Jak pić wodę

Jak pic wode nieumywakin

Jakość i ilość spożywanej wody to jeden z najważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie. Jeśli chcemy się zdrowo się odżywiać, musimy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość wody o wysokich walorach prozdrowotnych. Wbrew pozorom nie jest to takie proste.

Doktor nauk medycznych, profesor i autor ponad 200 prac naukowych – Iwan Pawłowicz Nieumywakin to niekwestionowany autorytet w dziedzinie medycyny naturalnej. Zajmował się on między innymi wpływem wody na stan naszego organizmu. Twierdził, że dzień powinniśmy rozpocząć od wypicia szklanki wody ze szczyptą soli wziętą wcześniej do ust. Pozwala to uzupełnić niedobory wody i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów metabolizmu.

Taka praktyka chroni nas przed powstawaniem kamieni żółciowych, ponieważ pozwala usunąć żółć, która zabrała się przez noc. Ponieważ największa aktywność pęcherzyka żółciowego przypada między godziną 5 a 7 rano, to najlepszy efekt przyniesie wypicie wody tuż po wstaniu. Wtedy działa ona również jako antyoksydant, a także rozpuszcza szkodliwe twory mocznikowe nagromadzone w organizmie.

Zaleca się również wypijanie pół szklanki osolonej wody w ciągu dnia. Pozwala to na pozbycie się uczucia głodu. Należy dodać, że zarówno za łaknienie, jak i uczucie pragnienia, odpowiada histamina. Jeśli organizm nie jest odpowiednio nawodniony, czujemy głód, choć tak naprawdę powinniśmy uzupełnić niedobory wody. Często popełnianym błędem jest wypijanie dużej ilości wody w trakcie i po posiłku. Powoduje to rozcieńczenie soków żołądkowych, a niedostatecznie strawiony pokarm podlega procesom fermentacyjnym i gnilnym. Należy dodać, że nie powinniśmy przekraczać dziennej zalecanej dawki soli: 2–3 g. Jeśli podejrzewamy, że poziom soli w naszej diecie jest za wysoki, to przez jakiś czas należy pić wodę bez soli.

By nasycić wodę tlenem, należy wielokrotnie przelewać ją z naczynia do naczynia. Tak właśnie wygląda tradycyjna ceremonia przygotowania herbaty w krajach Azji Środkowej. W ten sposób przygotowana woda ma doskonały wpływ na nasze samopoczucie, likwiduje mdłości i przynosi ulgę przy wielu innych dolegliwościach.

Nawodnienie organizmu ma bardzo istotny wpływ na stan naszego organizmu. Odwodnieniu organizmu towarzyszy wiele objawów: ból głowy, bezsenność, depresja, drażliwość, obrzęk pod oczami, zaparcia, obrzęki stóp, kurcze łydek, nadciśnienie i niedociśnienie. Najprostszym testem mówiącym o nawodnieniu naszego organizmu jest obserwacja moczu. Mocz powinien być bezwonny i bezbarwny. Żółty wskazuje na umiarkowane nawodnienie, zaś mętny mocz koloru pomarańczowego to znak, że nasz organizm jest niebezpiecznie odwodniony.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

2020-10-22

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

Kasza gryczana, a także i inne kasze, wiodą prym wśród tzw. zdrowej żywności. Są produktem bardzo praktycznym, który może długo zalegać na kuchennych półkach. Warto zaopatrzyć się w kaszę gryczan [...]

Czytaj dalej

Recenzja książki Grzegorza Śleziaka - Jak pokonałem raka i boreliozę

2020-09-15

Recenzja książki Grzegorza Śleziaka - Jak pokonałem raka i boreliozę

Recenzja książki Grzegorza Śleziaka Jak pokonałem raka i boreliozę Oto recenzja autobiografii Grzegorza Śleziaka Białego Sai Baby. Autor w książce pt. Jak pokonałem raka i boreliozę zabiera [...]

Czytaj dalej

Zalety naczyń glinianych 

2020-06-15

Zalety naczyń glinianych 

Gliniane dzbany przez długie stulecia wykorzystywano do przechowywania wody, mleka, wina. Powoli zaczęto zastępować je metalowymi i szklanymi naczyniami, a w ostatnich latach szkodliwym plastikiem.

Czytaj dalej

Tajniki dobrego octu – rozmowa z Grzegorzem Śleziakiem

2020-06-04

Tajniki dobrego octu – rozmowa z Grzegorzem Śleziakiem

Co to znaczy „dobry ocet”? Jak można sobie nim pomóc w kłopotach zdrowotnych? Co dają dębowe beczki? O tym i o innych kwestiach opowie Grzegorz Śleziak, którego octy nie mają sobie równych.

Czytaj dalej

Kapusta kiszona w polskiej kuchni

2020-05-07

Kapusta kiszona w polskiej kuchni

Kapusta kiszona wygrałaby plebiscyt na jedno z najpopularniejszych polskich specjałów. Jest bardzo smaczna sama albo składnik innych potraw, to jeszcze ma bardzo dużo wartościowych składników.

Czytaj dalej

Płatki ratujące obiad, gdy nie ma ziemniaków

2020-05-04

Płatki ratujące obiad, gdy nie ma ziemniaków

Płatki ziemniaczane to powszechnie znany w gastronomii produkt wykorzystywany do zagęszczania zup, sosów lub dodawany do błyskawicznych puree.

Czytaj dalej