana należy do roślin bogatych w niektóre rodzaje alkaloidów oddziałujących na ośrodkowy układ nerwowy, szczególnie zasobna jest w kofeinę, której zawiera do 6 proc. To jedna z roślin o najwyższym stężeniu tego alkaloidu. Oprócz kofeiny zawiera także: teobrominę, teofilinę, proantocyjanidyny, saponiny, garbniki oraz: potas, fosfor i żelazo.  



Guarana na zmęczenie


Przy braku dolegliwości ze strony serca, guarana polecana jest osobom zmęczonym fizycznie, które są zmęczone nawet pomimo odpowiedniej ilości jakościowego snu. Guarana „stawia” na nogi bardzo szybko – już w pierwszych dniach stosowania można odczuć jej wzmacniające działanie. Także osoby, które po spożytym posiłku czują potężne zmęczenie i senność, a mają jeszcze pracę do wykonania – powinny zażyć guaranę przed spożyciem posiłku. Kofeina i teobromina zawarte w guaranie znoszą uczucie znużenia i zmęczenia, a także niechęci do zwiększonego wysiłku. Guarana pomaga sprostać wymagającym wyzwaniom, przyśpiesza i usprawnia procesy myślowe, ułatwia pracę umysłową, polepsza procesy zapamiętywania i kojarzenia.



Guarana na odchudzanie


Guarana wspomaga odchudzanie, ponieważ poprawia podstawową przemianę materii i spalanie tłuszczu. Oczywiście samo zażywanie guarany nie sprawi, że ktoś w cudowny sposób schudnie, ale zasadne jest przyjrzenie się swoim nawykom żywieniowym i trybowi życia. Guaranina hamuje adipogenezę, czyli tworzenie się komórek tłuszczowych. Przeprowadzono badanie na 105 Polakach z nadwagą. Podawano im zestaw kapsułek zawierających guaranę, czarną i zieloną herbatę, strąki fasoli, chrom i tamaryndowiec malabarski. Po trzech miesiącach stosowania zaobserwowano znaczne zmniejszenie wskaźnika masy ciała (BMI) i tkanki tłuszczowej. W innym badaniu na 640 Brytyjczykach powyżej 60. roku życia podawano napoje na bazie guarany. Stwierdzono, że ich obwód w talii, ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu były niższy niż u osób w tym samym wieku, które nie miały nawyku spożywania tego napoju.


Guaranowe BHP


Guarany powinny unikać osoby z dolegliwościami sercowymi, kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także dzieci
poniżej 12. roku życia. Niezależnie od tego, czy chcesz zwiększyć poziom energii, odchudzić się, czy po prostu poprawić ogólny stan zdrowia, warto wypróbować guaranę.

Opracowała Agata Majcher



Inne wpisy w tej kategorii

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej