Jak zażywać galgant

Jak zażywać galgant

Galgant (Alpinia lekarska) jest ceniony od wielu wieków

Jego właściwości lecznicze rozsławiła między innymi św. Hildegarda. Przyjmowanie tej rośliny w różnej formie to dobry pomysł na walkę z wieloma dolegliwościami.

Sproszkowany korzeń z miodem

Korzeń galgantu ma bardzo ostry smak, dlatego, by go nieco złagodzić, zaleca się zmieszać go z miodem w różnych stężeniach:

  • 5 g proszku na 100 g miodu (dawka dla dzieci oraz dla osób z wrażliwymi kubkami smakowymi)
  • 10 g proszku na 100 g miodu
  • 20 g proszku na 100 g miodu
  • 30 g proszku na 100 g miodu


Kurację należy rozpocząć od stężenia 10%. Po każdym posiłku rozpuścić 1–2 szczypty mieszanki  w ustach. Stopniowo zwiększać stężenie galgantu. Galgant działa natychmiastowo.

Miód z galgantem pomaga przy bólach serca, mdłościach, zmęczeniu, kolce żółciowej i niestrawnościach.

Powidła z galgantem

Receptury świętej Hildegardy, choć przetrwały wieki, to jednak nie są zbyt precyzyjne. Mimo to dostarczają cennych wskazówek, jak leczyć niewydolność serca z towarzyszącymi dusznościami i zastojem krwi w żołądku. To dla tych osób przeznaczona jest kuracja z galgantowych powideł. Oto przepis:

2 części majeranku, 2 części nasion selera, 1 część galgantu i odrobinę białego pieprzu zetrzeć na proszek. Dodać nieco ugotowanego miodu i przyrządzić powidła, gotując powoli.

Święta z Bingen zaleca, by powidła zażywać od kilku tygodni do dwóch miesięcy, zaczynając od dwóch razy dziennie (po 1 łyżeczce), stopniowo zwiększając dawkę do 6 łyżeczek dziennie.

Uwagi

Może wystąpić podrażnienie nerek, dlatego koniecznie trzeba kontrolować i badać mocz. Na początku lub w trakcie kuracji mogą wystąpić biegunki, wówczas należy zmniejszyć dawkę lub dodać więcej miodu.

Tabletki z galgantu

Galgant to najszybciej działający lek nasercowy polecany przez Hildegardę. Działa objawowo, sam w sobie nie leczy choroby. Święta z Bingen poleca zażywać tabletki z galgantu jako natychmiastowo działające lekarstwo przy nagłych i silnych zawrotach głowy, zasłabnięciach, bólach serca, ataku dusznicy bolesnej, ataku serca oraz przy gorączce wirusowej.

Stosować przed planowanym wysiłkiem fizycznym lub spodziewanym stresem, bądź w trakcie rozpoczynającego się bólu serca. W tym przypadku Hildegarda radzi rozpuścić 1–2 tabletki w ustach (można je ssać lub rozgryźć). W żadnym wypadku nie połykać w całości. Jeśli po 5–10 minutach nie nastąpi poprawa, należy powtórzyć proces.

W przypadku zmęczenia lub wyczerpania rozpuścić tabletkę w płynie i wypić.

W razie zawrotów głowy rozgryźć 2 tabletki.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

2023-03-14

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Przysłowie to niezwykle trafnie charakteryzuje poszukiwanie przez wiele osób cudownych, zamorskich preparatów na odchudzanie, regulację wypróżnień, oczysz [...]

Czytaj dalej

Trzy ekstrakty, które wyjdą Ci na zdrowie

2023-03-08

Trzy ekstrakty, które wyjdą Ci na zdrowie

Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha włoskiego pomaga w regulacji pracy układu pokarmowego, w kurowaniu nieżytów żołądka i jelit, niestrawnościach, nadmiernej fermentacji jelitowej i przy wzdęcia [...]

Czytaj dalej

Babka jajowata i babka płesznik

2023-03-06

Babka jajowata i babka płesznik

W sprzedaży możemy spotkać wiele różnych preparatów, których przeznaczeniem jest wspomożenie naszego zdrowia. Są to zarówno produkty sztuczne, jak i naturalnego pochodzenia. Niestety w przypadku [...]

Czytaj dalej

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

2023-02-28

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

W ostatnich latach na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać olej z wiesiołka. Co prawda nie jest on tak popularny jak olej lniany, olej z czarnuszki lub oliwa z oliwek, ale nie oznacza [...]

Czytaj dalej

Pieprz syczuański – skarbnica smaku i aromatu

2023-02-27

Pieprz syczuański – skarbnica smaku i aromatu

Syczuan to malownicza prowincja leżąca w południowo-zachodniej części Chin wyróżniająca się zróżnicowanym krajobrazem i klimatem sprzyjającym obfitej wegetacji roślin. Jest to jedna z najbardziej [...]

Czytaj dalej

Bniec biały

2023-02-20

Bniec biały

Bniec biały należy do rodziny goździkowatych – Caryophyllaceae. Jest rośliną dwuletnią, choć czasem przeżywa 3 lata. Dorasta do 100 cm wysokości, ale najczęściej mierzy 30–90 cm. Łodyga często ro [...]

Czytaj dalej