Agata

Agata

Jak zażywać galgant

Jak zażywać galgant

Galgant proszek

Galgant (Alpinia lekarska) jest ceniony od wielu wieków. Jego właściwości lecznicze rozsławiła między innymi św. Hildegarda. Przyjmowanie tej rośliny w różnej formie to dobry pomysł na walkę z wieloma dolegliwościami.

Sproszkowany korzeń z miodem

Korzeń galgantu ma bardzo ostry smak, dlatego, by go nieco złagodzić, zaleca się zmieszać go z miodem w różnych stężeniach:

  • 5 g proszku na 100 g miodu (dawka dla dzieci oraz dla osób z wrażliwymi kubkami smakowymi)
  • 10 g proszku na 100 g miodu
  • 20 g proszku na 100 g miodu
  • 30 g proszku na 100 g miodu


Kurację należy rozpocząć od stężenia 10%. Po każdym posiłku rozpuścić 1–2 szczypty mieszanki  w ustach. Stopniowo zwiększać stężenie galgantu. Galgant działa natychmiastowo.

Miód z galgantem pomaga przy bólach serca, mdłościach, zmęczeniu, kolce żółciowej i niestrawnościach.

Powidła z galgantem

Receptury świętej Hildegardy, choć przetrwały wieki, to jednak nie są zbyt precyzyjne. Mimo to dostarczają cennych wskazówek, jak leczyć niewydolność serca z towarzyszącymi dusznościami i zastojem krwi w żołądku. To dla tych osób przeznaczona jest kuracja z galgantowych powideł. Oto przepis:

2 części majeranku, 2 części nasion selera, 1 część galgantu i odrobinę białego pieprzu zetrzeć na proszek. Dodać nieco ugotowanego miodu i przyrządzić powidła, gotując powoli.

Święta z Bingen zaleca, by powidła zażywać od kilku tygodni do dwóch miesięcy, zaczynając od dwóch razy dziennie (po 1 łyżeczce), stopniowo zwiększając dawkę do 6 łyżeczek dziennie.

Uwagi

Może wystąpić podrażnienie nerek, dlatego koniecznie trzeba kontrolować i badać mocz. Na początku lub w trakcie kuracji mogą wystąpić biegunki, wówczas należy zmniejszyć dawkę lub dodać więcej miodu.

Tabletki z galgantu

Galgant to najszybciej działający lek nasercowy polecany przez Hildegardę. Działa objawowo, sam w sobie nie leczy choroby. Święta z Bingen poleca zażywać tabletki z galgantu jako natychmiastowo działające lekarstwo przy nagłych i silnych zawrotach głowy, zasłabnięciach, bólach serca, ataku dusznicy bolesnej, ataku serca oraz przy gorączce wirusowej.

Stosować przed planowanym wysiłkiem fizycznym lub spodziewanym stresem, bądź w trakcie rozpoczynającego się bólu serca. W tym przypadku Hildegarda radzi rozpuścić 1–2 tabletki w ustach (można je ssać lub rozgryźć). W żadnym wypadku nie połykać w całości. Jeśli po 5–10 minutach nie nastąpi poprawa, należy powtórzyć proces.

W przypadku zmęczenia lub wyczerpania rozpuścić tabletkę w płynie i wypić.

W razie zawrotów głowy rozgryźć 2 tabletki.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Mocarna sosna

2022-01-21

Mocarna sosna

Sosna, silne drzewo o szerokim spektrum terapeutycznym, już dawno zostało docenione przez światową fitoterapię. Wiele dawnych cywilizacji uznawało sosnę za symbol długowieczności, a nawet (pod wz [...]

Czytaj dalej

Oczyść jelita – wzmocnij odporność!

2022-01-20

Oczyść jelita – wzmocnij odporność!

Jelita stanowią najważniejszy element układu immunologicznego, są bowiem pierwszą linią obrony organizmu przed wszelkiego rodzaju infekcjami. Dotyczy to nie tylko układu trawiennego, ale także od [...]

Czytaj dalej

Sekret długowieczności – czarny czosnek

2022-01-17

Sekret długowieczności – czarny czosnek

Czosnek (Allium sativum L.) jest powszechnie stosowany w gastronomii oraz w tradycyjnej i w no-woczesnej medycynie. Ma on nie tylko mocny zapach i smak, ale także różnorodne bioaktywne or [...]

Czytaj dalej

Gorzki melon – roślinna insulina, strażnik cukru

2022-01-17

Gorzki melon – roślinna insulina, strażnik cukru

Ta cenna roślina należy do rodziny Cucurbitaceae  i  jest powszechnie znana pod nazwami: gorzka tykwa, gruszka balsamiczna, gorzki melon, kugua lub karela. Ogólna nazwa momordica  pochodzi z łaci [...]

Czytaj dalej

Ziołolecznictwo na ratunek w zakażeniach Helicobacter pylori

2022-01-12

Ziołolecznictwo na ratunek w zakażeniach Helicobacter pylori

W poprzednich artykułach omawiających zakażenie bakterią H. pylori mogliście Państwo przeczytać, jak bardzo jest to niebezpieczny patogen, który upodobał sobie środowisko śluzówki żołądka. W kwaś [...]

Czytaj dalej

Camu camu – czy znasz to superfood?

2022-01-12

Camu camu – czy znasz to superfood?

Owoce camu camu (Myrciaria dubia) to jagody rosnące na niewielkich (1–3 m wysokości) krzewach z rodziny mirtowatych. Surowcem leczniczym są pokryte cienką, błyszczącą, czerwono-bordową skórką owo [...]

Czytaj dalej