Salicyna – roślinna aspiryna w dwóch kompozycjach
Salicyna – roślinna aspiryna w dwóch kompozycjach

Produkty, które chcę przedstawić Czytelnikom, to najnowsze wyroby prestiżowej firmy RawForest, czyli: Artre-Sali i Sali-C. Suplementy te omawiam łącznie, albowiem bazują na tym samym podstawowym składniku, a mianowicie na ekstrakcie z kory wierzby białej – zwanej też „srebrną“ lub „pospolitą“. Jest to surowiec, ale najważniejszym jego związkiem jest glikozyd fenolowy o nazwie „salicyna“.

W przemyśle farmakologicznym salicyna zastępowana jest syntetycznym kwasem acetylosalicylowym (pod nazwą „Aspiryna“ lub „Polopiryna“), Jednak zgodnie z  filozofią w produktach RawForest zastosowano  tylko komponenty naturalne, pochodzenia roślinnego.  

Wierzba biała (Salix alba L.)...


...to gatunek drzewa z rodziny wierzbowatych. W Polsce wierzba jest bardzo pospolita i występuje w kilku odmianach. Od wieków wierzba stosowana była w zielarstwie – wykorzystywano zarówno jej: liście, korę, owoce, jak i soki. Obecnie jednak w naturalnej medycynie wykorzystuje się przede wszystkim młodą korę (2–3-letnią) tej rośliny, choć jej właściwości znali już starożytni Grecy. Ojciec medycyny, Hipokrates, wspominał wieki temu o jej działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym.


Kora wierzby białej (Cortex Salicis) zawiera najwięcej składników aktywnych, stąd nazywana jest „roślinną aspiryną“. W jej skład wchodzi wiele cennych substancji, w tym: flawonoidy, kwasy organiczne oraz glikozydy salicylowe (salicyna, salikortyna, populina, acetylosalicylina). W korze wierzby znajdziemy także sporo: garbników, kwasów fenolowych oraz soli mineralnych, takich jak: potas, żelazo czy sód.


Wspomniana salicyna to najważniejszy składnik Cortex Salicis z medycznego punktu widzenia. To właśnie ten glikozyd czyni korę wierzby niesamowitym lekiem. Salicyna ma bowiem silne działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz ściągające. To doskonałe antidotum na wszelkie: przeziębienia, dreszcze, infekcje, bóle głowy, gorączki, ale również na choroby reumatyczne, wyczerpanie nerwowe czy nawet miażdżycę.


W medycynie naturalnej korzysta się również z naturalnej aspiryny jako środka uspokajającego, nasennego oraz w leczeniu nerwobóli. Korę wierzby można też stosować zewnętrznie na wszelkie zmiany skórne, podrażnienia, trądzik czy gojenie ran.


Preparaty z kory wierzby sprawdzą się również w przypadku wystąpienia nieżytu jelit, biegunek oraz napięcia przedmiesiączkowego. Ich stosowanie działa też korzystnie na układ naczyniowo-sercowy, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów i miażdżycy.


Na bazie ekstraktu z kory wierzby białej oferowane są dwa unikalne suplementy z logo RawForest.

Artre-Sali


W przypadku tego suplementu do ekstraktu z wierzby białej (25-proc. zawartość salicyny) producent dodał ekstrakt z żywicy kadzidłowca indyjskiego (Boswellia serrata) w proporcji 1:1. Dzięki zawartości kwasu bosweliowego, zaliczanego do trójterpenów, roślina ta wykazuje niesamowite właściwości: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwreumatyczne. Regularne stosowanie wpływa też ochronnie na miąższ wątroby.


Trudno nie zauważyć, że prozdrowotne działania obu składników tego wyjątkowego produktu, czyli Cortex Salicis oraz Boswellia serrata, są bardzo zbieżne. To kolejna wspaniale dobrana kompozycja, wzajemnie uzupełniających się i jednocześnie wzmacniających działanie, elementów składowych. Artre-Sali można stosować zarówno profilaktycznie (1–2 kapsułki dziennie), jak i leczniczo (3 kapsułki dziennie).

Sali-C


Ten z kolei suplement to ekstrakt z wierzby białej (w dominującej ilości) z dodatkiem witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. O niesamowitych właściwościach tejże witaminy oraz o fakcie, że organizm sam jej nie produkuje (zachodzi więc konieczność jej dostarczania) Czytelnikom „Zdrowia bez Leków“ nie trzeba przypominać. Wystarczy przypomnienie, że witamina ta w dużym stopniu wykazuje właściwości identyczne z Cortex Salicis – w szczególności przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wpływa w dużym stopniu na: odporność, ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu. To również doskonały przeciwutleniacz, ale to oczywiście nie wszystkie zadania kwasu askorbinowego. Dawkowanie jest podobne, czyli 1–3 kapsułki dziennie.


W zależności więc od zapotrzebowania, skłonności do konkretnych chorób, czy już w ramach terapii, możemy wybrać jeden z tych naprawdę niezwykłych produktów.

Opracowanie Sławomir Śmiełowski


    




Inne wpisy w tej kategorii

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj dalej

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

2022-11-28

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

W pierwszej części artykułu wspomniałem, czym są Wedy, co mówią te święte księgi na temat odżywiania, spożywanie jakich produktów nie jest wskazane, co to jest prasada i jak współczesna nauka odn [...]

Czytaj dalej

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

2022-11-25

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

Bylica piołun (Artemisia absinthium), czyli piołun, zwana jest także „psią rutą”, „wermutem” lub „absyntem”. Roślina ta rośnie dziko niemal w całej Europie, Afryce Północnej, w zachodniej części [...]

Czytaj dalej

Żyworódka pierzasta – zdrowie prosto z… parapetu

2022-11-23

Żyworódka pierzasta – zdrowie prosto z… parapetu

Żyworódka pierzasta (Kalanchoe pinnata, choć popularna jest też żyworódka o nazwie Kalanchoe Daigermonta, której można używać tylko zewnętrznie ) ze względu na swoje prozdrowotne właściwości staw [...]

Czytaj dalej