Agata

Agata

Jak zażywać galgant

Jak zażywać galgant

Galgant proszek

Galgant (Alpinia lekarska) jest ceniony od wielu wieków. Jego właściwości lecznicze rozsławiła między innymi św. Hildegarda. Przyjmowanie tej rośliny w różnej formie to dobry pomysł na walkę z wieloma dolegliwościami.

Sproszkowany korzeń z miodem

Korzeń galgantu ma bardzo ostry smak, dlatego, by go nieco złagodzić, zaleca się zmieszać go z miodem w różnych stężeniach:

  • 5 g proszku na 100 g miodu (dawka dla dzieci oraz dla osób z wrażliwymi kubkami smakowymi)
  • 10 g proszku na 100 g miodu
  • 20 g proszku na 100 g miodu
  • 30 g proszku na 100 g miodu


Kurację należy rozpocząć od stężenia 10%. Po każdym posiłku rozpuścić 1–2 szczypty mieszanki  w ustach. Stopniowo zwiększać stężenie galgantu. Galgant działa natychmiastowo.

Miód z galgantem pomaga przy bólach serca, mdłościach, zmęczeniu, kolce żółciowej i niestrawnościach.

Powidła z galgantem

Receptury świętej Hildegardy, choć przetrwały wieki, to jednak nie są zbyt precyzyjne. Mimo to dostarczają cennych wskazówek, jak leczyć niewydolność serca z towarzyszącymi dusznościami i zastojem krwi w żołądku. To dla tych osób przeznaczona jest kuracja z galgantowych powideł. Oto przepis:

2 części majeranku, 2 części nasion selera, 1 część galgantu i odrobinę białego pieprzu zetrzeć na proszek. Dodać nieco ugotowanego miodu i przyrządzić powidła, gotując powoli.

Święta z Bingen zaleca, by powidła zażywać od kilku tygodni do dwóch miesięcy, zaczynając od dwóch razy dziennie (po 1 łyżeczce), stopniowo zwiększając dawkę do 6 łyżeczek dziennie.

Uwagi

Może wystąpić podrażnienie nerek, dlatego koniecznie trzeba kontrolować i badać mocz. Na początku lub w trakcie kuracji mogą wystąpić biegunki, wówczas należy zmniejszyć dawkę lub dodać więcej miodu.

Tabletki z galgantu

Galgant to najszybciej działający lek nasercowy polecany przez Hildegardę. Działa objawowo, sam w sobie nie leczy choroby. Święta z Bingen poleca zażywać tabletki z galgantu jako natychmiastowo działające lekarstwo przy nagłych i silnych zawrotach głowy, zasłabnięciach, bólach serca, ataku dusznicy bolesnej, ataku serca oraz przy gorączce wirusowej.

Stosować przed planowanym wysiłkiem fizycznym lub spodziewanym stresem, bądź w trakcie rozpoczynającego się bólu serca. W tym przypadku Hildegarda radzi rozpuścić 1–2 tabletki w ustach (można je ssać lub rozgryźć). W żadnym wypadku nie połykać w całości. Jeśli po 5–10 minutach nie nastąpi poprawa, należy powtórzyć proces.

W przypadku zmęczenia lub wyczerpania rozpuścić tabletkę w płynie i wypić.

W razie zawrotów głowy rozgryźć 2 tabletki.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Które zioła na wiosnę?

2021-05-12

Które zioła na wiosnę?

Które zioła na wiosnę? Wiosna jest bodaj najbardziej oczekiwaną porą roku, ponieważ po długich, ciemnych godzinach zimy jesteśmy spragnieni słońca i świeżego powietrza, a tym bardziej w obecnych [...]

Czytaj dalej

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

2021-04-08

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji Jedną z ważnych i dość prostych metod konserwacji ziół jest ich suszenie. Ogólnie ujmując temat, można powiedzieć, że każde zioło możn [...]

Czytaj dalej

Dziurawiec na stany zapalne i nie tylko

2021-04-06

Dziurawiec na stany zapalne i nie tylko

Dziurawiec na stany zapalne i nie tylko Dawniej fitoterapia – czyli leczenie ziołami – było czymś normalnym i na porządku dziennym. Napary z roślin przyrządzano na wiele schorzeń, chorób i doleg [...]

Czytaj dalej

Rumianek pospolity

2021-03-31

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity Na bóle brzucha, wzdęcia i biegunki nasze prababki miały wypróbowane sposoby. Wytwarzały mikstury z polnych kwiatów i ziół, których skuteczność niejednokrotnie sprawdzały na s [...]

Czytaj dalej

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

2021-03-25

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych Przetwarzanie i przechowywanie ziół to bardzo szeroki temat. Obejmuje szereg procesów od suszenia, przez gotowanie i zamrażanie po [...]

Czytaj dalej

Ziołowy Alfabet

2021-03-02

Ziołowy Alfabet

Zioła, ziółka, ziółeczka – nasi mali przyjaciele na dobre i na złe.

Czytaj dalej